Kotimaa

Tupakointi ja kannabiksen käyttö nuorena lisäävät riskiä sairastua psykoosiin – tutkimusta tehty Oulun yliopistossa

Nuorena aloitettu tupakointi lisää riskiä sairastua psykoosiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.3.2018 11:51
Kaleva

Päivittäinen ja runsas tupakointi lisää riskiä sairastua myöhemmin psykoosiin. Etenkin alle 13-vuotiaana aloitettu tupakointi lisää merkittävästi psykoosiriskiä. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jota on tehty Oulun yliopistossa.

– Suuressa pitkittäisessä yleisväestöön perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen ja runsas tupakointi oli itsenäisesti yhteydessä myöhempään psykoosiriskiin, vaikka aiemmat psykoottiset kokemukset, muu päihdekäyttö, vanhempien psykoosihistoria ja päihdeongelmat otettiin huomioon, sanoo akatemiatutkija ja professori Jouko Miettunen, joka toimi tutkimusryhmän johtajana.

Tutkimusryhmä julkaisi myös kannabikseen liittyvän tutkimuksen. Sen mukaan teini-iässä kannabista käyttäneillä nuorilla oli korkeampi riski sairastua psykoosiin kuin heillä, jotka eivät olleet käyttäneet kannabista.

– Havaitsimme että nuoret, jotka olivat käyttäneet kannabista viisi kertaa tai enemmän olivat suuremmassa riskissä sairastua psykoosiin seurannan aikana, kommentoi väitöskirjaa aiheesta valmisteleva Antti Mustonen.

– Tuloksemme on siten linjassa vallitsevan ajatuksen kanssa, että etenkin nuorena aloitettu runsas kannabiksen käyttö altistaa psykoosisairauksille, Mustonen toteaa.

Aineistona käytettiin Pohjois-Suomen vuoden 1986 syntymäkohorttia. Vuosina 2001–2002 järjestettyyn seurantatutkimukseen kutsuttiin kohortin 15-16-vuotiaita jäseniä. Lopulliseen otokseen otettiin mukaan he, jotka vastasivat kysymyksiin psykoosikokemuksista ja päihteidenkäytöstä. Heitä oli 6081.

Tutkimusryhmään kuului Oulun yliopiston tutkijoiden lisäksi tutkijoita Cambridgen ja Queenslandin yliopistoista.

Nyt julkaistut tutkimukset olivat osa Jouko Miettusen Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Tutkimustulos on uskottava. Aina on myös niitä, joille tulos ei ole mieluisa ja jotka vänkäävät vastaan. Heillekin löytynee jokin diagnoosi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietin vaan että jos nämä riskit on merkittävästi isompia, kuten aina tiedotetaan, missä meillä on psykoosiepidemia? Vanhempamme ovat aloittaneet tupakoinnin varsin nuorena ja tupakoijien määrä heidän sukupolvessaan on merkittävä, joten luulisi että psykoosipotilaita kävelisi vastaan joka nurkalla. Kannabiksen polttajien määrä on vuosi vuodelta myös lisääntynyt, onko skitsofrenia samassa suhteessa? Miksi tupakkaa saa myydä kaupoissa jos se lisää merkittävästi sairastumisen riskiä? Onko alkoholin käytön vaikutus tutkimuksessa pois suljettu, koska ihan tasan varmasti kannabis ei ole ensimmäinen päihde teineille, vaan se on alkoholi. Onko tutkimukseen linkkiä missään saatavilla, koska onhan tämä kiinnostavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääpähän psykiatreilla työtä koska asiakkaat ovat samalla aaltopituudella kuin itse psykiatritkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkillä oikeasti KOKEMUSTA. Kaikki tietämäni huumeiden käyttäjät aloittivat nuorena alkoholilla, tiedän myös lukematomai tapauksia joille alkoholi aiheutti psykoosin. Miksi meitä jotka oikeasti tietää ei kuunnella, osaisimme valistaa nuoria myös alkoholin vaaroista.
Käytin kovia huumeita aikoinaan, pääsin irti, käytin alkoholia ja alle 2 vuodessa sain itseni niin huonoon kuntoon että edes muilla huumeilla en vetäny itteäni niin pohjalle, alkoholista oli kaikista vaikein päästä eroon.
Enkä puolustele huumeita mutta miksi alkoholin haitoista ei valisteta yhtälailla, laillisuus ei tee mistään turvallisempaa.
Ja he jotka tulee kitiseen jostain selkärangasta niin sitä on enemmän kuin teillä, ei nimittäin ole helppo homma päästä vuosien päihdekäytöstä irti omin avuin ja viel palata työelämään ja ns normaali elämään että jokainen valittaja voi itse koittaa samaa ja veikkaan että puolet ei selviäis niinkun ei selvinny iso osa ystävistäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaan varmaan kaikki olla yhtä mieltä siitä, että lapsille ei tarvitse antaa päihteitä. Onko muuten tietoa alkoholin vaikutuksista teineihin? Luulis, että liuotinaine nimeltä etyylialkoholi, ei myöskään ole kasvulle ja kehitykselle hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä lääkekannabis, lääke marihuana ja lääkehashis? Jos paranee Basedownin syndroomasta, trakoomasta ja tri Martin Feldmanin taudista, joutuuko psykoosiin? Alkaako pönttö viheltämään, isopyörä vipattamaan tai hummeeti sassaroitumaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi luoja näitä #tutkimusten# aiheita. Älytöntä energian ja ajan sekä rahan hukkaamista tutkiskella päivänselvää asiaa. Ja Kaleva uutisoi ihmeuutisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilven poltto ei todellakaan ole hyväksi ihmiselle, vaikka sitä kemiallista stimulaatiota hakevat kilvan yrittävät kumota. Portti teoriakin toimii edelleen, kertovat jotkut huumeista irtipäässeet. Etsikääpä iloa muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En löytänyt alkuperäistä tutkimusta mistään, mutta epäilen että tässäkin tapauksessa toimittajilla on vaikeuksia ymmärtää kausaalisuhteen ja korrelaation ero. Tässä tutkimuksessa ei todellakaan voida suoraan päätellä että tupakointi tai kannabiksen polttaminen aiheuttaisivat psykoosia. Voidaan ainoastaan sanoa että yleisesti psykoosioireista kärsivät ovat polttaneet tai polttavat enemmän kuin ihmiset, joilla ei psykoosioireita ole. Voi olla niin että psykoosialttiit ihmiset jostain syystä käyttävät mielummin näitä päihteitä kuin ihmiset yleensä.

