Kotimaa

Tur­kis­tar­haa­jien edustaja riemastui kan­san­edus­ta­jien kannatuksesta – "Ovat ottaneet selvää tosiasioista"

Eläinsuojelulain luonnoksessa tuotantoeläimille esitetään mahdollisuutta lajille tyypilliseen käyttäytymiseen. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 5.3.2018 18:36
Sari Rautanen

Noin 60 prosentin kannatus kertoo turkistarhaajien mukaan siitä, että kansanedustajat ovat selvillä faktoista.

Turkisten tuottajat ovat peittelemättömän tyytyväisiä Lännen Median kyselyn tuloksiin. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton mukaan selkeä kahden kolmasosan kannatus on elinkeinolle mainio tulos.

– Kansanedustajat ovat tutustuneet turkiselinkeinoon ja ottaneet selvää asioista. Se on hyvä, sanoo viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen

Lännen Media kysyi kansanedustajilta, pitäisikö turkistarhaus lopettaa siirtymäajan jälkeen. Kyselyyn vastanneista 101 kansanedustajasta noin 60 prosenttia sanoi ei ja reilut 30 prosenttia kyllä.

Nissinen arvioi, että jos vastaajia olisi ollut enemmän, tulos olisi ollut tätäkin selkeämpi.

– Yleensähän on niin, että oli asia mikä hyvänsä, kriittiset vastaavat aktiivisemmin. Varmasti tässäkin on jäänyt potentiaalisia kannattajia vastaamatta.

Eläinoikeusjärjestö Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs pohtii, että kansanedustajien kannat olisivat saattaneet olla myönteisemmät täyskiellolle, jos turkistuotannosta olisi käyty enemmän julkista keskustelua kyselyn alla.

Kivekkään mukaan kieltoa kannattavien osuus saattaisi olla suurempi myös tilanteessa, jossa turkisten tuottajille luvattaisiin siirtymäajan lisäksi toimenpiteitä, jotka helpottavat siirtymistä muiden toimeentulolähteiden pariin.

– Tulokset riippuvat myös kysymyksen muotoilusta. Monelle turkistarhauksen täyskielto on isompi asia kuin eläinten hyvinvoinnin parantaminen.

Vasemmistoliiton ja vihreiden ohella täyskielto sai runsaasti kannatusta sosiaalidemokraattien kansanedustajilta. Perussuomalaisista reilu kolmannes oli turkistarhausta vastaan.

– Olemme huomanneet, että tämä on omantunnonkysymys – mielipiteet vaihtelevat puolueiden sisällä varsinkin, jos puolueella ei ole yhtenäistä kantaa, Kivekäs sanoo.

Kysely tehtiin tilanteessa, jossa Norja oli kertonut aikeistaan kieltää turkistarhauksen. Tarhaus on aiemmin kielletty tai päätetty kieltää ainakin Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Hollannissa, Sveitsissä, Sloveniassa, Kroatiassa, Japanissa ja osassa Belgiaa.

Lisäksi Tanska on kieltänyt kettutarhauksen, ja Ruotsista kettutarhaus on lakimuutosten jälkeen loppunut.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ei halua arvailla, voisiko sama tapahtua Suomessa, jos vuoden 2019 vaalien jälkeen hallituspuolueiden kansanedustajien enemmistö vastustaisi tarhausta.

– Vaaleihin on vuosi aikaa. Asia kerrallaan, Nissinen sanoo.

Uuden eläinsuojelulain lausuntokierros päättyi helmikuun lopussa. Luonnoksen mukaan tuotantoeläimen tulee voida liikkua lajille tyypillisellä tavalla.

Kivekkään mukaan on ilmeistä, että lakiin täytyy tehdä poikkeus turkiseläinten kohdalla, jos turkistuotannon annetaan jatkua.

– Luonnoksen mukaisia olosuhteita ei pystytä tarhoilla mitenkään järjestämään.

Nissinen ei vastaa suoraan kysymykseen turkiseläinten mahdollisuuksista lajille tyypilliseen käyttäytymiseen, mutta sanoo, että turkistuottajat ovat kymmenien vuosien ajan pitäneet huolta eläinten hyvinvoinnista.

– Se on suomalaiselle turkiselinkeinolle ykkösasia.

60 prosenttia kannatti jatkoa tarhaukselle

Lännen Media kysyi kansanedustajilta turkistarhauksesta 23.1-9.2.

Mielipiteensä kertoi 101 kansanedustajaa, joista 45 hallituspuolueiden ja 56 opposition kansanedustajaa.

Turkistarhauksen säilyttämistä elinkeinona kannatti noin 60 prosenttia vastanneista ja vastusti reilut 30 prosenttia.

