Kotimaa

Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den valitusajat lyhenivät

Suomeen tuli viime vuonna liki 32 500 turvapaikanhakijaa, mikä on liki kymmenenkertainen määrä verrattuna edeltävään vuoteen. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 31.8.2016 16:33
STT

Uusi laki turvapaikkapäätösten tehostetusta käsittelystä astuu voimaan torstaina. Lailla yritetään tehostaa turvapaikkapäätösten tekemistä ja lyhentää käsittelyaikoja.

Muutoksista keskeisin on turvapaikkapäätöksen valitusajan lyheneminen. Valitus ja valituslupahakemus korkeimpaan hallinto-oikeuteen on tehtävä 14 päivän kuluessa entisen 30 päivän sijasta.

Muutosta on arvosteltu muun muassa siksi, että sen on arveltu heikentävän valittajan oikeusturvaa, jos hakemus täytyy saada valmiiksi nopeasti. Samalla toivottu ajansäästö voi jäädä vain haaveeksi, jos huonosti tehtyjä hakemuksia joudutaan täydentämään myöhemmin.

– Uudistuksella haluttiin ajaa sitä, että käsittelyaika jäisi lyhyeksi, mutta kuitenkin sillä tavalla, ettei oikeusturva vaarannu, selventää oikeusministeriön oikeusapu- ja ulosottoyksikön päällikkö Merja Muilu.

Muilun mukaan ministeriö on varautunut siihen, että valitusajan lyheneminen näkyy ruuhkana valtion oikeusavussa.

– Onneksi uusien hakemuksien määrä on vähentynyt, mikä jonkin verran helpottaa asiaa, Muilu sanoo.

Oikeusapu julkiselta avustajalta

Lainvoimainen käännyttämispäätös voidaan nyt myös panna täytäntöön, vaikka henkilö peruuttaisi valituksen ja tekisi uuden turvapaikkahakemuksen. Maasta poistamista ei siis enää voi pitkittää uudella hakemuksella.

Ennen tuomioistuinkäsittelyä oikeusapua antavat ensisijaisesti oikeusaputoimistojen julkiset oikeusavustajat.

– Tässä ollaan nyt sillä lailla samalla viivalla kun on toivottukin. Myös kantaväestöön kuuluvilla ensisijainen oikeusavun antaja on julkinen oikeusavustaja silloin, kun asia ei ole tuomioistuimessa, Muilu tähdentää.

Maahanmuuttovirasto on varautunut lakimuutokseen lisäämällä tiedotusta.

– Yritämme tiedottaa asiakkaillemme, että nyt pitää toimia ripeästi, koska aikaa on vain se kaksi viikkoa. Samoin vastaanottokeskuksia kehotetaan pitämään asiaa koko ajan aktiivisesti esillä, kertoo tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Suomeen tuli viime vuonna liki 32 500 turvapaikanhakijaa, mikä on liki kymmenenkertainen määrä verrattuna edeltävään vuoteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuinka suuri osa hakijoista on sotilaita ? ja minkä maan hyväksi ovat taistelleet omissa maissaan. Kaikki eivät ole taistelleet oman maansa hyväksi vaan jonkun toisen maan. Siksi ovat joutuneet lähtemään koska pettäneet oman maansa. Kun luette Paateron jutun lehdestä niin ymmärrätte miksi kysyn tätä. Kaikki me varmaan ihmettelimme miksi tulee vain hyväkuntoisia nuoria miehiä maahamme. Oliko kaikki sittenkin jonkun suunnittelemaa ? ja nyt maassamme on joukko taistelijoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki pitäisi muuttaa siten että ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä ei voi valittaa. Jos yksi viranomainen on jo todennut hakijan huijariksi, niin häneen ei pidä käytettävän enää yhtään verovaroja vaan ulos maasta. Myöskään hänelle ei tule maksettavan Suomen sosiaaliavustuksia koska hän on tullut Suomeen laittomasti ilman pätevää syytä. Koko pelleily pitää lopettaa nopeasti. Näin viesti leviää iPhone turvapaikkaturistien keskuudessa. Leviää viesti että on turha tuhlata rahojaan Suomen matkaan koska sieltä lentää ulos pennittömänä.
Huijareiden paapominen pakolaisina on valtava business yksittäisille yrityksille jotka kuppaaavat verovaroja taskuihinsa koska lama-Suomessa ei muuta liiketoimintaa ole. Tämä on väärin!!! Jokainen veroja maksava kansalainen tajuaa asian oikean laidan mutta asiaan ei ole odotettavissa muutosta niin kauan kun poliitikot ovat itsekin osakkaina turvapaikkabusineksessä. Nimiä en mainitse koska muuten tätä kommenttia ei julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä lailla samalla viivalla, mutta kuitenkin aivan eri viivalla koska suomalaiset ovat maksaneet ikänsä veroja Suomeen ansaiten julkisilla varoilla kustannetun oikeusavun. Mitä ovat turvapaikanhakijat maksaneet avun eteen? Ei sillä, varsin hyvä bisnes varmaan asianajajille tämä "varma" palkkion maksaja, valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, Eikös se ole niin, että Maahanmuuttoviraston päätöksestä saa valittaa hallinto-oikeuteen 21 päivässä tiedoksiannosta ja hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallito-oikeuteen 14 päivässä päätöksen tiedoksisaannista ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitusaika kokonaan pois näiltä nuorilta miehiltä ja karkoitus kotomaahan maata puolustamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitusoikeus on täysin turha koska suurin osa hakemuksista on alunperinkin täyttä soopaa ja 80% noista olisi pitänyt käännyttää jo rajalta siihen turvalliseen maahan josta Suomeen olivat laittomasti tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tuo kahden viikon valitusaika aletaan laskemaan. Jos siitä kun päätös on tehty voi kaksi viikkoa jo mennä ennenkuin poliisi ehtii asianomaiselle ilmoittaa päätöksestä. Tuolloinhan valitusaika olisi jo päättynyt ennenkuin ihminen on edes itse saanut tietää päätöksestä. Toivottavasti aika alkaa vasta siitä kun asianomaiselle ilmoitetaan päätös virallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitusaika alkaa siitä kun päätös on annettua asianosaiselle tiedoksi!! Ei siitä päivästä milloin migri on päätöksen tehnyt..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:59
Thaimaalaisesta temppelistä pelastettiin lähes 150 tiikeriä – nyt liki puolet niistä on kuollut tauteihin
13:26
Käräjäoikeus tuomitsi Brother Christmasina tunnetun Ari Koposen rahankeräysrikoksesta sakkorangaistukseen – Maksettavaa kertyy yhteensä 1035 euroa
13:05
Räsymatto on palannut sisustukseen ja oululainen Anne Leppänen tekee niitä olohuoneen nurkassa – "Mitä rumempi lakana, sitä hienomman kuteen siitä saa" Tilaajille
12:57
Lukiolaiset roskajuoksivat kaupunkia siistiksi ruokavälitunnilla, opiskelijat kiersivät lähikortteleita roskapussien kanssa
12:47
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"
12:42
Raportti: Rikollisverkostot hyötyvät Amazonin sademetsän tuhoamisesta
11:43
Ylläksen kupeeseen suunniteltua kaivoshanketta vastustetaan Etelä-Suomea myöten – "Avolouhos ei yksinkertaisesti sovi luontomatkailukeskuksen läheisyyteen" Tilaajille
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
28
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
24
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
12
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
12
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
10
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image