Kotimaa

Tutkija: Maa­han­muut­to­vas­tai­nen aktivismi voi räjähtää uudestaan, jos vuoden 2015 tilanne toistuu

Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 30.10.2018 15:18
STT

Vuonna 2015 Suomeen saapunut ennätyssuuri määrä turvapaikanhakijoita aktivoi suomalaisen maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän, sanoo tohtorikoulutettava Daniel Sallamaa.

Nyt katuaktivismi kuten partioinnit ja mielenosoitukset ovat vähentyneet ja moni kolme vuotta sitten syntyneistä maahanmuuttovastaisista ja äärioikeistolaisista ryhmistä viettää hiljaiseloa. Netissä kuitenkin kuohuu yhä.

Sallamaa sanoo, että kentän tulevaisuudella on monta eri mahdollista kehityskulkua. Jos Suomeen saapuu kertarysäyksellä suuri määrä pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset ryhmät todennäköisesti palaavat katukuvaan nopeasti.

–  Vaikka moni silloin perustetuista ryhmistä on passivoitunut, niiden aktiivit ovat verkottuneet toistensa kanssa ja pystyisivät todennäköisesti tuomaan ryhmät takaisin kaduille nopeammin ja voimakkaammin kuin 2015, Sallamaa sanoo.

PVL-tuomio on herättänyt kentällä pelkoa

Jos maahanmuutto säilyy nykyisellään, monen ryhmittymän toiminta luultavasti passivoituu entisestään.

–  Ryhmistä se, joka on onnistunut ylläpitämään suhteellisen säännöllistä aktiivisuuden tasoa, on kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) Suomen-osasto. Jos meillä on tilanne, jossa kentällä on ihmisiä, joilta menee ryhmä alta, ei ole ollenkaan mahdotonta, että yksittäisiä henkilöitä yrittää hakeutua Vastarintaliikkeen pariin, Sallamaa sanoo.

Turun hovioikeus päätti syyskuun lopulla lakkauttaa PVL:n yleisen edun vastaisena. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, joten PVL järjestää yhä esimerkiksi mielenosoituksia.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden antamat tuomiot ovat herättäneet kielteisiä kannanottoja muissa ryhmissä ja myös jonkin verran pelkoa siitä, että muitakin järjestöjä ryhdyttäisiin kieltämään.

–  Vastarintaliike saattaa myös saavuttaa jonkinlaista marttyyrin asemaa muiden ryhmien keskuudessa, Sallamaa sanoo.

Se, johtaako tilanne lopulta mihinkään laajempaan, konkreettiseen ja pitkäaikaiseen Vastarintaliikettä tukevaan toimintaan, on hänen mukaansa aivan toinen asia.

Rotubiologian korostaminen tekee Sallamaan mukaan PVL:stä jokseenkin poikkeuksellisen verrattuna muihin Suomessa toimiviin ääriliikkeisiin.

–  Useammin suomalaisia maahanmuuttovastaisia liikkeitä ajaa ennemmin pelko siitä, että länsimainen kulttuuri joutuisi islamin alistamaksi Suomessa ja Euroopassa.

