Kotimaa

Tuore tutkimus kertoo: Yksinäisyys syö ikäihmisten elämästä laadun

Seuraa vailla. Yksinäisyyden kokemus on yleistä yksinasuvilla ja paljon palveluita tarvitsevilla ikäihmisillä. KUVA: Tapio Tuomela
Kotimaa 18.9.2017 5:00
Johanna Puukka

Yksinäisyys on ennakoitua kipeämpi ongelma yksinasuvien ja palveluita paljon tarvitsevien ikääntyneiden keskuudessa.

Tulos nousee esiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä työstävän Promeq-tutkimushankkeen lähtötilanteen tuloksissa. Hankkeen ensitulokset julkistetaan tänään maanantaina.

Tutkimuksessa on mukana lähes 400 yli 65-vuotiasta yksinasuvaa, joilla on puutteita hyvinvoinnissa tai terveydessä. Yksinäisyyden kokemus nakertaa elämänlaatua myös muissa hankkeen tutkimusryhmissä.

- Melko usein tai jatkuvasti yksinäisyyttä kokevia on yli kolme kertaa enemmän kuin muiden saman ikäisten suomalaisten joukossa. Yksinäisyys sinänsä ei yllättänyt mutta sen määrä kyllä, toteaa hankkeessa ikäihmisiä tutkiva professori Kati Närhi Jyväskylän yliopistosta.

Ikäihmisten viesti on, että yksinäiset ihmiset haluavat päästä pois kotoa, vaikka esimerkiksi liikuntakyky olisi heikko.

- Yksinäisyyttä voisi torjua panostamalla psyykkiseen, sosiaaliseen ja ympäristöön liittyvään elämänlaatuun. Fyysinen elämänlaatu, kuten esimerkiksi juuri heikko liikuntakyky, ei yksin selitä yksinäisyyttä, Närhi toteaa.

Vertaisten tapaaminen on tärkeä asia, mutta se ei tutkimustulosten mukaan yksin korjaa yksinäisyydestä kärsivän huonompaa elämänlaatua. Rinnalle tarvitaan tietoa palveluista ja toiminnoista.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on kokeilla toimisiko osallistava ryhmämuotoinen palveluohjaus nykyistä yksilölle suunnattua mallia paremmin tai sen rinnalla.

Tutkimuksessa on mukana ikäihmisten lisäksi muita väestöryhmiä, joissa hyvinvointi- ja terveyserot tutkimusten mukaan kasautuvat. Heitä ovat pitkäaikaistyöttömät, turvapaikan saaneet aikuiset maahanmuuttajat sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset.

Ensimmäisten tulosten perusteella yksinäisyyden kokemus on noussut keskeiseksi elämänlaatua heikentäväksi tekijäksi kaikissa näissä ryhmissä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Tiedät kohta on yö, kun saavut iltaasi pimeään
Yksinäisyys syö, sanomatta nimeään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä näin vanhuusikää vääjäämättä lähestyvänä, että jos ihmisellä on muistia tallella, hänen tehtävänsä on järjestää ne ihmissuhteet ja seura, ei viranomaisten. Muistisairaiden paikka taas voi olla palvelutalossa/muussa hoitolaitoksessa. Yksinäisyys voi olla valinta tai seurausta omista teoista ja sitä ei pidä loputtomiin ulkopuolelta lähteä ratkomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omien ikääntyneiden sukulaisteni etälähihoitajana (300 km) ollessani ihmettelin aina, miksi kirkko ei järjestä mitään toimintaa ihmisille, jotka eivät omin avuin pääse kotoaan mihinkään. Se olisi voinut olla vaikka seuranpitoa ja pientä avustamista käytännön askareissa. Mutta eipä ollut. Viiden vuoden välein kävi seurakuntasisar tuomassa jonkun runokirjan ja hänelle piti vanhuksen vielä keittää kahvit ja passata muutenkin.
Nuoria seurakunnat kyllä yrittävät koukuttaa jos millä keinoin, mutta vanhukset unohdetaan kylmästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaita,moni sairaita esim. muisti sairaita pyritään pitämään nykyjään kotihoidon turvin mahdollisimman pitkään kotona. Ei ole ihme jos kärsii yksinäisyydestä, kun ei muista kenenkään käyneen koko päivänä tai kuukauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se muisti parane sen kummemmin siellä porukassakaan. Monesti muistisairas menee ihan sekaisin kun tulee muutoksia elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoivakodin asukkaalla on yleensä vähintään keskivaikea muistisairaus, eikä hän useinkaan kykene päivittäisiin toimintoihin tai edes kommunikoimaan toisten kanssa, saati että muistaisi heidän nimenensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä paranekaan mutta pysyy tallessa, syö ja juo, saa lääkkeet yms. ja on sitä juttu seuraa koko ajan erilailla kun kotona .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijat laadulla ymmärtää? Sitäkö että omaiset ja tuttavat käy hössöttämässä omia asioitaan vanhuksen luona - eivät ymmärrä vanhusten tarpeita eivätkä ajatuksia, eivätkä piittaa vanhusten näkökulmistakaan... Sitäkö se on laatu? Luovun mielelläni moisesta.

