Kotimaa

Turun iskussa haavoittunut Hassan Zubier pettyi mediaan - "Kun puukottajan kuva näytetään, tehdään kuten hän haluaa"

Kotimaa 17.4.2018 16:26 | Päivitetty 17.4.2018 21:46
STT

Turun joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria auttanut ja pysyvästi vammautunut Ruotsissa asuva britti Hassan Zubier pettyi median ja käräjäoikeuden toimintaan. Viimeinen pisara hänelle oli, kun oikeus päätti tänään, että media voi kuvata tapahtumia myös huomisen istunnon aluksi.

Puukottajan kuuleminen keskeytyi tänään, kun hän ei suostunut istumaan syytetyn penkille eikä seisomaan, vaan halusi istua lattialla. Tuomari ei suostunut tähän ja mies vietiin ulos salista. Huomenna hänen kuulemistaan yritetään jatkaa.

Ainakin yksi tiedotusväline oli erikseen pyytänyt kuvauslupaa myös huomiselle, sillä heidän kuvaajansa ei päässyt paikalle maanantaina.

- On ihmisiä, jotka ovat haavoittuneet ja kaksi ihmistä on kuollut. Minun ja muiden uhrien täytyy elää tämän asian kanssa. Mediassa muistutetaan joka päivä, mitä tapahtui. Ymmärrän, että asiasta täytyy kertoa, mutta median pitäisi osoittaa kunnioitusta. Joka kerta, kun media näyttää hänen kuvansa, tehdään niin kuin hän haluaa, Zubier sanoi turkulaisessa hotellissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa media rakentaa puukottajasta julkkista, sillä tänään paikalla oli paljon enemmän toimittajia kuin uhrien kuulemisissa. Näin olikin, mutta käytännössä kaikilla suurimmilla tiedotusvälineillä oli edustus myös uhrien kuulemisessa.

- Toivon, että media, joka kysyi uutta kuvauslupaa, vetäisi sen pois uhrien kunnioittamiseksi. Miksi medialla täytyy olla kolme päivää aikaa kuvata häntä. Mielestäni se on häpeällistä, Zubier sanoi.

Zubier haluaa itse olla paikalla

Zubier kertoo, että hän haluaa itse olla paikalla oikeudenkäynnissä, sillä hän haluaa puukottajan näkevän joka päivä, mitä hän on saanut aikaan.

- Haluan, että hän näkee joka päivä sen, mitä hän on tehnyt.

Puukottajan kohtaaminen joka päivä ei ole kuitenkaan helppoa.

- Hän ei näytä katumusta eikä kunnioitusta uhreja kohtaan. Hän on nauranut, kun on käyty läpi vammoja ja nauroi tänäänkin, kun kertoi tapahtumista. Se on minulle kaikkein vaikeinta.

Zubier toteaa, että hänelle on kuitenkin tärkeää, että oikeutta käydään ja se tapahtuu läpinäkyvästi.

- Me annamme hänelle reilun oikeudenkäynnin. Me näytämme hänelle, miten toimitaan demokratiassa ja mikä on meille tärkeää. Hän haluaisi viedä sen pois.

MAINOS

Kommentoi

Kannatan suoraan koppia ja hiljaisuutta. Siellä voi aina miettiä mikä elämässä kannattaa ja mikä ei. Ja media vieköön kameransa pois. Ei tullut seitsemää neitsyttä taivaassa vaan seisemän vitsausta kaltereiden takana maan päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "terroristipuukottajan" paapominen ja hänen pillinsä mukaan hyppiminen näyttää oikeudessa menevän jo överiksi. Selvässä asiassa pitäisi kyetä tuomio lukemaan vähemmilläkin manoovereilla ja jatkuvalla mediajulkisuudella. Murhaajalta tukka ja parta pois ja koppiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeastaan Venäjän malli alkaa tuntua aika hyvältä. Syytetty on pienessä kopissa kalterien takana, ja seisköön siellä vaikka päällään, sen ei anneta vaikuttaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image