Kotimaa

Turhat sumuvalot hämäävät vas­taan­tu­li­jaa – niistä on hyötyä vain alhaisessa ajonopeudessa

Sumuvalojen teho ulottuu noin puoliväliin auton lähivalojen kantamasta. Sumuvaloista on hyötyä vaikeissa olosuhteissa, kun ne valaisevat keulan edustan ja pientareet.
Kotimaa 9.11.2017 19:26
Kari Pitkänen

Senhän kertoo jo nimikin. Sumuvaloja käytetään, kun ilmassa on sumua. Kirkkaalla säällä – edes yöllä – tai kevyessä usvassa ”sumarit” eivät helpota ajamista.

– Pelkkä pimeys ei edellytä takasumuvaloja. Ne aiheuttavat takana tulevalle valomuurin, jolloin kuljettajan on vaikeampaa nähdä esimerkiksi jarruvalojen syttymistä, liikenneopettaja Pekka Moilanen huomauttaa.

Takasumuvalojen käyttö edellyttää tielle todellista rokkasumua, ei mitään hennonkevyttä vesiharsoa.

– Kun normaalilla neljän sekunnin turvavälillä et enää näe edellä ajavan takavaloja, ei myöskään takana oleva näe sinua. Kytke takasumuvalo, mutta muista myös sammuttaa se, kun näet taas hyvin.


Vastaavasti
etusumuvaloja käytetään vain todella huonoissa olosuhteissa: kun pimeällä sataa voimakkaasti eivätkä tien reunat erotu.

Sumuvaloista on hyötyä vain korkeintaan 40 kilometrin tuntinopeuksissa, sillä auton edessä loistavat valot imevät myös kuljettajan omaa huomiota tehokkaasti.

– Kun on vain pimeää tai vähän utua ilmassa ja vauhtia yli 120 kilometriä tunnissa, otetaan moottoritiellä ohituskaista ja autoon kytketään sumuvalot päälle. Miksi?

– Pelkästään pimeällä etusumuvaloista ei ole apua. Ne antavat voimakasta valoa leveästi vain aivan auton eteen. Jos näet ajaessasi kauemmas hämäryyteen kuin lähivalot näyttävät, et tarvitse etusumuvaloja, Moilanen opastaa.

Turha etusumuvalojen käyttö aiheuttaa vastaantulevan suuntaan valomuurin. Hänen on tällöin vaikea huomata esimerkiksi kohtaavan auton takaa tielle juoksevaa eläintä tai jalankulkijaa ja pyöräilijää tien reunassa.

Autokouluopetus lähtee yhä siitä, että sumuvaloja käytettäisiin vain yhdessä auton ­seisontavalojen kanssa. Moilasen mielestä tämä ei ole realismia, vaan useimmiten ­autoissa palavat yhtä aikaa nimenomaan sumuvalot ja lähivalot.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

On kyllä uskomattoman tyhmiä ihmisiä liikenteessä. Laitetaan päälle räikeät valot, jotka valaisevat keulasta 20 m eteenpäin ja sitten ihan vakavissaan väitetään, että 80-100 km/h nopeudessa "niillä näkee paremmin".

Kokeilkaapa ottaa kameralla ilman salamaa kuva, jossa ihan edessä on kirkkaasti valaistu alue. Ottakaa sitten toinen kuva, jossa edessä ei ole kirkasta valoa. Jälkimmäisessä kuvassa näkyy kaukanakin jotain, edestä kirkkaasti valaistussa kaukaisuus on musta. Ihmisen silmä toimii samalla tavalla: lähellä oleva kirkas valaistus vaikeuttaa näkemistä kauas.

Mutta kun "niillä näkee paremmin"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sytytän huonolla kelillä kaikki sisävalotkin, jokainen valo on lisää valotehoa. Samoin avaan hanskalokeron luukun, siellä palaa myös valo. Ovi hieman raolleen, niin taas syttyy lisää valoja. Hätävilkut vielä päälle, niin kyllä näkee ajaa.

