Kotimaa

Turun puukotukset kestivät "3 minuuttia ja 465 metriä" – Poliisi: veriteon ta­pah­tu­ma­ket­ju alkoi jo Kaarinasta

KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa ja rikoskomisario Olli Töyräs selvensivät Turun viimekesäisen puukotuksen tapahtumia keskiviikkona tiedotustilaisuudessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 7.2.2018 17:41
Markku Uhari

Poliisin mukaan tekijä koki olevansa Isis-järjestön asialla.

Turun puukotukset kestivät elokuun 18:ntena päivänä 2017 vain muutaman minuutin verran, mutta tekijä oli alkanut valmistautua tekoon jo hyvissä ajoin.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut puukotuksia koskevan esitutkinnan valmiiksi, ja poliisi tiedotti päivän tapahtumista ja tutkinnasta keskiviikkona Vantaalla.

Puukotuksen tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario Olli Töyräs tiivisti, että tapahtumat kestivät "kolme minuuttia ja 465 metriä".

– Sen kolmen minuutin ja matkan aikana kaksi ihmistä sai surmansa ja kahdeksan ihmistä loukkaantui, Töyräs totesi.

Poliisi on tutkinut tapausta kahtena terroristisena tarkoituksena tehtynä murhana ja yhdeksänä terroristisena tarkoituksena tehdyn murhan yrityksenä.

Kahdeksan haavoittuneen lisäksi yksi henkilö oli onnistunut väistämään tekijän puukoniskut.

Esitutkinta on kestänyt kaikkiaan puoli vuotta, ja esitutkintamateriaalia on kaikkiaan kertynyt 1 400 sivua. Töyräs kertoo, että poliisi on pyrkinyt selvittämään tapahtuman taustat ja syyt mahdollisimman hyvin.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoo tapahtumista videolla:

Olli Töyräs, KRP:n tutkinnanjohtaja on Lännen Median haastattelussa.

Tekijä tunnustanut

Puukotusten tekijä, marokkolainen Abderrahman Bouanane, on tunnustanut esitutkinnassa teot.

Poliisi perustaa näkemyksensä terroristisesta tarkoituksesta useisiin asioihin, muun muassa siihen, että tekijän tietokoneelta löytyi esitutkinnassa lukuisia terroristijärjestö Isisiin liittyviä valokuvia ja videoita. Hänen internet-selaushistoriansa myös kieli Isis-sympatioista.

Isis-järjestön materiaali oli poliisin mukaan alkanut kiinnostaa tekijää kolme kuukautta ennen iskua, ja hän oli halunnut näyttää aineistoa myös muille.

Tapahtumat alkoivat Kaarinasta

Perjantain 18. päivän tapahtumat alkoivat puolenpäivän aikaan Kaarinasta. Tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo, että epäilty oli ollut tuttavansa luona yötä ja ottanut tämän luota kaksi Ikean keittiöveistä mukaansa ja lähtenyt kohti Turkua.

Poliisi julkaisi kuvan toisesta tekovälineestä.

– Hän on silloin jo todennäköisesti päättänyt tekonsa, sanoo Töyräs.

Aluksi matkaa oli tehty polkupyörällä ja myöhemmin linja-autolla. Hän oli käynyt Aurajoen varrella sijaitsevassa moskeijassa ja sen jälkeen käynyt Turun tuomiokirkon läheisessä puistossa.

Matkan aikana hän oli ladannut oman, aiemmin kuvaamansa manifestin Telegram-viestintäpalveluun. Lopulta hän oli saapunut Turun linja-autoasemalle.

Tekijä oli Töyräksen mukaan aikonut tehdä ensimmäisen tekonsa jo asemalla. Hän oli nähnyt siellä lomalle lähtevän varusmiehen, jota hän oli ensiksi aikonut puukottaa.

– Varusmies edustaa sotilasta, ja sotilas edustaa valtiovaltaa, näin se hänen ajatuskulkunsa on saattanut mennä. Ja kun Suomen valtio on mukana Syyrian kriisissä hänen näkemyksensä mukaan, niin myös varusmieheen, sotilaaseen, kohdistettu väkivalta on oikeutettua, Töyräs toteaa Lännen Medialle.

Hän oli kuitenkin luopunut aikeistaan, koska paikalle oli tullut muita ihmisiä. Sen sijaan tekijä hyppäsi linja-autoon ja lopulta Turun Kauppatorille.

Olli Töyräs selventää videolla miehen aikeita hyökätä varusmiehen kimppuun:

Suojelupoliisi kertoi keskiviikkona lisää tietoa Turun tapahtumista.