Esimerkiksi skitsofreenikot polttavat usein tupakkaa ja juovat kahvia suuria määriä. Voidaan ajatella että tämä liittyy yritykseen hallita oireita tai muuten sairauteen, mutta tuskin kahvin juominen lisää riskiä sairastua skitsofreniaan. Ainakaan tällaista näyttöä kausaalisuudesta ei ole, mutta korrelaatiosta kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiseltään en löytänyt yhtään artikkelia googlella, jossa olisi mainittu, että skitsofreniaa sairastavat juovat paljon kahvia. Monta tutkimusta tosin olen lukenut, jossa todetaan esim kannabiksen lisäävän huomattavasti psykoosin riskiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai sitten mielenterveyden ongelmista piilevästi kärsivät ovat alttiimpia myös aloittamaan polttamisen.

Tämä tutkimushan on tehty täysin tilastollisesti. Mitään kemiallis-lääketieteellistä syytä ei esitetä.

Itse en kannata mikään tavaran sauhuttamista. Otsikoita lukiessa kannattaa kuitenkin miettiä mikä on totuus niiden takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tätä tutkimusta pitäs tehdä 60 vuotta, jatkakaa vaan siellä yliopistolla on teille määrärahat tämmösenkiin annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannbiksen käyttöä, kuten alkoholin, ei suositella lapsille. Kai edes tämä menee fanaattisten pro-kannabis mölyäjien kaaliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän myöskään tupakointia suositella lapsille, mutta sitä saa myydä aikuisille vaikka se on siis ainakin yhtä vaarallista kuin kannabis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten jätettiin kertomatta että alkoholin käytön yhteydessä psykoosiriski on tähän verrattuna noin 20-kertainen. Ja se että tupakointi lisää psykoosin mahdollisuutta enemmän kuin kannabiksen polttaminen. Valikoiden lueskeltu väitöskirja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi olisi kerrottu kun eihän tässä sitä oltu tutkittu? eihän tässä mainittu sitäkään että koillismaalla syntyvät sairastuvat todennäköisemmin psykoosiin kuin muualla suomessa syntyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkittiinko myös lisääkö psykoosiriski alkoholin, tupakoinnin ja kannabiksen käyttöä eli jospa psykooseille alttiin potilaat ovat lääkinneet itseään päihteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei köyhyys puhumallakaan poistu, se vaatii jokaiselta terveeltä ihmiseltä tekemistä. Lue lisää...
joko kouluun tai työ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image