Kotimaa

Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den oikeusturva selvitetään – Häkkänen on vaitonainen taustoista

Kansainvälistä suojelua haluavia ihmisiä saapuu Euroopassa etenkin Välimeren maihin. Kuvassa turvapaikanhakijoita Kosin saarella Kreikassa elokuussa 2015. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 20.8.2017 6:00
Nadia Paavola

Viime syksynä hallitus halusi nopeuttaa kansainvälistä suojelua koskevien asioiden käsittelyä lakimuutoksella. Samalla turvapaikanhakijoiden oikeusturva kapeni.

Muun muassa Ihmisoikeusliitto ja Suomen asianajajaliitto ovat ilmaisseet huolensa oikeusturvan heikentymisestä. Oikeusturvan selvitystä on vaadittu myös sähköisellä vetoomuksella.

Viime viikon perjantaina oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi tiedotteessa haluavansa selvittää, toteutuuko turvapaikanhakijoiden oikeusturva. Hän perusteli selvitystä näin:

– Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että jokaiselle taataan mahdollisuus saada asiantuntevaa oikeudellista apua asiansa hoitamiseen elämäntilanteesta ja varallisuudesta riippumatta. Viime vuosien poikkeukselliset tapahtumat ja sen johdosta tehdyt muutokset sääntelyssä edellyttävät, että teemme huolellisen selvityksen tehtyjen toimien toteutuneista vaikutuksista.

Toistuvista pyynnöistä huolimatta Häkkänen ei ole kommentoinut Lännen Medialle selvityksen taustoja eikä avannut syitä lisää. Ministeri Häkkänen on taustaltaan lakimies.

Avustaja vain poikkeuksissa

Selvityksessä tarkastellaan muun muassa sitä, miten turvapaikanhakijat ovat saaneet tietoa oikeusapupalveluista, löytäneet palveluita tarjoavat tahot ja ovatko palvelut olleet riittäviä.

Uutta menettelytapaa on moitittu erityisesti siitä, että turvapaikkapuhutteluihin ei enää saa ilmaista oikeudellista avustajaa muutoin kuin poikkeustapauksissa. Poikkeustapaus on esimerkiksi alle 18-vuotiaan ilman huoltajaa maahan tulleen hakemuksen käsittely.

Samalla turvapaikkapäätöksen valitusaika lyheni 30:sta päivästä 21:een päivään. Tämä saanut arvostelijat pohtimaan, ehtiikö tuossa ajassa hankkia kaikkia tarvittavia asiakirjoja mahdollista lisäselvitystä varten.

Avustajan palkkaus muuttui syksyllä kertaluonteiseksi tuntilaskutuksen sijaan. Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola kertoi viime viikolla Yle uutisille, että tämä ei kannusta käyttämään valituksen tekemiseen paljon aikaa.

– Jokaisen hakijan tilanne on erilainen. Joskus se vie enemmän aikaa, jolloin kaavamainen palkkioperuste ei ole oikeudenmukainen. Asianajajilta olemme kuulleet, että turvapaikkahakemusten käsittely ei ole ollut riittävän perusteellista.

Järjestelmä uusiksi pian

Viime vuosina turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen tavallista enemmän. Siksi myös käsittelyajat ovat venyneet.

Maahanmuuttoviraston mukaan vuoden 2015 tulijoista 900 ei ole saanut vielä ensimmäistä päätöstä. Vuodelta 2016 käsittelemättä on 600 hakemusta.

Sittemmin tulijoiden määrä on kääntynyt laskuun. Tältä vuodelta käsittelemättömiä hakemuksia on jonossa 1 600.

Välimeren maat ottavat eniten Euroopassa vastaan kansainvälistä suojelua haluavia. EU-maat haluavat nyt uudistaa turvapaikkajärjestelmää tasapuolisemmaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa eniten turvapaikanhakijoita vastaan ottavien maiden tukemista tavalla tai toisella.

– Uudistuksesta on yhteensä seitsemän ehdotusta, ja niitä viedään eteenpäin kokonaisuutena. On vielä paljon eri näkemyksiä siitä, miten Italian kaltaisia maita tuetaan. Esimerkiksi sisäisistä siirroista ollaan hyvin eri mieltä, kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Tuomo Kurri.

Muita tukimuotoja voisivat olla esimerkiksi rahoitus tai henkilöstöapu. Tavoite on, että suojelun antamisessa ei olisi suuria eroja maiden välillä.

– Suomen päätöksenteko on melko samanlaista kuin Pohjoismaissa, mutta muutoin eri EU-maissa tuomioistuimet voivat linjata päätöksiä eri tavoin.

Uudistus halutaan toteuttaa mahdollisimman pian. Kurrin mukaan asian käsittely jatkuu syksyllä, ja aikataulu tarkentuu alkutalvesta.

