Kotimaa

Tutkija kertoo, miksi nuori jaksaa seurata tubettajia tunti tolkulla

Iina Laaksonen (vas.) tapasi idolinsa, tubettaja Ronja G:n (Ronja Grönberg) lauantaina Helsingin Tubecon-tapahtumassa. Pohjoismaiden suurin Youtube-tapahtuma Tubecon keräsi Hartwall Arenalle tänä viikonloppuna yli 10 000 kävijää. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 13.8.2016 23:14
Päivi Lakka

Tubettaja, eli Youtube-videoiden tekijä jakaa usein seuraajiensa kanssa saman maailman ja puheenaiheet, kertoo dosentti Janne Matikainen. Matikainen on tutkinut suomalaisten sosiaalisen median käyttöä ja käyttäytymistä verkossa.

Matikaisen mukaan tubettajat tulevat lähelle tavallisten nuorten elämää. Osa saattaa olla töissä kaupan kassalla ja tehdä videoita vapaa-ajallaan. Videoilla kerrotaan siitä, millaista elämä on tänään ollut.

– Puhutaan seurustelusta, elämänvalinnoista, ruokavaliosta ja muista aikaan liittyvistä ilmiöistä. Mikä nyt nuoria sattuu askarruttamaan.

Tubettajat käsittelevät myös vaikeita asioita, joista nuori ei välttämättä ole valmis puhumaan vanhempiensa kanssa.

– Katsojalle syntyykin videoita seuratessa tietty yhteisyyden tunne.

Youtubesta löytyy yli 550 000 suomalaista kanavaa, joista suosituimmilla on satoja tuhansia tilaajia. Some ja nuoret 2015 -tutkimuksen mukaan Youtube on suomalaisten nuorten keskuudessa suosituin sosiaalisen median palvelu.

13–29-vuotiaat viettäväkin palvelussa keskimäärin lähes tunnin verran päivittäin.

– Aikuisia saattaa usein ihmetyttää, mikä nuoria näissä videoissa oikein kiehtoo.

Matikaisen mukaan nuoret kokevat perinteiset suuren maailman näyttelijät, pop-tähdet tai urheilijat saavuttamattomina ja kaukaisina.

Osittain nuoret hakevat hänen mukaansa seuraamistaan tubettajista esikuvaa, mutta heidät koetaan myös jollain tavallaan vertaisiksi.

– Puolituttujen juttuja on hauska seurata ja tubettajilla on usein eniten seuraajia omilla paikkakunnillaan.

Yksittäisten ihmisten tuottamat videot saattavat olla nuorten keskuudessa paljon suositumpia kuin perinteisen median sisältö.

Tunnettu espanjalainen tietoyhteiskunnan tutkija Manuel Castells on käyttänyt ilmiöstä käsitettä ”henkilökohtainen joukkoviestintä”.

– Tämä kuvaa sitä, miten joukkoviestintä on nykyisin jokaisen saatavilla, Matikainen kertoo.

Kuka tahansa pystyy lataamaan videon nettiin, missä se voi periaatteessa lähteä leviämään vaikka maailmanlaajuisesti.

Matikaisen mukaan nuoret mieltävät kuitenkin tubettajat ja uutismedian eri kategorioihin.

– Nuoret seuraavat uutisia ja luottavat niihin, erityisesti tämä pätee Suomessa. Youtube nähdään omana kanavanaan, jonka sisältöihin suhtaudutaan eri tavalla kuin valtamediaan.

Mikä sitten ratkaisee sen, kenestä tulee kuuluisa ja kenestä ei. Matikaisen mukaan suosion salaisuus on monen tekijän summa.

– Suosio ei piile pelkässä ulkonäössä, mikä on äärimmäisen positiivinen ilmiö. Vaikka ulkonäkökin vaikuttaa, täytyy tubettajan tarjota myös kiinnostavaa sisältöä.

Kilpailu on tällä alalla kovaa.

Lue lisää 14.08.2016 Kalevasta.

 

