Kotimaa

Tuore tutkimus: Näille opis­ke­lua­loil­le mennään kovimmilla yo-papereilla

Turussa Luostarivuoren yläkoulun oppilaat tekivät kemian kokeita. Edessä ovat Miisa Söderman (vas.) ja Gilda Saarinen, takana Inkeri Suovanen (vas.) ja Venla Tanner. Kemian opiskelu ja suorittaminen lukion ylioppilaskirjoituksissa tuo keskimääräistä varmemmin opiskelupaikan yliopistossa. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 22.10.2017 6:00
Joonas Kuikka

Yliopistojen pääsykoeuudistus muuttaa vuoteen 2020 mennessä opiskelijavalintojen perusteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmien mukaan kaksi kolmesta opiskelijasta valitaan vastedes suoraan ylioppilastodistuksella, yksi kolmesta pelkästään pääsykokeella.

Oulun yliopiston johtamassa tutkimusryhmässä on juuri tutkittu, millaisilla ylioppilastutkinnon arvosanoilla eri aloille on päästy opiskelemaan vuosina 2013-2015. Lännen Media tutustui aineistoon ja vertaili alat erinomaisten L- ja E-arvosanojen kirjoittaneiden perusteella.

Arvosanakärki ei ole yllätys. Lääketieteen opinnot keräävät keskimäärin Suomen kovimmat ylioppilaskirjoittajat. Toiseksi kovin karsinta on psykologiassa, kolmanneksi ylsivät oikeustieteet.

Yliopistoaloista keskimäärin heikoimmilla ylioppilastuloksilla päästään lukemaan kasvatustieteitä. Toiseksi vähiten ylioppilaspapereilla on painoarvoa maa- ja metsätaloustieteissä, kolmanneksi vähiten taideaineissa sekä teologiassa.

- Kasvatustieteet on kilpailtu ala. Päällimmäinen merkitys ei kuitenkaan kaikissa koulutusohjelmissa ole kovilla arvosanoilla, vaan alalle sopivia ihmisiä haetaan myös soveltuvuusarvioinneilla, kertoo Avain-tutkimusryhmän vetäjä, Oulun yliopiston professori Jouni Pursiainen.

Ja nyt huojentavia tietoja

Vaikka eri alojen ylioppilaskirjoitustuloksissa on eroja, erot eivät kovin suuria. Tässäkin paljastuu suomalainen tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä.

Vaikka lääketieteessä on ylioppilaskirjoittajien kärkeä, peräti 41 prosenttia alalle hyväksytyistä ei kirjoittanut yhtään laudaturia (L) vuosina 2013-2015. Toki tilanne muuttuu, kun todistusvalintaa korostetaan, mutta tuskin ratkaisevasti.

- Ei kuuden L:n kirjoittajia ole niin paljon, että he täyttäisivät aloituspaikat. Kyllä ihan tavalliset ihmiset pääsevät yliopistoon, Pursiainen toteaa.

Tutkimustuloksista paljastuu sekin, että jokaiselta tieteenalalta löytyy lukuisia neljä laudaturia kirjoittaneita opiskelijoita. Ylioppilaskirjoittajien eliitti on avarakatseista ja laajasti eri tieteistä kiinnostunutta.

Yliopistoihin pääsee nykyään ja jatkossakin ilman erinomaisia arvosanoja eli L:n tai E:n saamista ylioppilaskirjoituksista. Vuosina 2013-2015 valituista 22 prosenttia ei kirjoittanut yhtään erinomaista arvosanaa.

Ja vaikka ylioppilaskirjoitukset menisivät penkin alle, pääsykokeet pidetään jatkossakin noin kolmasosalle yliopistoon valittavista.

Vähintään kolme L:ää tai E:tä kirjoittaneet

Lääketieteet 66 %

Psykologia 63 %

Oikeustieteet 53 %

Valtiotieteet 48 %

Humanistiset tieteet 41 %

Tekniikka 40 %

Yhteiskuntatieteet 38 %

Kauppatieteet 36 %

Luonnontieteet 36 %

Farmaseutti 33 %

Hallintotieteet 29 %

Taiteet 28 %

Teologia 28 %

Maa- ja metsätaloustieteet 25 %

Kasvatustieteet 21 %

Kaikki alat 37 %

Tiedot on kerätty vuosina 2013-2015 Suomen yliopistoihin valituista 46 280 opiskelijasta. Vertailusta on jätetty pois joitakin pienimpiä tieteenaloja.

