Kotimaa

Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee tur­va­paik­ka­kä­sit­te­lyn nopeuttamista

Kotimaa 14.6.2018 12:25 | Päivitetty 14.6.2018 13:58
STT

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä antoi torstaina yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.

Ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyn nopeuttamista. Nyt keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on 1,5 vuotta. Ryhmän mukaan käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.

- Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara, ryhmä sanoo tiedotteessa.

Ryhmän mukaan pitäisi myös pyrkiä kitkemään tilanteita, joissa tulija esiintyy väärällä nimellä ja iällä. Nyt todellista nuorempana esiintyminen on varsin yleistä. Myös Turun puukottaja esiintyi Suomessa väärällä nimellä ja todellista nuorempana.

Tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoi selvityksen luovutustilaisuudessa, että valheessa eläminen on ihmiselle kuormittavaa.

- Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita, ryhmä toteaa.

Lähipiirin huoli halutaan selvittää

Ryhmä toivoo myös neuvontapalvelun perustamista. Palvelussa muun muassa turvapaikanhakijoiden lähipiiri voisi kertoa huolensa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä.

- Jos henkilö radikalisoituu yksinään kotona, vastaanottokeskuksessa tai kaverinsa luona, sitä ei huomaa juuri kukaan muu kuin lähipiiri, Valonen totesi.

Selvityksen luovutustilaisuudessa todettiin, ettei kaikkia riskejä ole mahdollista kitkeä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan avoimessa yhteiskunnassa voi tapahtua mitä vain, mutta riskien todennäköisyyttä voidaan pienentää.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion Turun puukkoiskusta. Torstaina julkaistu selvitys ei liity oikeudenkäyntiin, vaan sen tavoitteena on yleisesti estää vastaavia tekoja ja minimoida niiden vahinkoja.

Turun puukkoiskussa viime vuoden elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

MAINOS

Kommentoi

Itsestäänselvyyksiä on helppo ladella.
Toimia nyt kaivataa, eikä löpinää.

"Neuvontapalvelun perustamista" :D Ei hyvänen aika... :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ai, että jos maahan lykkää tulemaan eri valtioiden läpi puolessa vuodessa ainakin 30 000 saapastelijaa, siihenkö pitäisi osata varautua. en usko joulupukkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:14
Teollisuuden ylityökielto on pahimmillaan pysäyttänyt tuotantoa, sanoo Teknologiateollisuuden Helle
14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
13
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image