Kotimaa

Tutkija Atte Kaleva: Islam on us­ko­mus­jär­jes­tel­mä­nä suvaitsematon ja militantti – kaikkia muslimeja ei saa leimata ter­ro­ris­teik­si

Muslimeja ei kohdella Suomessa tavallisina ihmisinä, sanoo tutkija Atte Kaleva. Joko käsissä on silkkihansikkaat tai leimakirves, mikä vääristää islamiin liittyvän keskustelun.
Kotimaa 15.3.2018 5:00
Rebekka Härkönen

Väitöstutkimusta tekevä Atte Kaleva kirjoitti kansantajuisen tietokirjan jihadistisesta terrorismista.

Jihadistisen terrorismin uhka tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina. Varautuminen tulevaan edellyttää kriittistä asiapohjaista keskustelua.

Poliittisesti korrektin kumartelun on loputtava, samoin leimakirveen heiluttamisen. Muslimiyhteisöt on otettava mukaan jihadismin kitkemiseen, ja jopa velvoitettava siihen.

Tätä mieltä on jihadismista väitöstutkimusta tekevä Atte Kaleva, jonka Jihad ja terrori -kirja ilmestyy tänään torstaina.

– Käänteinen rasismi on yhteiskunnan kannalta yhtä kestämätöntä ja epäterveellistä kuin varsinainen rasismi, Kaleva toteaa Lännen Medialle.

– Islam on taas uskomusjärjestelmänä hyvin suvaitsematon, militantti ja osittain väkivaltainen. Islamiin liittyvistä ongelmista pitää voida keskustella julkisesti ja islamia on voitava kritisoida asia-argumentein.

Kalevan mukaan myös jihadistinen terrorismi on osa islamia. Jihadistiselle väkivallalle löytyy oikeutus Koraanista.

– Tähän on yhteiskunnassamme suhtauduttava vakavasti leimaamatta silti kaikkia muslimeja terroristeiksi.

– Samoin kuin jihadistit pitävät länsimaalaisia vääräuskoisina, myös suuri osa muslimeista näkee jihadistit vääräuskoisina ja uskostaan hairahtuneina.

Veitsiä ja autoja ei voida kieltää

Kalevan uutuuskirja perustuu hänen väitöstutkimusaineistoonsa. Nimensä mukaisesti teos pyrkii selittämään jihadistista terrorismia.

– Pyrin analyyttiseen ja kansantajuiseen ilmaisuun. Jihadismia ei voi ymmärtää, jos ei ole perustietoa islamista, Kaleva kuvailee.

– Esimerkiksi marttyyrikuolema on islamin näkökulmasta looginen valinta. Jos uskoo tämän puolisen elämän olevan vain pääsykoe paratiisiin, olisi hölmöä paremman puutteessa olla ottamatta vastaan varmaa paikkaa pelastuksessa.

Kaleva toivoo kirjansa toimivan kiihkottomana keskustelunavaajana islamiin liittyvissä ongelmissa.

– Jihadismi ilmiönä ei tule poistumaan yhteiskunnastamme vuosiin. Meillä on radikalisoitunut sukupolvi ja netissä valtava määrä radikalisoivaa materiaalia.

– Veitsiä ja autoja ei voida kieltää. Siksi ongelmaa on pyrittävä ratkomaan kitkemällä kaikenlainen sosiaalinen hyväksyntä jihadismille. Tässä muslimiyhteisöt ovat avainasemassa, Kaleva sanoo.

"Euroopan iskut ovat vain laineita Lähi-idästä, jossa pääosa jihadistisesta terrorismista tapahtuu."

Atte Kaleva, jihadismin tutkija

Suomessa on voitava olla sataprosenttisesti muslimi ja Suomen kansalainen, Kaleva sanoo.

– Jos joku kuitenkin kokee, ettei sharian eli islamin lain noudattaminen onnistu Suomen lain ja tapakulttuurin puitteissa, sitten on lähdettävä pois, Kaleva toteaa.

– Suomalaiset ovat vieraanvaraisia, mutta olemme kumarrelleet liikaa. Kyse ei kuitenkaan ole vieraista, jotka ovat vain käymässä.

Turun puukotus oli jihadistinen teko

Kaleva pitää Turun joukkopuukotusta jihadistisena terroritekona.

– Jos jokin ääntelee kuin ankka, kävelee kuin ankka ja näyttää ankalta, se todennäköisesti on ankka, hän perustelee.

Kalevan mukaan uhreja voi tulla lisää, ellei aihetta uskalleta käsitellä muutoin kuin silkkihansikkain tai rajoja kiinni huutamalla. Muiden yhteiskunnallisten ongelmien tapaan jihadistisen väkivallan estämiseen ei ole yhtä toimivaa ratkaisua.