– Turvapaikan saaminen ei saisi olla kiinni siitä, missä maassa sitä haetaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Avustaja pitää laittaa asialle heti prosessin alussa, jotta muotovirheiden takia evättyä hakemusta ei tarvitsisi käsitellä uudelleen.
Hollannissa on puristettu käsittelyaika jo kahdeksaan viikkoon.

--> Kerralla valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asianajajat ovat ilmeisen huolissaan toimeentulostaan. Poliisi on huolissaan vihapuheista. Hallitus on huolissaan heikentyneestä arvostuksestaan. Kansalaisista ei ole huolissaan kukaan. Voi tätä idioottien maata...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän on tehtävä nyt dramaattinen muutos tähän. Suomi on meidän suomalaisten maa ja meidän ei tule hyväksyä äärimmäistä väkivallan uhkaa rajojemme ulkopuolelta. Tuollaista riskiä ei kannata ottaa. Jos se on tämä EU joka pakottaa maahamme henkilöitä jotka voivat syyllistyä terrori-iskuihin, niin sitten tämmöinen EU on jätettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta on nopea käännytys, ei lakimiehille mahdollisuutta rahastaa veronmaksajien piikkiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienempien eläkkeiden korotuksiin ei ole varaa? Nyt malttia palkankorotuksiin!
Tässäpä otsikoita......

Mutta rahaa tuntuu löytyvän turvapaikanhakijoiden oikeusturvan takaamiseen!
Myös kotouttamiseen rahaa löytyy. Kouluttamattomien ihmisten peruskoulutus, terveydenhuolto,
asuminen, tulkkipalvelut ja muut sosiaalimenot. Niin ja rikosten aiheuttamien kulujen kattaminen jne jne.

Tiet, rataverkosto, kolutuspalvelut ovat osaltaan maksajia kun raha menee yllämainittuihin kohteisiin.
Ja palkaksi saamme?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakimuutos onnistui, eli käsittelyajat lyhenivät reilusti ja saatiin säästöä. Kävikö tässä niin,
että asianajajat älähtivät, kun valtion (veronmaksajien) piikki on vähemmän aikaa auki ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tolkku tuohonki montako kertaa saa valittaa päätöksistä, jos hylkäävä, niin kotimaahansa takaisin pikavauhdilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko prosessi pitäisi nopeuttaa ja päätös toteuttaa saman tien. Onko esim Algeria tai Marokko sotaakäyvä maa, josta voi tulla hakemaan turvapaikkaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vaikuttaa ihmisvihamieliseltä maalta ja kuitenkin ihmetellään miksi meitä ei enää huomioida kun kun esim. YK:ssa jaetaan kansainvälisiä tehtäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää suuresti miten marokkolaiset voivat hakea turvapaikkaa Suomesta, ja saada täältä oleskeluluvan. Käytiin keväällä lomalla Marokossa. Oltiin siellä kaksi viikkoa, kierreltiin useassa kaupungissa ja myös osin maaseudulla, eikä siellä ole kellään mitään hätää, ihan normi arabimaa omine metkuineen. Kyllä vain suomalaisessa pakolaispolitiikassa ja viranomaisten toiminnassa on jotakin pahasti pielessä. Supon päällikkö ilmoitti eilen, että heillä on yli 300 vaaralliseksi luokiteltua mamua jatkuvassa seurannassa? Miksi näitä vaarallisia hemmoja ei oteta kiinni eikä karkoteta pois Suomesta. Se tuntuu oudolta ja vaaralliselta politiikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Marokon Suomen suurlähetystö ei ole tehtäviensä tasalla.
Heidän tulisi olla tasan tarkkaan tietoinen maan turvallisuustilanteesta.

Virkaheitot tulee heitää ulos eläkeviroistaan. Muuten ei mikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikonlainen on kantaväestön oikeusturva. Eipä tässä pysty oikeuteen menemään, jos ei ole rahaa. Ilmaista oikeusapua en varmasti saisi, mutta tämä tilannehan ei huoleta ketään. -

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asianajajaliitto on huolissaan koska menettää palkkioitaan jota maksetaan heille valtion kassasta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi jo korkea aika korjata PS:n mielyttämiseksi tehdyt virheet. Nyt nähdään mihin ihmisten elämän tarpeeton vaikeuttaminen johtaa.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisivät päättäjät huolen siitä että Dublinin sopimusta noudatetaan. Eli pakolaisten asiat pitää käsitellä siinä maassa mihin on ensimmäisenä saapunut. Tätä noudattaessa Suomella ei olisi näin paljon tapauksia käsiteltävänä. Tuntui että Suomen päättäjät noudattaa valikoivasti oman edun mukaisesti näitä kansainvälisiä sopimuksia. Esimerkkinä mainittakoon autoverotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image