Kotimaa

Turvapaikan hakijamäärien uuteen äkkinousuun varauduttava, kehottaa selvitys

Kotimaa 14.6.2018 9:03 | Päivitetty 14.6.2018 15:46
STT

Turvapaikanhakijoiden määrän uuteen äkkinousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto (Migri). Viraston sisäisen selvityksen mukaan on varmistettava, että turvapaikkakäsittely toimii, vaikka hakijamäärät kasvaisivat.

Vuonna 2015 Suomessa koettiin jyrkkä piikki ylöspäin turvapaikkaa hakeneiden määrässä. Tästä ei selviydytty ongelmitta tai virheittä, Migri myöntää.

- Nyt valmistuneen selvityksen mukaan virheet eivät kuitenkaan olleet (turvapaikkahakemusten) lopputulosten kannalta ratkaisevia, sanoo Migrin johtaja Hanna Helinko.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio puolestaan arvioi, että viime vuosina kuullut väitteet Suomen turvapaikkamenettelyn romahtamisesta ovat liioittelua.

- Migrin näkemys on, että meillä oli tässä asiassa selviä laatupuutteita, ja ne täytyy korjata.

Paineita käsittelyn nopeudessa asettaa sisäministeriö. Se odottaa, että Migri pystyy tekemään turvapaikkapäätöksen maksimissaan puolessa vuodessa.

Liian hajautettu järjestelmä?

Maahanmuuttovirasto ehdottaa selvityksessään, että turvapaikkahakemusten vireillepano voitaisiin keskittää Suomessa muutamalle poliisilaitokselle. Nämä poliisilaitokset erikoistuisivat turvapaikka-asioihin.

Turvapaikanhakijan informointia puolestaan pitäisi kehittää niin, että hakija saa kuvan siitä, mitä hänen asiassaan tapahtuu prosessin aikana. Hakijan pitää lisäksi saada tietoonsa, mitä häneltä odotetaan sekä mitkä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa ovat.

Maahanmuuttovirastossa ei ole tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa. Sitä pitää selvityksen mukaan kehittää, sillä erityisesti turvapaikka-asioissa tulkkauksen laatu on kriittinen tekijä.

"Ei systemaattista virhettä"

Migri selvitti turvapaikkamenettelyn ja sen päätöksenteon laatua sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimeksiannosta.

- Viimeisten kolmen vuoden aikana saapuneiden yli 40 000 hakemuksen tasolla ei näytä vallitsevan systemaattista virhettä, joka tuottaisi eri päätöksiä kuin lakiin kirjatut kansainvälisen suojelun kriteerit edellyttävät, Mykkänen arvioi.

Sisäministeri sanoi Helsingin Sanomissa, että Suomen ja muiden EU-maiden tulisi kasvattaa ottamiensa kiintiöpakolaisten määrää samalla, kun EU:n ulkorajojen valvontaa tulisi tiukentaa niin, että turvapaikanhakijoiden tulo esimerkiksi Välimeren yli saataisiin vähenemään.

Lapsiperheille eritystukea

Nyt valmistuneessa selvityksessä painotetaan, että turvapaikkaa hakevat lapsiperheet tarvitsevat erityistä tukea ja että heillä on erityisiä tarpeita. Jo vastaanottovaiheessa pitää huomioida paitsi alaikäiset yksin tulleet hakijat, myös perheiden mukana olevien lasten tarpeet.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvosteli kesäkuun alussa, että Maahanmuuttoviraston käytäntö käännytyspäätöksissä ei turvaa lapsen oikeuksia. Sakslin kritisoi sitä, ettei virasto tee omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto painottaa selvityksessään myös viranomaisten yhteistyön merkitystä. Maahan saapuvan informointiin pitää nivoa mukaan myös Rajavartiolaitos, poliisi, turvapaikkayksikkö ja vastaanottokeskus.