Eniten turkistarhaus sai kannatusta kristillisdemokraateilta ja ruotsalaisen kansanpuolueen edustajilta. Myös keskustan ja sinisten edustajat kannattivat turkistarhausta laajasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Ihmettelen sitä, miksi yleensä fiksusti yhteiskunnan asioista ajattelevat Vasemmistoliiton kansanedustajat lähtevät ajamaan turkistarhauksen kieltoa.
Se on pienyritystoimintaa, jossa tehdään omalla osaamisella hyvinvointi eläimille ja tämä taasen näkyy turkiksen parempana laatuna.
Viherpiipertäjille on hyväksyttävää, että kaikki halutaan kieltää, sillä heillä ei tunnu muutoinkaan olevan vastuuntuntoa siitä, onko meillä rahaa antaa edullinen koulutus sitä haluaville. Samoin vihertäville ominaiset itujen kasvatuskerhot jäisivät vaille rahoitusta, jos maassamme ei olisi edes hieman liiketaloudellista tulosta tekevää yritystoimintaa, johon turkistarhaus kuuluu.
Kun tapaan oman vasuri kansanedustajani seuraavan kerran, aion kysyä, onko puheenjohtaja antanut äänestysohjeita, vai ovatko he muissakin asioissa liukumassa vihervasemmistolaisten syliin.
Silloin tulisi yksi nukkuvien puolueen kannattaja lisää, jos Vasemmistoliittokin on kieltämässä rehellisen työn tekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäeettistä eläintenkidutustahan turkistarhaus on, siitä ei pääse yhtään mihinkään. Jos väität vastaan, sallit myös koirien vastaavan kasvatuksen identtisissä olosuhteissa lihaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häkkeihin sullotut eläimet tuottavat hyvinvointia ja huvia ihmisille eikä toisinpäin, vain tunteettomat voivat olla erimieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin hoitolaitoksessa katsomassa tuttua vanhusta, ennemmin kettutarhalle lämpimään koppiin niin saa joka päivä säännölliset ateriat ja HUOM: kohtelun kuin oikealleihmiselle, tähän toivoisi Animalian puuttuvan ja nopeasti sillä olemmehan me muka eläinkunnan eliittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin kutsuttuna turkistarhalla, menin avoimin mielin. En pitänyt näkemästäni. Jokaisen olisi hyvä käydä paikalla, varsinkin niiden jotka turkiksia haluavat, vaikka olla töissä päivä. Taksvärkkinä. Saattais mieli muuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista.
Turkistarhaus on hyvä ja erittäin tarpeellinen luonnonmateriaaleja mm. vaatetukseen tuottava teollisuudenala Suomesta, Suomessa ja Suomelle tuomaan erittäin kipeästi tarvittavia vientituloja. Tätä alaa on tuettava kaikin keinoin laajentamaan kannattavaa tervettä liiketoimintaa ja sen ympärille jatkojalostusta että vientiä saadaan korkean jalostusarvon lopputuotteiden muodossa raaka-aineiden sijaan.
Rahatkin kotiin maailmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teetettyäni noin 30 v sitten turkislakin ketun nahasta, olin todella hämmästynyt sen keveydestä ja lämpimyydestä entisiin tekoturkislakkeihini verrattuna. Valitettavasti sitä vain ei voi käyttää lämpimämmässä kuin -17 asteessa, koska se on liian lämmin, pää hikoaa. Enää en ihmettele, miten kettu tarkenee talvella -40 asteessa! Tuo kettulakki on siis kestänyt tähän mennessä muuttumattomana noin 30 vuotta, tekoturkislakit kestivät alle 10 vuotta jokainen. Eli on ekologista jos mikä ja köyhän ei kannata huonoa ostaa!
Ostinpa sitten vaimollenikin minkkiturkin ja eipä ole valittanut. Turkista. Muista valituksista en sano mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan on, että eläimiä on pakko seisottaa ritilän päällä koko elämänsä, kun muuten menis turkki kakkaan. Aika julmaa ja turkikset tarpeettomia nykyihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Logiikkaasi seuraten: se, että kiinalaiset keittävät koiria siis oikeuttavat mielestäsi Suomessa saman homman?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lämmintä pitää saaha päälle, niin hakekoon jokanen omansa. Ei tarvi elukoita rääkätä. Kyllä jämpti on näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikemminkin eivät välitä, kuten eivät välitä monesta muustakaan asiasta, ihmisestä tai eläimestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin sen näin. Tarhat ovat tarkoituksella mahdollisimman kylmällä paikalla koska turkin laatu paranee. Eläin kärsii joka talvi sen kylmimmän talven.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä te jotka valitatte aina tästä tarhauksesta, oletteko valmiita hommaamaan heti korvaavan työmuodon näille tuhansille jotka tästä elantonsa tienaavat ja työllistävät??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä...
Mutta tämähän on vaan nykysuuntauksen mukaista.
Maaseudultahan täytyisi monen mielestä lopettaa oikeestaan kaikki elinkeinot. Maanviljelylle stoppi ja ruoka ulkomailta, turvetuotannolle stoppi myös ja metsiäkään ei oikein sais viimesen päälle hyödyntää.
Joo, kortistoon vaan ja taajamiin maleksimaan kaikki maalta. Sitähän tämä nykyisin on.
Sitten ois 700-800 000 työtöntä, mutta moni valittaja ois niin tytyväinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihervasemmisto olisi siirtämässä turkisten tuotannon maihin,joissa ei ole ihmisilläkään oikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä huokaillaan järkyttyneenä kun Etelä -Koreassa ja Kiinassa kasvatetaan koiria pienissä ahtaissa häkeissä lihaksi, ja samalla tehdään samaa ketuille nahan takia. Suomi on aivan yhtä syyllinen eläinrääkkäykseen kuin edeläämainitut maat. Raakalaismaisia hirviöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

95
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
74
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
56
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
44
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
28
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Onko USAssa lapsilisää? Minä olen siinä käsityksessä, ettei todellakaan ole. Kertomuksesi kuulostaa uskomattomalta. Ver... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image