Kotimaa

Tutkija ihmettelee Olli Immosen kirjoituksen ajankohtaa – ”Ra­sis­ti­hen­ki­nen tais­te­lu­kut­su”

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.). KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 25.7.2015 15:17 | Päivitetty 25.7.2015 15:54
Juha Vainio

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen julkaisi lauantain vastaisena yönä Facebookissa englanninkielisen tekstin monikulttuurisuutta vastaan.

Vihapuhetta tutkinut Tampereen yliopiston viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pentti Raittila sanoo, että teksti on retoriikaltaan tyypillistä Immoselle ja kansallismieliselle Suomen Sisulle, jossa Immonen on puheenjohtajana.

Raittilaa kuitenkin kiinnostaa Immosen tekstin ajoitus ja kielivalinta.

Tässä käännös tekstistä:

”Unelmoin vahvasta, rohkeasta kansasta, joka kukistaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla, jossa vihollisemme elävät, tulee ennen pitkää puhkeamaan miljooniksi pieniksi paloiksi. Elämämme ovat kietoutuneet yhteen rankkoina aikoina. Nämä ovat niitä päiviä, jotka tulevat jättämään ikuisesti jälkensä kansamme tulevaisuuteen. Minulla on vahva usko taistelutovereihini. Aiomme taistella loppuun asti kotimaamme ja aidon Suomen kansan puolesta. Voitto on meidän.”

Raittila pohtii, onko kyse vain sattumasta, että teksti ajoittuu samalle viikolle kuin Norjassa vietetään neljä vuotta sitten tapahtuneen joukkomurhan uhrien muistopäivää. Raittila sanoo, että Immosen kirjoitus on kuin suoraan Breivikin kynästä.

– Immosen tekstissä on sama ajattelutapa kuin Breivikin manifesteissa. Eri kulttuureista ja etnisistä ryhmistä lähtevien ihmisten yhdessäolo nähdään mahdottomaksi ja oman kansan erityisyyttä ja erillisyyttä suhteessa muihin korostetaan.
Raittilan mukaan teksti on kirjoitettu näennäisen viattomaksi unelmaksi, mutta sen sisällöllä on suora yhteys fasistiseen ja rasistiseen ideologiaan. Siksi sitä ei ole syytä vähätellä.

– Juuri tässä hengessä Breivik halusi toimia, eli toimia monikulttuurisuutta vastaan. Breivikin ja Immosen kohdalla ero on saman ideologian erilaisessa esittämistavassa.
Raittila pitää avoimen rasistisena ajattelua ja toimintaa, jolla halutaan torjua muiden kansallisuuksien tuleminen Suomeen.

– Tällainen retoriikka ylläpitää sellaista ajattelutapaa, joka on historian kuluessa saanut ihmiset hyökkäämään toisia kansoja ja etnisiä ryhmiä vastaan.

Immosen kirjoitus ihmetyttää Raittilaa myös sen takia, että se on kirjoitettu englanniksi.

– Miksi ihmeessä kansallishurmosteksti kirjoitetaan englanniksi? Tavoitellaanko tässä kansainvälistä yleisöä vai halutaanko, että tietty sivistyneistö lukee sen? En tiedä.

Immonen on myös vastannut takaisin englanniksi kommentteihin, jotka on kirjoitettu suomeksi. Aiemmin Immonen on kirjoittanut Facebook-seinälleen lähinnä suomeksi.

Raittilan mukaan olennaista ei kuitenkaan ole tekstin kieli, vaan sisältö:

– Rasistihenkinen taistelukutsu monikulttuurisuutta kannattavia ´vihollisia´ vastaan.

Immosen teksti erottuu Raittilan mukaan selvästi perussuomalaisten kansanedustajien tai kunnanvaltuutettujen aiemmista rasistisista töksäytyksistä.

– Teksti ei näytä niin avoimen rasistiselta kuin ne töksäytykset.

Lännen Media ei tavoittanut Immosta, Timo Soinia, eikä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsaloa kommentoimaan asiaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho vastasi soittopyyntöön lyhyellä tekstiviestillä:
”Ei muuta kommenttia kuin että kyse on edustajan yksityisajattelusta”, Terho viestitti.

Immosen Facebook-päivityksestä nousi kohu kesäkuussa, kun hän julkaisi kuvan, jossa hän esiintyi äärioikeistolaisten Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa.

Tuolloin Terho sanoi, että esiintyminen äärioikeistolaisten kanssa on Immosen oma valinta.

Näin Immonen kirjoitti Facebook-seinälleen lauantain vastaisena yönä:

