Kotimaa

Turkan luvalla saatana vaihtui perkeleeseen – Eija-Riitta Korhola uskoo nousevansa takaisin Euroopan parlamenttiin

Kotimaa 14.6.2019 21:32
Raiko Häyrinen

Haastattelupäivä on helteinen, suorastaan kuuma, mutta Eija-Riitta Korholaa se ei haittaa.

– Suhtaudun rauhallisesti ilmastonmuutokseen. Ei se synkistelyllä parane. Meidän kohdalla siitä on paljon myönteisiäkin puolia, mutta niistä ei saa puhua. Se on poliittisesti epäkorrektia, Korhola sanoo.

Korholan mielestä EU:n nykyiset ilmastotoimet ovat toivottomuuden ja rajoittamisen politiikkaa, kallista ja tehotonta.

– Energiakysymys on ilmastoakin tärkeämpi. Energian pitää olla puhdasta ja halpaa. Se on ihmiskunnan kehityksen lähtökohta.

Haastattelun aluksi otetaan valokuva, ja sitä varten Korhola viimeistelee meikkiään helsinkiläisasuntonsa kylpyhuoneessa. Hän jättää oven auki, jutustelee peilinsä edestä, intoutuu välillä laittamaan muusikkolapsensa tuotantoa soimaan ja keinahtelee musiikin tahtiin täydellisen luontevasti.

Korholan ystävä, teatteriohjaaja Jouko Turkka sanoi kauan sitten: kun se saatana riisuu kaikki kaikista aseista.

Turkka antoi sen suositukseksi, kun Korhola pyrki ensimmäistä kertaa europarlamenttiin 1999 – tosin Korhola pyysi Turkalta luvan vaihtaa saatanan perkeleeseen.

Edesmennyt Turkka oli myös se ystävä, joka käski Korholan suostumaan ehdokkaaksi hänen poliittisen uransa aloittaneisiin eurovaaleihin.

– Olin työskennellyt Kirkon ulkomaanavussa, tehnyt tohtorinopintoja, ja minulla oli aika voimakas ihmisoikeus- ja kehitysyhteistyötaustastani tullut näkemys, mitä sanoisin poliitikoille. Ja minulla oli voimakas usko, että maailma olisi parempi, jos poliitikot hoitaisivat hommansa.

Kynnys oli puolue, silloinen Kristillinen liitto, jonka Korhola kertoo hahmottaneensa ”abortti- ja keskikaljapuolueena”. Toinen kynnys oli ujous, joka Korholasta huokuneesta välittömyydestä välittämättä asui silloisen nelikymppisen sisällä.

– Oksensin, kun näin ensimmäisen kerran vaalijulisteeni kadulla. En ollut tottunut näkemään itseäni niin paljon. Tuntui, että nyt minun elämäni viedään.

Niin vietiinkin, mutta eri tavalla kuin Korhola oli luullut.

– Kuvittelin, että nelikymppisen kohdalla kukaan ei kiinnittäisi huomiota ulkonäköön, joten ulkonäkö- ja sukupuolirasismi oli järkytys.

Korholan kausi Euroopan parlamentissa jatkui 15 vuotta, ja sinä aikana hänen puolueensa vaihtui kristillisistä kokoomukseen. Tämän kevään eurovaaleissa Korhola keräsi yli 42 000 ääntä, mutta jäi ensimmäiselle varasijalle. Korhola sanoo silti, että kampanja tuntui voitolta, sillä hänen vaalibudjettinsa oli pieni, takana oli aggressiivinen syöpä ja kampanjan aikana hänen satavuotias äitinsä kuoli.

– Varmaan nousen varapaikalta parlamenttiin. Sillä tavalla suhtaudun siihen.

Eija-Riitta Korhola

Syntyi 15. kesäkuuta 1959 Lahdessa.

Eronnut, kolme aikuista lasta.

Asuu Helsingissä.

