Kotimaa

Tur­ki­se­läin­ten kasvattajien pu­heen­joh­ta­ja: "Norjan päätös kieltää turkistarhaus oli suoranainen petos norjalaisia tur­kis­tar­haa­jia kohtaan, myös Hollannin kielto ihmetyttää"

Turkistarhoilta raakanahat kuljetetaan Vantaalle Saga Fursin turkishuutokauppaan. Huutokauppoja järjestetään neljästi vuodessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 8.2.2020 15:04 | Päivitetty 8.2.2020 20:59
Hannamari Ahonen

Turkiseläinten kasvattajat pitävät hyvänä uutisena, että Lännen Median kyselyyn vastanneista kansanedustajista 60 prosenttia kannattaa turkistarhausta Suomessa.

Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton puheenjohtajan Kenneth Ingmanin mielestä Lännen Median kansanedustajille tekemä kysely osoittaa, että päättäjät ovat perillä suomalaisen turkistarhauksen laadusta. Samaa mieltä on liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Lännen Median lauantaina julkistettuun kyselyyn vastanneista kansanedustajista 60 prosenttia kannatti turkistarhauksen jatkamista. 37 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen siirtymäajan jälkeen.

Uudessakaarlepyyssä sinikettuja kolmannessa sukupolvessa kasvattava Ingman pitää hyvänä tukena alalle, että kansanedustajista 60 prosenttia kannattaa tarhausta. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 104 kansanedustajaa. Turkistarhausta vastustavat vihreät olivat muiden puolueiden edustajia aktiivisemmin vastanneet kyselyyn.

Ruotsi jatkaa turkistarhausta, Norja ei

Osa Euroopan maista on päättänyt turkistarhauksen kieltämisestä siirtymäajalla. Turkistarhauksen kieltänyt Norja antoi kiellolle siirtymäaikaa vuoteen 2024. Hollannissa siirtymäaika ulottuu vuoteen 2025.

Norjan päätöksestä Ingman on todella pettynyt. Se oli hänestä suoranainen petos norjalaisia turkistarhaajia kohtaan. Sikäläiset turkisyrittäjät olivat Ingmanin mukaan alkaneet tehdä investointeja tiloille kunnes linja muuttui.

– Vuotta aiemmin Norjassa oli otettu selvästi positiivinen kanta turkiselinkeinoon. Kun linja muuttui, valtio ei ole suostunut edes täysin korvaamaan turkisyrittäjien menetyksiä.

Häntä hämmästyttää myös Hollannin linjaus.

– Hollannissa eläinten hyvinvointi oli todella hyvällä tasolla. On kaksinaismoralismia, että syödään lihaa ja käytetään nahkaa, mutta turkikset kielletään.

Tosin toisenkinlaisia linjauksia on. Ruotsissa esitys turkistarhausta rajoittavasta lainsäädännöstä hylättiin tammikuussa. Ruotsin maa- ja metsätalousministeri Jennie Nilssonin mukaan väitteille eläinten huonosta hyvinvoinnista ei ole tieteellistä perustetta. Ruotsin maatalousviraston tutkimuksen mukaan turkiseläinten tuotanto on korkeammalla tasolla kuin muilla alkutuotannon aloilla.

Suomi saa ainoana Euroopassa tuottaa supia

Turkistarhauksen kieltämistä kannattavat kansanedustajat perustelivat kantaansa eläinten hyvinvoinnilla. Muun muassa vihreiden Emma Kari vastasi, että turkistarhaus on eläintuotannon julmimpia muotoja.

Ingman ei tätä niele.

– Jos vertaa mihin tahansa muuhun eläintuotantoon, pärjäämme loistavasti. Meillä ei ole esimerkiksi kuljetuksia ennen teurastusta.

Tiuran mukaan kyse on Karin mielipiteestä.

Tiuran mukaan Suomi on ollut edelläkävijä vastuullisuudessa ja sertifioinnissa.

– Euroopan komissio antoi Suomelle ainoana maana Euroopassa luvan tuottaa supia. Se perustuu suomalaiseen sertifiointijärjestelmään, joka on ollut käytössä vuodesta 2005.

Hän jatkaa, että turkiseläinten hyvinvointijärjestelmä Wellfur on ainoa komission tunnustama alkutuotannon alojen eläinten hyvinvointijärjestelmä. Siinä ovat mukana kaikki eurooppalaiset turkistilat. Eläinten hyvinvointia mittaavan järjestelmän ovat rakentaneet seitsemän eurooppalaista yliopistoa.

Kaksi turkishuutokauppaa maailmassa jatkaa

Tiura nostaa vielä yhden seikan, mikä on eduksi suomalaiselle turkisbisnekselle. Maailmassa on ollut vain kolme turkisten huutokauppayhtiötä: Pohjois-Amerikassa Nafa, Tanskassa Copenhagen Fur ja Suomessa Vantaalla Saga Fur.

– Nafa on päättänyt ajaa toimintonsa alas. Niinpä vastuullisen turkiksen myynti ja tuotanto tulevat keskittymään Tanskaan ja Suomeen. Meillä on hyvät mahdollisuudet siihen, että meillä on maailman suurin turkishuutokauppayhtiö Suomessa.