Lähde: Avain-tutkimusryhmä, Oulun yliopisto

MAINOS

Kommentoi

Miksi lähihoitajan ja sairaanhoitajan ammatteihin on haastattelut, joissa testataan ja kysellään yhtä sun toista, ja lääkäriksi ja psykologiksi pääsee pelkällä kovalla lukemisella - ilman haastatteluja? Tiedän lääkäreitä ja psykologeja, joiden paikka olisi jossain muualla kuin ihmisläheisessä työssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soveltuvuustesteistähän on taitettu peistä vuosikymmenien ajan (jos lääkiksestä puhutaan, psykologi-puolesta en tiedä). Esim. viime talvelta on loistavia artikkeleja olemassa puolesta ja vastaan mm. Suomen Lääkärilehdessä ja Duodecimissa. Tavoitteenahan on nykyään se, että otetaan älymystö sisälle ja pyritään kasvattamaan heidät koulutusaikana ihmisläheisiksi. Testien vastustajat argumentoivat mm. sillä, että tärkeintä on ottaa sellainen porukka sisään, joka pysyy opiskeluajan kärryillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri väärään suuntaan mennään tällä uudistuksella. Listan etupäässä olevat lääkäri ja psykologi ovat hyviä esimerkkejä ammatteista, joissa tarvittaisiin paljon enemmän testausta alalle soveltuvuuteen. Tämä uusi käytäntö vain lisää tosielämästä tuskin mitään ymmärtäviä pinko tyttöjä ja poikia aloille, joissa tarvitaan aivan eri taitoja kuin hyvä muisti ja pänttäämisen kyky. Hyvin monilla tosiaankin ihminsuhdetaidot, toisen ihmisen kunnioittaminen ja empatiakyky hakusessa. Jos jatkossa vielä vähemmän kiinnitetään huomiota alalle soveltuvuuteen, tilanne varmasti vielä huononee, tuskin näitä taitoja opiskeluaikanakaan opitaan (tai opetetaan/opetellaan).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet suunnitelmat valintakokeiden poistosta ovat aivan järjettömiä. Valintakokeet ovat olleet monelle mahdollisuus päästä haluamalleen alalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Sauli Niinistö kirjoit -
ti aikoinaan 4 approbaturia.
Miehestä tuli kansanedusta -
ja, ministeri ja presidentti.
Tuolloin oli yliopistoihin pääsy-
kokeet. Ilman pääsykokeita
ei akateeminen ura olisi auen
nut. Jos nykyään kirjoitat 4
" aata " niin soronoo, terveme
noa yliopisto - opiskelupaikka.
Pääsykokeet on säilytettävä.
Tällöin myös kirjoituksissa epä-
onnistuneet saavat mahdolli -
suuden saada opiskelupaikan.
Voihan olla, että olet sairaa -
na ylioppilaskirjoitusten aika -
na. Kuume 39 tai norovirus.
Ei varmasti pysty siihen mitä
pystyisi terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukioiden profiilin nousua. Toisaalta lukiot ja ammatilliset oppilaitokset "kilpailevat" samoista opiskelijoista. Onneksi pojille jää vielä mahdollisuus pääsykokeiden kautta päästä mukaan, pojat (suuri osa pojista) herää opiskeluniin tärkeyteen hiukan myöhemmin kuin suuri osa tytöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät paperit eivät takaa että jokainen on lääkärin ammattiin edes sopiva. SOVELTUVUUSTESI, olisi suotavaa KAIKILLE LÄÄKÄREIKSI AIKOVILLE, sekä myös muille sairaanhoito aloille hakeutuville. Onkohan tämä kokonaan unohdettu.??.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, soveltuvuutta vaaditaan kasvatustieteissä, muttei lääkäriopinnoissa. Sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät sovellu lääkäreiksi, vaikka olisi kuinka hyvät paperit. Eikö ollenkaan tehdä tutkimusta henkilö soveltuva alalleet. Se on niin väärin. Näitä ylimielisiä on jo aivan liikaa. He hoitavat papereita, EI IHMISTÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aika lailla samaa mieltä. Sama asia on ollut näin jo varmaan 10 vuotta. Kuvittelevat kaikkea, eivät ymmärrä, mikä on totuus. SYSTEEMIN on UUDISTUTTAVA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tai näin, varautukaa siihen että tulevaisuudessa vähintään 4/5 Suomen lääkäreistä on naisia, joista useimmat tavallisen "rahvaan" arjesta vieraantuneita akateemisten perheiden tyttäriä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostus ja käytännöllisyys työelämässä karsii alalle opiskelleet.
Huippu oppilas ei välttämättä esim pärjää käytännön elämässä ja ihmiskontakteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image