Ylioppilas 1978, filosofian kandidaatti 1990, lisensiaatti 1994, filosofian tohtori Helsingin yliopistosta 2014. Väitöskirjan aiheena ilmastopolitiikka.

Toimi Kirkon ulkomaanavun koulutussihteerinä 1993–96. Erilaisia viestinnän ja journalismin työtehtäviä, kunnes lähti ehdokkaaksi 1999 europarlamenttivaaleihin.

Euroopan parlamentin jäsen 1999–2014, ensimmäinen varasija kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Puoluekannaltaan aluksi kristillisdemokraatti, siirtyi kokoomukseen 2003. Kokoomuksen varapuheenjohtaja 2006–2010.

Kirjoittanut kirjat Olkapäämepin kantapääkausi (2002) ja Kuolemaa nopeampi: Lähikuvia elämästä (2019). Seuraava teos ilmestyy syksyllä.

MAINOS

Kommentoi

Varmaan ensimmäisenä varajäsenenä on mahdollisuuksia päästä EU-parlamenttiin.
Meriittilista on huikea, joten tietämystä on juuri noissa ilmastokysymyksissä.
Kristillinen puolue mielestäni sivuaa kokoomusta.
Tuo mainitsemasi ulkonäkö rasismi on ikävimpiä asioita, mitä voi kokea.
Toivotan onnea tulevaisuudellesi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kova nainen. Taitaa olla älykkäin ja koulutetuin ilmastopolitiikan poliittisen taustan omaava henkilö. Ja pidän siitä, että sanoo asioita faktaan perustuen. Ihme, että ei edustanut kokoomusta televisioiden vaalikeskusteluissa. Vai oliko liian suuri haastaja Orpon porukoille. Sääli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon myös totisesti, että Eija-Riitta nousee parlamenttiin. Uskomatonta, että kaikki se tietämys mm ilmastosta ja ihmisoikeuksista oli juuri Eija-Riitta Korholalla ja onneksi pääsi esim varasijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eija-Riitta parka on aivan hukassa ilmastonmuutoksen kanssa. Hyvä ettei mennyt enää läpi. Tuollaista omaan napaan tuijottamista tapaa harvoin hänen edustamassaan puolueessa. Ilmastonmuutos aiheuttaa globaalin uhan ihmiskunnalle, siinä ei muutaman vuoden ajan Suomen leveysasteille koituva hyöyty paina yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eija-Riittaa juuri tämän ilmastonäkökulman vuoksi, puolueesta piittaamatta.

On se todella ihmekumma ettei saa kritisoida nykyistä uskonnoksi noussutta konsesusta,
varsinkin jos tarjonta vain "rajoittaa sitä ja tätä".

Uuden Energian potentiaalieista tai kehityksestä ei kukaan puhu ikinä mitään,
aivan kuin oltaisiin unohdettu, että tiede ja teknologia voi edistyä myös sillä saralla.

Pelko persettä kuumentamassa vaan vouhotetaan että miten "saadaan hiiltä sidottua" jonnekin...
voihan naamapalmujen äiti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon totisesti, että Eija-Riitta pääsee parlamenttiin. Kun ajattelee, keitä sinne Suomestakin pääsi... täydellisen käsittämätöntä. Eija-Riitta on ehdottomasti ollut yksi Suomen parhaita edustajia ellei paras. Kiitos työstä, jota olet siellä tehnyt. Vaikka se onkin taistelua tuulimyllyjä vastaan, se on tärkeää ja sinä osaat sen.

Niin joo ja hyvää syntymäpäivää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuon otsikon voinut valita toisinkin. Ilmeisesti otsikon ei olekaan tarkoitus tuoda julki jutun sisältöä, vaan saada ihmiset säpsähtämään.
Korhola on niitä harvoja tiedeihmisiä, jotka uskaltavat tuoda totuuden julki tästä ilmastonmuutospaniikista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image