Ingmanin mukaan olisi kaikkien etu, että turkiksia myös jalostettaisiin Suomessa. Nyt turkisten jalostus on siirtynyt Kiinaan ja sieltä turkistuotteet tulevat takaisin Euroopan markkinoillekin.

– Etelä-Korea, Kiina, Turkki ja Venäjä ovat tärkeitä turkisten vientimaita.

Minkin hinta on nyt alhainen

Turkisala on Tiuran mukaan maailman markkinoista riippuva elinkeino.

– Olemme täysin markkinalähtöinen. Suomalaiset tuottajat eivät saa maataloustukia.

Vuosi 2013 oli huippuvuosi ja silloin kaikki turkistuottajamaat lisäsivät tuotantoaan.

– Nyt tuotantoa on pikku hiljaa vähennetty, kun on etsitty tasapainoa markkinoilla. Sen takia esimerkiksi minkin hintataso on alhainen.

Tiuran mukaan alan tulevaisuuden näkymän kannalta on hyvä, että turkis on luonnontuote, joka maatuu eikä jätä ympäristöön jäämiä.

Juttua korjattu 20.58: 37 prosenttia kansanedustajista haluaa kieltää turkistarhauksen, ei 32, kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Turkistuotanto

 • Vuosittain noin 2 miljoonaa ketun (sinikettu ja hopeakettu) nahkaa, joista valtaosa Aasiaan. Suomi on yksi maailman suurimpia ketun nahkan tuottajia.
 • 160 000 suomensupin nahkaa ja 1,4 miljoonaa minkinnahkaa.
 • Välitysmyynnin arvo 296 milj. euroa (2018/2019).
 • 676 tilaa, suurin osa perheyrityksiä.
 • 1980-luvulla oli yli 5000 tilaa. Tuolloin tuottajista huomattava osa oli sivutoimisia.
 • Tiloista Pohjanmaalla 89,6 %, Pohjois-Suomessa 7,2 %, Itä-Suomessa 2,3 % ja Etelä-Suomessa 0,9 %.
 • Turkiselinkeinon kokonaistyöllistävyys noin 5000.
 • Tiloilta raakanahat Vantaalle, jossa Saga Furs -yhtiö myy ne neljästi vuodessa turkishuutokaupoissa.
 • Vantaalta suurin osa nahoista muokattaviksi Kiinaan, vähäinen osa Eurooppaan.
 • Turkispukineita valmistetaan pääosin Kiinassa ja Italiassa.
 • Runsas puolet maailman turkistuotannosta EU-maissa ja Norjassa. Kiina Euroopan ulkopuolella suurin. Tanska merkittävä minkin nahkan tuottaja.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Kannattaako sitä täällä suomalaisessa mediassa vaikeroida?
Markkinat ne kysynnästä päättävät, eivätkä Suomen "päättäjät".

Saksankielisissä medioissa on vähän välia juttua suomalaisista turkistarhoista, eivätkä kuvat todellakaan ole mitenkään mairittelevia.
Ehkä avoimmuus kannattaisi... tai ehkä tuottajat itse tietävät, ettei se kannata?