Vuosina 2015-2018 Maahanmuuttovirasto on käsitellyt ja ratkaissut runsaat 44 300 turvapaikkahakemusasiaa. Hakijat olivat kotoisin yhteensä 131 maasta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Moniko kansanedustaja kehtaa tällä kierroksella kehua kuinka korkeastikoulutettua porukkaa sieltä on tulossa paikkaamaan meidän huutavaa työvoimapulaa? Sanni G-L kehui kuinka sieltä viimeksi oli tulossa suorastaan AKAVAN jäseniä. Eipä ole Sanni paljon kommentoinut asiaa. Vaalit ovat ensi keväänä. Tulee mielenkiintoista kiemurtelua kun ehdokkailta kysytän pitäisikö ottaa toinenkn erä koneinsinöörejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuipa somasti, kun juuri äsken valittu rajavartiolaitoksen suurin johtaja ilmoitti, että rajat pitää pitää kaikille apposen auki. Suunnitelma suomalaisten vaihtamiseksi kehitysmaalaisiin etenee hienosti IMFn suunnitelmien mukaan. Pitää kuulemma saada BKT nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä tämä vaihto aiotaan toteuttaa, kun kaikki rajanaapurit aikovat pitää rajansa kiinni? Aiotaanko meillä kutsua nuo Välimerellä seilaavat siirtolaislaivat suoraan satamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova into kuitenkin on kuten valmistautumisesta kaikilla osa-alueilla voi päätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä selvitys julkaistiin sopivasti ennen Turun viime elokuista puukotusiskua selvittäneen tutkintaryhmän selvityksen julkaisua joka tapahtuu myös tänään torstaina kello 12.

Selvityksessä listataan yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.

”Suositukset koskevat turvapaikka-asioita ja viranomaisen toimintaa tällaisessa tilanteessa sekä radikalisoitumisen ehkäisyä”, kertoo tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen.

Ehkäpä selvityksestä saadaan ohjeita ja vinkkejä tulevan varalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea tapa varautua on tiukentaa rajavalvontaa myös Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa.
Tämä ei estä kiintiöpakolaisten vastaanottamista mitenkään eli win-win ja kaikki hoituu paljon yksinkertaisemmin ja halvemmalla kuin Mykkänen tässä maalailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos kiinnitettäisiin huomiota siihen että nykyinen turvapaikkaprosessi suorastaan yllyttää valehtelemiseen? Jos valehtelet etkä jää kiinni, niin seurauksena on turvapaikka. Jos valehtelet ja jäät kiinni, niin voit aina tehdä uuden hakemuksen ja kokeilla jotain uutta. Valehtelusta ei siis missään vaiheessa ole mitään haittaa.
Maa toisensa jälkeen alkaa hylätä myötämielisen suhtautumisen Eurooppaan mitä ilmeisimmin opportunistisesti rynnivien elintasoturistien pyrkimyksille, mutta suomalainen media ja suomalainen poliittinen hegemonia ei luovuta, vaikka "arvopohja" olisi paljon ylistetyssä EU:ssa kohta epäsuosituin marginaalimielipide.
Muut maat ovat riittävän fiksuja tajutakseen että niiden on puolustettava kansallista intressiään jos EU on järjestelmänä selkeästi sitä vastaan, mutta täällä ei luovuteta! Ei, vaikka olisi ilmeistä että järjestelmää käytetään hyväksi siinä mitassa että varsinaisten rehellisten tulijoiden löytäminen on YK-kiintiöpakolaisten ulkopuolelta käytännössä mahdotonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa vaaleissa äänestää nykyisiä hallituspuolueita + vasemmistoa/vihreitä jos haluatte jatkaa samaa politiikkaa. Eli sitä jossa Suomen etu tulee viimeisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut EU-maat tiukentavat turvapaikkapolitiikkaa. Suomi avaa ovet sisäministeri Mykkäsen johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareiden kannatus se vain nousee ja ainoan maahanmuuttokriittisen puolueen kannatus pysyttelee alle 10 prosentissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilä hoitaa kultamunille kämpät ja kotoutukset. Sanoihan se Katainenkin, että matuun sijoitettu euro muuttuu pian kahdeksi ja Juha tämän yrittäjänä on oivaltanut myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samassa asemassa pitää olla suomalaistenkin..asunnottomat,köyhät ynm. Jotka tarvitsevat apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset asunnottomat ja köyhät ovat paljon paremmassa asemassa. Miksi heidän asemaansa pitäisi heikentää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän ei tarvitse (EU:n yhteisiä sääntöjä noudattaen) ottaa Ruotsin rajan yli turvapaikanhakojoita. Ruotsin ei tarvitse päästää heitä Tanskasta eikä Tanskan Saksasta. Mistä meille siis hallitsemattomasti voisi vaeltaa uusi ryhmä? Venäjä osaa hoitaa oman rajavartiointinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos EU:ssa noudatetaan Dublinin sopimusta, meille ei tule maitse lännestä yhtään elintasopaikan hakijaa asylumia hokien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image