Kauppatori valikoitui iskupaikaksi

Turun Kauppatorin tapahtumat kävivät nopeasti. Neljää uhria puukotettiin Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen kupeessa, ja yksi uhreista kuoli.

Bouanane oli poliisin mukaan myös yrittänyt puukottaa tässä yhtä henkilöä, mutta henkilö oli kyennyt väistämään iskut.

Seuraavat uhrit tulivat Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteyksessä. Siellä kuolivat yksi ja loukkaantui kolme.

Poliisi sai miehen kiinni Brahenkadulta, jossa tämä oli vielä onnistunut puukottamaan kahta ihmistä. Toinen partion poliisi oli käyttänyt mieheen etälamautinta, kun taas toinen ampui tätä jalkaan.

Kaikki oli ohi muutamassa minuutissa, ja kaikkiaan päivän tapahtumat Kaarinasta Brahenkadulle kestivät noin kolme tuntia.

– Lounais-Suomen poliisi toimi tilanteessa äärimmäisen ripeästi ja ammattitaitoisesti, sanoi keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa keskiviikkona.

Puukottaja katsoi olevansa Isis-järjestön asialla

Tutkinnanjohtaja Töyräksen mukaan tekijä katsoi olevansa Isis-järjestön asialla kostaakseen Syyrian tapahtumia.

Esitutkinnassa Bouanane on kertonut poliisille iskun syynä muun muassa länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqaan. Isis-järjestö on johtanut toimintaansa Raqqasta.

Lisäksi mies on poliisin mukaan tunnustanut huutaneensa tekojen aikana "allahu akbar". Tekijä oli valikoinut uhrinsa poliisin mukaan sattumanvaraisesti. Hän toimi teoissa poliisin mukaan myös yksin.

– Tämä väkivallanteko on kohdistunut täysin viattomiin sivullisiin, sanoo Töyräs.

Seuraavaksi puukotuksia koskeva kokonaisuus etenee syyteharkintaan. Töyräksen mukaan juttu siirretään Valtakunnansyyttäjänvirastolle vielä tämän viikon aikana. Syytteiden nostamisesta päättää lopulta syyttäjäryhmä, jota vetää valtakunnansyyttäjän sijaisena tällä hetkellä toimiva Raija Toiviainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Joskus tulevaisuudessa vallanpitäjien vaihduttua kykenemme myös keskustelemaan siitä, kuka jätti tehtävänsä tekemättä ja aiheutti tilanteen, sekä saamme heidät myös vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ja tämä kolme minuuttia oli kolme minuuttia liikaa ja kaksi ihmistä sai surmansa. Vaikka poliisi tässä toimi kiitettävästi, ei poliisin nopeus ole riittävä. Terrorismia ei pidä torjua enää maan sisällä vaan kyllä terrorismi on torjuttava maamme rajoilla. Kaikki sukupolvet ovat tämän aina tienneet, mutta nyt jotenkin kummassa EU:n aikana asiasta on tullut tabu. On poliittisesti epäkorrektia vaatia terrorismin torjuntaa maan rajoilla. Poliittisesti korrektia on puolestaan nimittää tapahtunutta "yksittäistapaukseksi" ja voi käyttää myös muita vähätteleviä ilmaisuja ollakseen poliittisesti korrekti.

Kuulkaas nyt tämä poliittinen korrektiivisuus maksaa meille ihmishenkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös suomalainen ja länsimaalainen ihminen voi radikalisoitua ja sairastuttaa ajatuksensa sillä, että tällaiset julmuudet toista ihmistä kohtaan on oikeutettuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri kiitos Suomen poliiseille!Se on turha tänne Suomeen tulla pelkuri terroristit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tällaisia potentiaalisia terroristeja ei ole kovin paljon Suomessa. Heidät pitäisi saada pikaisesti pois, mutta se lienee utopiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turun puukottaja ei ollut saanut turvapaikkaa Sveitsistä eikä Saksasta.

Miksi hän marokkolaisena ja jo hylätyn päätöksen Schengen-alueella saaneena otettiin ylipäätään uudelleen turvapaikkaprosessiin?
Mikä Schengen-alueen viranomaistoiminnassa ei toimi?
Onko asiasta kukaan vastuussa?
Sisäministeri Paula Risikko?

Schengen-sopimus voi toimia vain jos viranomaisten toiminta on tehokkaampaa kuin rikollisten toiminta Schengen-rajojen sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
51
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
39
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image