Tämähän se sumuvalojen turhakäyttäjien logiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sumuvaloista "viis" älyäisivät ,että takapää on pimeänä ,kun on "päivävalot" ... järjetöntä EU hömppää ja uusavuttomat ajajat jotka eivät älyä autostaan juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tunnistaa oululaisen autonkuljettajan??? Nooh katumaasturit ja toijotatalla ajavat aina sumuvalot päällä ja muut aina jos tiellä on kaksi kaistaa samaan suuntaan niin sitä vasenta kaistaa vaikka oikia olisi tyhjä.... Eikä kukaan enää käytä vilkkuja mihinkään suuntaan kääntyessään.... Pankaapa merkille kun ajeletta tuolla.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan ne omasta mielestä hienon näköiset ja niitä on pakko käyttää koska niistä on maksettukin. Minkäänlaista hyötyä niistä ei tavallisella pimeällä kelillä ole. Häikäisevät vain vastaantulijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskokaa, vaikka vaikealta tuntuukin. Teitä viisaammat tai paremmin asiaan perehtyneet on oikein lakiin kirjannut, että etusumuvaloja saa käyttää vain näkyvyyden ollessa todella heikko sankan sumun tai sateen takia. Silloinkin ajovalojen asemesta, eli suomeksi parkit ja sumuvalot päällä. Silloin nopeus ei voi olla yli 40km/h. Ei tällaisia lakeja huvikseen tai summamutikassa kirjoiteta. Jos etusumuvaloista ei olisi haittaa pelkästään pimeällä lisävalona niin ei tällaista lakia olisi. Ratkaisu olisi yksinkertaisesti säätää laki joka kieltää etusumuvalojen toiminnan ajovalot kytkettynä, katsastuksessa asiaa valvottaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osta silmälasit jos et nää, ja käy näkötestissä oletko edes oikeutettu näkösi puolesta auton rattiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin käytän minäki. Ja kaikkia neljää lisävaloa ja xenon sumareita, kaikkia yhtäaikaa, jos ihminen ei saa eteensä nähdä nii jo on yks prkl!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta sumuvalot on turhakkeiden turhake. Ei niillä tee yhtään mitään. Tyhjän paljon vastaantulijat niitä käyttää hyvässäkin kelissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä menee tunteisiin jos on jollakin etusumuvalot päällä. Pidän niitä päällä ulkonäön ja muiden ärsykkeeksi 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sumu valoista on hyötyä sillä ne kertovat vastaa tulialle saman kuin Keski sormi. Etta juurikin nyt on tulossa urheilullinen aktiivinen ja Premium henkinen vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohje takasumuvalon käytöstä ei voisi parempi olla! Harmittavan usein näkee takasumuvalojen käyttäjiä vähäisessä sumussa tai vesisateessa, vaikka näkyvyyttä olisi satoja metrejä. Takasumuvalo on pirullinen myös silloin, kun ajetaan pimeässä ja märässä. Paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, mikäli näkyvyyttä on muuten riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan toki sumuvalot lisäävät näkyvyttä eteen ja etenkin sivuille pimeässä. Tämähän on päivänselvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihan oikeasti kuvittelet näkeväsi paremmin etusumuvalot päällä pimeällä niin voin kertoa, että olet erehtynyt. Usko huviksesi vaikka äkkiä voisi luulla toisin, valon määrähän selvästi lisääntyy. Valon määrä ei ratkaise näkemistä vaan se missä valo on. Jos sumuvaloista olisi apua näkemiseen niin sitten olisi auton sisävalostakin, valon määrähän lisääntyy, se on vain väärässä paikassa ja onkin haitallista, täsmälleen saman tekee etusumuvalo silmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä aamuna otin ja testasin noita sumuvaloja. Pysäytin auton tien laitaan ja lähivalot kytkettynä laitoin etusumuvalot päälle. Valoa tuli lisää ainoastaan lyhyelle matkalle auton eteen, mutta yhtään sen kauemmas ei nähnyt kuin pelkillä lähivaloilla. Itseasiassa lähivalojen kantaman ulkopuolelta erottui tummia hahmoja paremmin silloin kun sumuvalot eivät olleet päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi poliisi alkaa sakottaa näitä sumuvalosankareita, niin voisi viesti mennä ehkä paremmin perille. Vapaahtoiset verot valuvat hukkaan jos niitä ei kerätä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sumuvalot laitetaan päälle vain hernerokkasumussa. Aina muulloin ne ottavat silmään ja päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image