Sallamaa painottaa, että vaikka maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän retoriikka on osin väkivaltaa ihannoivaa, siihen liittyvää fyysistä väkivaltaa on Suomessa esiintynyt suhteellisen vähän. Ryhmien käytännön aktivismi on suurimmaksi osaksi ollut laillista mielenilmaus- ja muuta toimintaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä mirkitystä on rajoilla ja puolustusvoimilla, jos tänne voi lapsia, kuin maitokauppaan.
Liia hyvät edut houkuttelevat turisteja. Suomen kansalaisuuksiakin jaetaan, kuin ilmaisia ämpäreitä.
Jos päättäjien asenne ei muutu, niin suomalaisten on ryhdyttävä tosi toimiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin oman maan kansalaisia kohdellaan huonosti niin tänne ei saisi ottaa yhtään loista. Vähäinen irtoava apu tulisi kohdistaa massoille lähtömaassa mutta eurooppaan ei saisi roijata yhtään islamihenkistä porukkaa. Maassa maan tavalla tai ulos, jos me menisimme nuihin maihin niin miten me joutuisimme käyttäytymään siellä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ensin ja hyvät suhteet Venäjään, joka hoiti suomalaisten puolesta Itärajan kiinni. Taisi pressakin vissiin pyytää apua pikkuisen. Venäläiset auttoivat suomalaisia enempi kuin EU-byrokraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaan muuttoaaltoon on ollut aikaa valmistautua, mutta vain vähän on tehty. Merkel näyttää kaatuvan liian lepsuun politiikkaan. Toivottavasti jokainen suomalainen puolue ryhdistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhtaudun todella kriittisesti maahanmuuttoon.
Sitä ei todellakaan uskalla sanoa ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tulisi, jos tänne tulisi todellisia avuntarvitsijoita, eikä niitä geelitukkia älypuheliminen, toki passi hukattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin se kävi minullekin, että vasta vuonna 2015 ensimmäistä kertaa mietin ja otin kantaa koko maahanmuuttoasiaan. Olen jo aikuinen ihminen, mutta kertaakaan aikaisemmin minun ei ole tarvinnut miettiä koko asiaa, koska jos jokin, niin Suomen rajat ovat olleet läpi vuosikymmenten hoidossa. Minulle tulikin täysin "puun takaa" että on ylipäätään mahdollista, että Suomeen tulee ihmisiä ilman papereita. En todellakaan tiennyt tämmöisen olevan mahdollista.

Lopullinen kupin kaatuminen tapahtui kun Suomessa koettiin maamme ensimmäinen terrori-isku eli Turun puukotus. Oikeusistuin linjasi, että kyseessä oli todellakin terrorismi eli asiassa ei ole epäselvää. Mitä pahaa me suomalaiset olemme kenellekkään tehneet, että tänne asti tulee ja tappaa meitä tavallisia suomalaisia? Minä en tiennyt, että me emme voi nykyään kontrolloida omia rajojamme ja että käskyt tulevat jostain Brysselistä. Tämä on nyt mennyt liian pitkälle, että tulevan kevään vaaleissa annan oman mielipiteeni ja se on aivan selvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan siitä, että jostakin saattaa tulla ongelma, joka ei ole oikeasti ole ongelma. Ei puhuta siitä, että jostakin toisesta tuli ongelma ja se on vieläkin ongelma ja kehittymässä aina vain vaikeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa loppua hyvinvointivaltion olemassaolo seuraavaan järjestettyyn "siirtolaisaaltoon". Mutta toisaalta ketään ei sen jälkeen enään tulekaan kun jaettavat fyrkat loppu, ei tuolta suunnalta työn perässä ole tultu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ja moni muu ovat maahanmuuttovastaisia vain siksi,
että suomen valtiolla ei ole varaa ottaa ja elättää näitä maahanmuuttajia.'
Värille, rodulle se ja sama.
Valtion ja kuntien kaikki palvelut ovat huonontuneet.
Maahanmuuttokulut ovat miljardi vuodessa. Mitä kaikkia palveluita sillä rahalla saisi suomen kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkojen tehtävä on suojella Eurooppaa, ettei vastaava toistu. Iso askel eteenpäin turvallisuudessa on Merkelin väistyminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:39
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
19:31
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
19:29
Oulu päätti lähteä mukaan arktiseen verkostoon Arctic Mayors Forumiin
19:00
Näkökulma: Politiikan harjalla lasikatot murtuvat rytinällä – Valtaavatko naiset johtopaikat seuraavaksi yrityksissä?
19:00
Verokorttiuudistus sotkee kuntien taloudenpitoa – verokertymässä satojen miljoonien tilitysvaje, Oulussa jäädään nyt 20 miljoonaa miinukselle Tilaajille
18:00
Kärppien ja Sportin kohtaaminen Raksilassa poiki rikosilmoituksia ja vei järjestyksenvalvojan sairaalaan – kysyimme, miten katsomoväkivalta voidaan estää Tilaajille
17:49
Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa
88
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
66
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
29
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
19
Oulun kaupungin johdolta toivelista kansanedustajille: Kaksoisraide ja Poikkimaantie kärjessä
15
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image