”I'm dreaming of a strong, brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that our enemies live in, will soon enough burst into a million little pieces. Our lives are entwined in a very harsh times. These are the days, that will forever leave a mark on our nations future. I have strong belief in my fellow fighters. We will fight until the end for our homeland and one true Finnish nation. The victory will be ours.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Monikulttuurisuutta vastustavalla on aina vaillinen sananvapaus ja vaara joutua syytteeseen vihapuheesta, mutta monikulttuurisuutta puolustava saa verrata ihmisiä tuomittuihin massamurhaajiin vailla pienintäkään huolta kunnianloukkausrikostutkinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Blackhol3 käy toki esim Tukholmassa sitä "työssäolevaa, korkean koulutustason omaavaa, ei-fanaattista, moraalista suomalaisyhteisöä katsomassa. Heillä on siellä nimikin: finnjävel. Tutkaile samalla millä osuudella he määräänsä nähden kuormittavat sikäläistä sosiaalihuoltoa. Tämä vain sen takia, että sinänsä järkevät argumenttisi eivät suinkaan ole yleispäteviä, ei meidän suomalaisten osalta, ei myöskään islaminuskoisten tai muidenkaan ei-luterilaisten osalta. Me vastaan muut-ajattelu on helppoa, mutta se ei kerro lähimainkaan totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Ruotsiin muuttaneiden kielen huono hallinta vaikutti erityisesti perheen mukana muuttaneisiin lapsiin ikävällä tavalla. Ruotsalaisissa kouluissa ei opetettu suomenkieltä, eivätkä suomalaiset lapset pystyneet seuraamaan opetusta vielä ruotsiksi. Suomessa hyvin menestyneitä lapsia joutui erityisluokille psyykkisten häiriöiden vuoksi ja vain muutamat suomalaisnuoret läpäisivät lukion. Siitä huolimatta Suomesta sinne muuttaneet eivät ole perustaneet no go zoneja, polttanut autoja ja heitellyt käsikranaatteja lähiöissä, niinkuin erään rauhan uskonnon edustajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoijaa taas. Sisälukutaito nolla tai sitten englannin kielen osaaminen ei ole se vahvin laji. Immonen puhuu poliittisesta liikkeestä, joka tunnetaan monikulttuurisuutena, ei ihmisistä. Jotain kertoo esim sekin, että Immonen on naimisissa Bosnialaisen muslimin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Soini kömmi kohta julkisuuteen ja kerro, että Immonen erotetaan väliaikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aika syvällä ajatukset, jos pitää puhua "vihollisista" ja "voitosta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä se on liioittelua? Mutta kai lukijat idean ymmärsivät. Ei tarvitse ottaa asioita kirjaimellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, on niitä tapahtunut aikojen saatossa luonnonkatastrofeja, nälänhätiä suin muita, jotka ovat pakottaneet ihmiset lähtemään kotikonnuiltaan, nälkä ja kuolema kun ei arvomaailmoja kysele. Suomalaisiakin on lähtenyt olosuhteita pakoon Australiaa myöten, enkä voisi kuvitella metsäsuomalaiselle vieraampaa kulttuuriympäristöä. Hyvin ovat pärjänneet, johtuisikohan se vastaanotosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse asiassa suomalaiset eivät ole läheskään aina pärjänneet hyvin. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa suomalaiset saivat osakseen rasistista kohtelua ja saivat usein vain niitä töitä, jotka eivät kelvanneet muuta kuin suomalaisille, intiaaneille, puolalaisille jne. Lisäksi muu väestö usein karttoi suomalaisia ja suomalaiset ajautuivatkin syrjäseuduille. Huono vastaanotto ja suvaitsemattomuus ajoi usein alkoholismiin ja muihin ongelmiin. Toki löytyy paljon myös hyvin maailmalla menestyneitä suomalaisia, mutta muiden ennakkoluulot ja tuon ajan rotuopit eivät ainakaan suomalaisten asemaa helpottaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan johtui siitä että suomalaiset tekivät töitä eivätkä loisineet yhteiskunnan varoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusuomalaisten kannattaisi erottaa Immonen eduskuntaryhmästä. Joko niin, tai sitten on kai tulkittava, että avoimen rasistinen ja äärinationalistinen henkilö voi toimia PS:n kansanedustajana ja myös hänen FB:ssä kirjoittamansa järjettömyydet ovat hyväksyttäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minä olisin Soini, olisin jo ilmoittanut kaiken mahdollisen yhteistyön Perussuomalaisten ja Immosen välillä loppuvan välittömästi ja pysyvästi. Muita keinoja puolueen uskottavuuden säilyttämiseksi ei taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tutkija-asiantuntija" laukoo taas ihan omia mielipiteitään, eihän tuossa Immosen kirjoituksessa mitään rasismia edes ollut, paitsi niitten mielestä, jotka näkee sitä vaikka Immonen sanoisi: Hyvää päivää, kaunis ilma tänään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Unelmoin vahvasta, rohkeasta kansasta, joka kukistaa tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus. Tämä ruma kupla, jossa vihollisemme elävät, tulee ennen pitkää puhkeamaan miljooniksi pieniksi paloiksi."

En näe koko tekstissä mitään rasistista, tekstissä vain puhutaan vihollisista jotka lienevät vihreät ja vasemmisto jotka unelmoivat maailmasta jossa kaikki on sekoitettu yhdeksi massaksi.

En tiedä toimiiko monukultturismi, mutta tiedän sen että Ruotsin mallia ei kannata ottaa jossa otetaan kymmeniä tuhansia maahan ja sitten aletaan miettimään että kuinka heidät integroidaan kun ollaan jo ottamassa kahta seuraavaa kymmenien tuhansien ryhmää vastaan. Resurssit heillä on jo lopussa terveydenhuollossa ja koulutuksessa joka alkaa heijastumaan heidän hyvinvointiin ja talouteen. Toistaiseksi talous on vielä vahvempi kuin Suomella, mutta vain koska heillä on oma valuutta jota pystyvät hallitsemaan itsenäisesti eikä heidän talouteensa ole vaikuttanut Nokain kaltaiset romahdukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan! Paljonkohan lienee ollut poissa töistä em. syyn johdosta? Mikä ihme siinä on, että nämä puolikuntoiset, vapautetut yms. ottavat aina hampaisiinsa ulkomaalaiset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanopas BackHol3, kun tiedät kulttuurien historian, yksikin täysin yksikulttuurinen maa ikinä missään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
7:54
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image