MAINOS

Kommentoi

Itse en jaksa viettää kovin pitkää aikaa kerrallaan youtubessa, vaikka nuori olenkin. Seuraan muutamaa sellaista tubettajaa säännöllisesti, joiden kanava perustuu johonkin tiettyyn minua kiinnostavaan aihepiiriin.
Youtube tosiaankin on täynnä aivan erilaisia tubettajia, jonka ansiosta jokainen varmasti löytää itseään miellyttävää sisältöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös immeisillä oo muuta hommaa kun tollanen.jos joku tehnyt sitä tahi tätä tai ostanut sitä tai tätä aivan sama sitäkös seurataa luurit kuumana.mää oon niin hottis kun seuraan tollasta.ihanaaaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun ikäluokkasi "immeisillä" on. Vanhojen ja nuorten kiinnostusten kohteet ovat aivan toisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tubettajilla on mieletön vaikutusvalta nuoriin. Tubettaja esittelee esim. ostamiaan uusia kenkiä yleisölleen ylistäen: "Nää maksoi satasen, eli aika paljo, mutta on nää niket ja silleen tosi hyvälaatuset. Nii kyllä kannatti, on nää nii hienot." Kohta joukkio nuoria marssii ostamaan samanlaiset kengät. Osa mainostajista on jo iskenyt silmänsä tubettajiin, mutta tämä on vasta alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kertokaa miten homma toimii. ovatko rekisteröityneet omalla nimellä vai voiko pysyä anonyyminä, kuinka levitys tapahtuu, kuinka youtube sivulta löytää jotain tiettyä jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voit seurata youtubesta anonyymisti videoita. Kirjoita hakukenttään haluamasi tubettajan nimi ja saat listan videoista joita hän on tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmiöstä voi olla sekä hyötyä että haittaa.
+nuoriso voi löytää vertaistukea
+voi yhdistää ihmisiä
+ajanvietteenä terveempiä ku moni muu
+nykyaikaista kirjanlukua -voi saada huonoja vaikutteita jos tubettajalla ei elämänarvot kohdallaan
-epäsosiaalista
-addiktoituvilla jää muu elämä taakse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minähän olen itse jo hieman vanha näihin. Siitä huolimatta myös minä käytän taatusti tunteja jopa päivittäin Youtuben ja muiden sosiaalistenmediioden seurantaan. Olen loputtoman onnellinen, että nyt kasvavalle uudelle sukupolvelle on niin luonnollista vaihtaa tietoa keskenään ilman, että siinä on vaikkapas Yle välissä tiedonvälittäjänä kuten minun nuoruudessa asian laita oli.

Maailma muuttu ja olen vakuuttunut, että siinä vaiheessa kun minä olen eläkeiässä, niin tämä uusi sukupolvi on muuttanut maailman täydellisesti yhdeksi suureksi rakkauden kehdoksi. Se toimii niin, että ihmiset yli maiden rajojen keskustelevat ja vaihtavat tietoa ja nyt me tiedämme, että ihmiset eivät vihaa toisiaan, vaan ihmiset rakastavat toisiaan. Niin sanottu pyramidin huippu ei pysty enää uuden maailman ihmisille kertomaan, että "tuo ryhmä vihaa teitä ja siksi on lähdettävä sotimaan". Nuoret ihmiset, minä kiitän teitä sydämeni pohjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi joku vanha patu tutkii semmosta mistä hän ei todellisuudessa ymmärrä tuon taivaallista. seku selittää omiaan. kun tutkimus on saatettu loppuun niin tilanne on jälleen eri. jos olis joku teini tutkija, niin sitte uskoisin, mutta nyt ei vakuuta. maailma jyrää koko vanhan ajattelumaailman ja median myös, uuteen uskoon halusitte tai ette. ja kun aika on sopiva niin yleä sun muuta seuraa enää marginaalinen määrä ihmisiä. veikkaan että koko uutistoimitus tulee eräällä tavalla katoamaan ja silloin kuka tahansa voi toimittaa mitätahansa.kielimuureja ei silloin enää ole kun kaiken saa omalla kielellä taikka sitte kielitaso on täälä niin hyvä että kääntäjät saa potkut. teknologia hoitaa asian kuntoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väität että `vanha patu` ei ymmärrä käsiteltävää asiaa, ja jos tutkija olisi teini-ikäinen, niin sitten luottaisit tutkimuksen paikkansapitävyyteen. Miksi oletat teini-ikäisen tutkijan olevan pätevämpi kuin aikuinen ihminen. Kylläkai ne aivot toimivat vanhempanakin, ja ei kai teini-ikä takaa järjenjuoksua. Toisekseen ikärasismin viljelysi tappaa sinun uudistushenkisyytesi. Taantumuksellinen mikä taantumuksellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinähän se olet melkoinen tulevaisuudentutkija ja tämän päivän analysaattori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykynuorilla on käytössään paljon tyhmistyttäviä laitteita. Mitä enemmän laitteet tylsistyttää sitä vähemmälle jää terveelliset elämän tavat kuten liikunta jne. Sitä enemmän myös vietetään aikaa Jenkki hapatuksien parissa . . . siis netissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Massahysteria helppo aikaan saada.
Lapsi on lapsellinen, miten vähän ymmärsi varoa mitään. Nyt KAIKKI suunnat on ok!
Hellurei vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

58
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
14
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
13
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
12
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
11
Saksassa koronavirustapausten määrä laskenut neljä päivää – Yhdysvalloissa koronatartunnan sai eläintarhassa elävä tiikeri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

314 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image