Täällä nuoremmat kuluttajat jättävät jopa turkiskauluksia vaateliikkeisiin, koska ovat nähneet näitä dokumentteja ylilihaviksi syötetyistä ahtaudesta kärsivistä suomalaisista turkieläimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs kotieläimet: kissat ja koirat. Erityiseti näiden cityvihreiden ahtaissa kaupunkiyksiöissään pitämät. Siinähän vasta eläintä rääkätään. Varsinainen eläinsuojeluteko olisi kieltää lemmikkien pito kokonaan näiltä 'muka' eläinten ystäviltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eettinen vaikerointi eläinten oikeuksista pitää lopettaa. Kuollut eläin on kuollut, loppu, finito, ja sen osia pitäisi voida hyödyntää yhteiskunnan hyödyksi samaan tapaan kuin ihmistenkin varaosia otetaan talteen ja käytetään toisten ihmisten hyödyksi. Siis perinteiset koiraturkikset olisi saatava talteen korvaamaan luonnonvaroja ja energiaa kuluttavan keinoaineteollisuuden tuotantoa. Jos kalojenkin nahkoista tehdään "arvokenkiä", niin hienoista villavista koiran nahkoista pitäisi saada tehdä hyviä käyttötavaroita. Pieneläin krematoriot ovat nouseva bisnes, mutta erittäin kallis, ja energiaa tuhlaava tapa hävittää jäte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tämäkin "elinkeino" loppuu alle 20 vuoden kuluessa. Luonnonturkiksen ymmärrän hyvin, mutta luonnottomissa oloissa moskalla kasvatettuja en.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkis on ainut aidosti ekologinen vaate: kestää isoäidiltä tyttärelle, muoditettuna tyttärentyttärelle. Mikään muu materiaali ei ole niin kestävä, kaunis, lämmin ja vieläpä erittäin hyvin muoditettavissa. Laadukkaat ja eettisesti valmistetut turkikset voisivat olla Suomen ykkösvientituote, mikäli sitä arvostettaisiin ja se brändättäisiin kunnolla. Lisäksi turkisten muokkaus ja ompelutyö toisivat työpaikkoja Suomeen. Turkiksille riittää kysyntää maailmalla aina, trendeistä ja poliittisesta ilmapiiristä riippumatta. Jaksan toivoa, että turkiksen ekologisuus ja vientipotentiaali huomataan ennemmin tai myöhemmin. Kiitos teille, tarhaajat, kun jaksatte tehdä työtänne vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen: se ei-niin-äänekäs osa kansasta arvostaa työtänne aidosti. Kiitos myös, että teette arvokasta työtä eläinten hyvinvoinnin puolesta: huonosti voiva eläin ei tuota maailman parasta ja laadukkainta karvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sori, mutta mitään eettisyyttä et löydä siitä, että se kehumasi turkis riistetään sen ainoan päältä joka sitä elääkseen tarvitsee. Ihminen ei tarvitse turkkia, eläin tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkistarhaus on surullista kun eläimiä kasvatetaan pienessä häkissä ja turkki nyljetään pelkästään ihmisten turhamaisuuden takia. Ihminen ei tarvitse turkiksia koska emme asu enää ulkona, nykyään kun talvet ovat leutoja niin pärjää hyvin kevyellä toppatakilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öö, siis tarkoitat että moisella kuvottavalla tuotantotavalla voipi hyvillä mielin pukeutua turkiksiin ja ihastella sitten itseään.
Eipä kyllä tulisi itselläni mieleenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkis on ainoa oikea luomuvaate. Puuvilla ja keinokuidut tuhoaa koko maapallon. Etiikka sietäisi monilla hieman tarkastelua ja todellisuuden huomioimista kokonaisuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että ihan luomua😂 siinäpä tuottajille idea. Kuvottavaan tuotantotapaan liittää sana luomu, hohhoijaa. Tuotantotapa se ongelma on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ja muualla on luovuttu jo melkein kokonaan häkkikanaloista ja karsinanavetoista. Nykyään löytyy vapaan kanan kananmunia ja vapaan lehmän maitoa. Suunta on ollut eläinten hyvinvoinnin parantaminen, tietysti lihakarjalla ja broileri kanoilla on aina karu kohtalo edessä kun ihmispedolla on nälkä.

Valitettavasti samaa trendiä ei ole tapahtunut turkistarhoilla jossa eläimet joutuvat olemaan koko lyhyen elämänsä pienessä häkissä. Onneksi turkistarhaus tulee loppumaan koska tarhaus on eettisesti väärin ja vuosi vuodelta paine tarhaukseen lopettamiseen kasvaa. Turkiksia ostavat henkilötkin voivat yhä helpommin some uhreiksi jossa heidän maine pilataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli kirjoittelusi.. ah, niin naiivia. Milloin aattelit tulla ulos sieltä somekuplasta? Ihminen nyt vaan on lihansyöjä. Aattelitko että ihminen pitäisi elää vastoin luontoaan? Kuka suojelee ihmisen oikeutta toteuttaa lajinomaista käyttäytymistä?
'Vapaa' kana ja 'vapaa' lehmä... ootte te kyllä lutusia noissa unelmissanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkistarhaus loppuu tulevaisuudessa varmasti myös suomesta. Norja ja Hollanti näyttää esimerkkiä ja Suomi seuraa perässä jossain vaiheessa. Turkistarhaus on eettisesti täysin kestämätöntä ja tulee loppumaan koko EU-n alueella vapaaehtoisesti tai pakotettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko,että nahankin käyttö loppuu koko Eu:n alueelta. Sekin on kuollutta eläintä, Ajattelematonta kirjoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän näitten ymmärrys riitä niin pitkälle. Kenkähän tulee tehtaasta, mitä tekemistä sillä on muka nahan kanssa? Ja vesi tulee hanasta, sähkö töpselistä, maito kaupasta ja raha taikaseinästä. Turha tähän on kouluja käydä ja työssä kulkea, kapitalisti siellä vain riistää. Sohvan pohjalla päivä menee mukavasti siiderin kanssa ja illalla pääsee luomulattea ja muita hienoja juomia sukupuolineutraalien kanssa nauttimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nahka on pääosin lehmän nahkaa jota saadaan karjataloudesta. Turkistarhauksen lopettaminen ei muuttaisi nahan käyttöä millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkikset jotka Norjassa nyt jätetään tuottamatta, tuotetaan, jatkojalostetaan ja myydään Kiinassa, myös Norjalaisille asiakkaille. Myönnettäköön että minulle ei ole selvinnyt miten eettisyys tällä toimenpiteellä merkittävästi lisääntyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60 prosenttia kannattaa, kuinkahan suuri osa noista on enemmänkin huolissaan omista valituksi tulemisistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät hallituksessa. Ja vasemmisto. Odotan, että turkistarhaus saadaan vihdoinkin loppumaan myös Suomessa. Se ei kuulu millään perusteella sivistys- ja oikeusvaltiossa tapahtuvaan toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image