Kotimaa

Tutkija keskustan ja kokoomuksen Nato-linjauksista: Ei muuta ny­ky­ti­lan­net­ta

Kotimaa 12.6.2016 14:29
Aki Laurokari

Keskustan ja kokoomuksen Nato-linjaukset eivät Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan muuta nykytilannetta.

Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessaan linjauksen, jonka mukaan Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Keskusta taas linjasi omassa puoluekokouksessaan aiemmin, että Suomi ei hae Nato-jäsenyyttä lähivuosina.

– Kokoomuksella on ollut jo kymmenen vuotta Nato-myönteinen kanta. Nyt se vähän tarkentui, että se pitäisi olla lähivuosien projekti. Keskustan kanta on jo pitkään ollut sama. Kokonaan Nato-jäsenyyttä ei ole keskustakaan poissulkenut, Tiilikainen kertoo Lännen Medialle.

– En siis näe tätä sen ihmeellisempänä, koska puolueiden linjaukset ovat samat kuin hallitusta muodostettaessa. Isoa ristiriitaa en näe. Lähinnä kysymys siitä, että mikä voisi olla sellainen muutos, joka muuttaisi keskustan kantaa.


Tiilikaisen mukaan keskustan ja kokoomuksen linjaukset luovat painetta perussuomalaisten suuntaan.

– Tähän asti perussuomalaiset on ollut keskustan linjoilla.

Kumpikin puolue käytti sanamuotoa ”lähivuosina”. Tarkoittaako se joka tapauksessa tämän hallituskauden jälkeistä aikaa?

– Vaikea tietää, mitä on ajateltu. En kokoomuksen linjausta sillä tavalla ymmärtänyt, että tämän hallituksen aikana puolue alkaisi asiaa edistämään ja hallituskumppaneita taivuttelemaan. Varmasti katsotaan tämän hallituskauden yli.

– Voisi ennakoida sitä, että seuraavien eduskuntavaalien teema tämä on.


Katseet kääntyvätkin Ruotsiin. Siellä Nato-jäsenyys voi nousta vuonna 2018 järjestettävien parlamenttivaalien yhdeksi teemaksi.

– Tuskin porvariallianssi ilman Ruotsin sosiaalidemokraattien jonkinlaista tukea lähtee Nato-jäsenyyttä edistämään. Mielipidemittaukset tosin osoittavat, että sosiaalidemokraattien keskuudessa Nato-kannatus on kasvanut. Ratkaisun paikka on siis heillä. Vaikea sanoa, miten Ruotsin tilanne kehittyy. Se on selvä, että Ruotsin kanta on hyvin tärkeä asia Suomelle, Tiilikainen summaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image