– Euroopan iskut ovat vain laineita Lähi-idästä, jossa pääosa jihadistisesta terrorismista tapahtuu, hän muistuttaa.

Jihadismin logiikka auki

Tutkija, sotatieteiden maisteri Atte Kalevan (s. 1979) tietokirja Jihad ja terrori ilmestyy torstaina 15. maaliskuuta.

Kirja perustuu väitöstutkimusaineistoon.

Kansantajuinen, analyyttinen ja kiihkoton katsaus jihadismin taustoihin.

Kaleva tuli tunnetuksi oltuaan vaimonsa kanssa jihadistien panttivankina neljän kuukauden ajan Jemenissä vuosina 2012–2013.

Mikä jihad?

Taistelu, joka jakautuu sisäiseen ja ulkoiseen jihadiin.

Sisäinen jihad vastaa kristillistä kilvoittelu-käsitettä. Ulkoinen jihad tarkoittaa fyysistä taistelua islamin vihollisia vastaan.

Jihadismi korostaa väkivaltaa

Islamin pääsuuntauksen, sunnalaisuuden, yksi alahaara on fundamentalistinen ja äärikonservatiivinen salafismi. Sen väkivaltaa korostavaa haaraa kutsutaan jihadismiksi.

Oikeutus silmittömään terroriin perustuu islamiin ja Koraaniin. Taustalla on voimakas usko kuoleman jälkeiseen palkkioon.

Jihad-liikkeesä on ollut useita suuntauksia. Isiksen kalifaatin kukistumisen jälkeinen jihad-liike elää nyt ideologisen sirpaloitumisen aikaa.

Enemmistö muslimeista pitää jihadisteja vääräuskoisina tai uskosta harhautuneina.

Jihadistinen terrorismi painottuu Lähi-itään kohdistuen "maallistuneisiin" muslimeihin ja muihin uskontoihin.

MAINOS

Kommentoi

Kristinusko on us­ko­mus­jär­jes­tel­mä­nä suvaitsematon ja militantti – kaikkia kristittyjä ei saa leimata ter­ro­ris­teik­si. Kristinusko on myös ylivoimaisesti eniten verenvuodatusta aihettanut usko maailman historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kyynel. Siitä on *aika kauan* jo aikaa. Ei kristinuskon nimissä enää katkota kauloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista puhetta on kaivattu jo kauan, kiitos siitä.

Ja juuri noin, että suomalaiset ovat kumarrelleet liikaa. Toivottavasti keskustelu jatkuu ja asiasta voidaan puhua kriittisesti ilman rasistiksi leimaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen vakuutusyhtiöiden toiminnasta ei näin kaunisteltua kertomusta voisi saada aikaan.
Omanlaisineen lakeineen ja lakeijoineen molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja asiallinen kirjoitus, muuten niin polarisoituneesta aiheesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä saamme kiittää EU:ta ja Suomen Hallitusta, miksi paperittomilla on liian helppo kulkea läpi Euroopan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa??? Hallitus edustaa vain osaa kansasta, ei koko kansaa. Tämän hetken galluppien mukaan hallitus edustaa noin 40 prosenttia kansasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on pointtisi? Ajatteletko, että jos tämän hetkinen oppositio siirrettäisiin hallituksen paikalle, maahanmuuttopolitiikka tai suhtautuminen islamiin jotenkin muuttuisi ”parempaan” suuntaan? Että Sipilän hallituksen maahanmuuttopolitiikka on lepsua?Demarit, vihreät ja vasemmisto hoitaisivat asiat paljon fiksummin?

Suomessa on tasan kaksi puoluetta, jotka uskaltavat sanoa myös kriittisen sanan islamista: perussuomalaiset ja siniset. Nämä kaksi eivät tule saamaan seuraavissa vaaleissa enemmistöä, eivätkä todennäköisesti edes pystyisi menemään yhdessä hallitukseen, joten turha kuvitella, että Suomen maahanmuuttopolitiikka ainakaan tiukentuisi seuraavalla hallituskaudella. Löysennystä on luvassa. Kenen mielestä se sitten on hyvä asia ja kenen mielestä huono, mene ja tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti. Perussuomalaisia lukuun ottamatta käytännössä kaikki nykyiset eduskuntapuolueet kannattavat miltei varauksetta rajoittamatonta maahanmuuttoa ja "monikulttuuria". Esimerkiksi kokoomusta ei näissä kysymyksissä ole tahtonut erottaa perinteisistä punavihreistä puolueista enää pitkään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trollihan tuo sinun heittosi on, mutta varmaan asia olisi hoidossa jos siellä olisi Opposition edustajat päättämässä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image