Kotimaa

Tutkija: Maa­han­muut­to­vas­tai­nen aktivismi voi räjähtää uudestaan, jos vuoden 2015 tilanne toistuu

Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. KUVA: Nina Susi
Kotimaa 30.10.2018 15:18
STT

Vuonna 2015 Suomeen saapunut ennätyssuuri määrä turvapaikanhakijoita aktivoi suomalaisen maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän, sanoo tohtorikoulutettava Daniel Sallamaa.

Nyt katuaktivismi kuten partioinnit ja mielenosoitukset ovat vähentyneet ja moni kolme vuotta sitten syntyneistä maahanmuuttovastaisista ja äärioikeistolaisista ryhmistä viettää hiljaiseloa. Netissä kuitenkin kuohuu yhä.

Sallamaa sanoo, että kentän tulevaisuudella on monta eri mahdollista kehityskulkua. Jos Suomeen saapuu kertarysäyksellä suuri määrä pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset ryhmät todennäköisesti palaavat katukuvaan nopeasti.

–  Vaikka moni silloin perustetuista ryhmistä on passivoitunut, niiden aktiivit ovat verkottuneet toistensa kanssa ja pystyisivät todennäköisesti tuomaan ryhmät takaisin kaduille nopeammin ja voimakkaammin kuin 2015, Sallamaa sanoo.

PVL-tuomio on herättänyt kentällä pelkoa

Jos maahanmuutto säilyy nykyisellään, monen ryhmittymän toiminta luultavasti passivoituu entisestään.

–  Ryhmistä se, joka on onnistunut ylläpitämään suhteellisen säännöllistä aktiivisuuden tasoa, on kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) Suomen-osasto. Jos meillä on tilanne, jossa kentällä on ihmisiä, joilta menee ryhmä alta, ei ole ollenkaan mahdotonta, että yksittäisiä henkilöitä yrittää hakeutua Vastarintaliikkeen pariin, Sallamaa sanoo.

Turun hovioikeus päätti syyskuun lopulla lakkauttaa PVL:n yleisen edun vastaisena. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, joten PVL järjestää yhä esimerkiksi mielenosoituksia.

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden antamat tuomiot ovat herättäneet kielteisiä kannanottoja muissa ryhmissä ja myös jonkin verran pelkoa siitä, että muitakin järjestöjä ryhdyttäisiin kieltämään.

–  Vastarintaliike saattaa myös saavuttaa jonkinlaista marttyyrin asemaa muiden ryhmien keskuudessa, Sallamaa sanoo.

Se, johtaako tilanne lopulta mihinkään laajempaan, konkreettiseen ja pitkäaikaiseen Vastarintaliikettä tukevaan toimintaan, on hänen mukaansa aivan toinen asia.

Rotubiologian korostaminen tekee Sallamaan mukaan PVL:stä jokseenkin poikkeuksellisen verrattuna muihin Suomessa toimiviin ääriliikkeisiin.

–  Useammin suomalaisia maahanmuuttovastaisia liikkeitä ajaa ennemmin pelko siitä, että länsimainen kulttuuri joutuisi islamin alistamaksi Suomessa ja Euroopassa.

Sallamaa painottaa, että vaikka maahanmuuttovastaisen ja äärioikeistolaisen kentän retoriikka on osin väkivaltaa ihannoivaa, siihen liittyvää fyysistä väkivaltaa on Suomessa esiintynyt suhteellisen vähän. Ryhmien käytännön aktivismi on suurimmaksi osaksi ollut laillista mielenilmaus- ja muuta toimintaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä mirkitystä on rajoilla ja puolustusvoimilla, jos tänne voi lapsia, kuin maitokauppaan.
Liia hyvät edut houkuttelevat turisteja. Suomen kansalaisuuksiakin jaetaan, kuin ilmaisia ämpäreitä.
Jos päättäjien asenne ei muutu, niin suomalaisten on ryhdyttävä tosi toimiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin oman maan kansalaisia kohdellaan huonosti niin tänne ei saisi ottaa yhtään loista. Vähäinen irtoava apu tulisi kohdistaa massoille lähtömaassa mutta eurooppaan ei saisi roijata yhtään islamihenkistä porukkaa. Maassa maan tavalla tai ulos, jos me menisimme nuihin maihin niin miten me joutuisimme käyttäytymään siellä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ensin ja hyvät suhteet Venäjään, joka hoiti suomalaisten puolesta Itärajan kiinni. Taisi pressakin vissiin pyytää apua pikkuisen. Venäläiset auttoivat suomalaisia enempi kuin EU-byrokraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaan muuttoaaltoon on ollut aikaa valmistautua, mutta vain vähän on tehty. Merkel näyttää kaatuvan liian lepsuun politiikkaan. Toivottavasti jokainen suomalainen puolue ryhdistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhtaudun todella kriittisesti maahanmuuttoon.
Sitä ei todellakaan uskalla sanoa ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tulisi, jos tänne tulisi todellisia avuntarvitsijoita, eikä niitä geelitukkia älypuheliminen, toki passi hukattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin se kävi minullekin, että vasta vuonna 2015 ensimmäistä kertaa mietin ja otin kantaa koko maahanmuuttoasiaan. Olen jo aikuinen ihminen, mutta kertaakaan aikaisemmin minun ei ole tarvinnut miettiä koko asiaa, koska jos jokin, niin Suomen rajat ovat olleet läpi vuosikymmenten hoidossa. Minulle tulikin täysin "puun takaa" että on ylipäätään mahdollista, että Suomeen tulee ihmisiä ilman papereita. En todellakaan tiennyt tämmöisen olevan mahdollista.

Lopullinen kupin kaatuminen tapahtui kun Suomessa koettiin maamme ensimmäinen terrori-isku eli Turun puukotus. Oikeusistuin linjasi, että kyseessä oli todellakin terrorismi eli asiassa ei ole epäselvää. Mitä pahaa me suomalaiset olemme kenellekkään tehneet, että tänne asti tulee ja tappaa meitä tavallisia suomalaisia? Minä en tiennyt, että me emme voi nykyään kontrolloida omia rajojamme ja että käskyt tulevat jostain Brysselistä. Tämä on nyt mennyt liian pitkälle, että tulevan kevään vaaleissa annan oman mielipiteeni ja se on aivan selvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan siitä, että jostakin saattaa tulla ongelma, joka ei ole oikeasti ole ongelma. Ei puhuta siitä, että jostakin toisesta tuli ongelma ja se on vieläkin ongelma ja kehittymässä aina vain vaikeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa loppua hyvinvointivaltion olemassaolo seuraavaan järjestettyyn "siirtolaisaaltoon". Mutta toisaalta ketään ei sen jälkeen enään tulekaan kun jaettavat fyrkat loppu, ei tuolta suunnalta työn perässä ole tultu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ja moni muu ovat maahanmuuttovastaisia vain siksi,
että suomen valtiolla ei ole varaa ottaa ja elättää näitä maahanmuuttajia.'
Värille, rodulle se ja sama.
Valtion ja kuntien kaikki palvelut ovat huonontuneet.
Maahanmuuttokulut ovat miljardi vuodessa. Mitä kaikkia palveluita sillä rahalla saisi suomen kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkojen tehtävä on suojella Eurooppaa, ettei vastaava toistu. Iso askel eteenpäin turvallisuudessa on Merkelin väistyminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image