Vanhuus on aikaa jolloin maailmankuvat muuttuvat ja pikkuhiljaa valmistautuu siihen mikä jokaisella on edessään. Siinä menettävät ihmissuhteet lopulta merkityksensä ja on elämän kanssa ihanan yksin. Vain joskus täytyy saada apua mutta ei silloinkaan alistua hoidon tai ylläpidon objektiksi (joka näyttää olevan tämän sosiaaliyhteiskunnan tavoite) vaan asema subjektina pitäisi säilyä elämän loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin asuisin jossakin yhteisössä, vaikka palvelutalossa, kuin yksinäni, huolissani pärjäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toivottavasti mulle ei sitten ikäihmisenä tyrkytetä seuraa ovista ja ikkunoista. viihdyn aivan hyvin yksinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuule sama miten haluaa elämänsä tuossa iässä elää ja mitä nauttia. Pienessä sievässä on varmaan ihan mukava olla,sitä paitsi terveydeksi, skool!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni eristäytyy ihan omasta tahdosta / syystä. Sitäpaitsi kuka niiden erakkojen negatiivisuutta ja kitinää ja ärinää jaksaa kuunnella. Mikään ei kelpaa ja kaikki on vaan syvältä. Hohhoijjaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, turhat ja vaivauttavat ihmissuhteet on silkkaa painolastia. Mieluummin yksin kuin itsekeskeisessä hälisevässä ja päättömässä joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko sittenkin ollut parempi asua elämää ja ihmisiä vilisevässä "laitoksessa" kuin yksikseen kotihoidossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon , että monelle olisi parempi asua esim palvelutalossa, yhteisöllinen ympäristö ja apu lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aikuiseksi kypsynyt enää kaipaa seuraa vaan osaa löytää elämästä niitä asioita jotka on arvokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntakyvyttömien ikääntyneiden yksinäisyyden ymmärtää, mutta jos liikuntakyky/kommunikaatiokyky on säilynyt, sopii lähteä kuljeskelemaan ja tapaamaan kanssaihmisiä. Aina löytyy liikuntapaikkoja, uimahalleja, yleisiä saunoja, kirjastoja, kauppakeskuksia, baareja ja ravintoloitakin, joissa voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia. Jos toimintakyky on säilynyt hyvänä, voi autella huonompikuntoisia, osallistua harrastepiireihin, kenties toimia lapsille mummina/vaarina jne. Yhteiskunta ei sitä kiellä. Vai pitääkö taas pistää koettu yksinäisyyskin pelkästään sen syyksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

8:18
Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes samanaikaisesti
8:16
Jo 40 prosenttia rattijuopumuksista huumetapauksia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rattijuopumuksia vastaan
8:00
Työelämässä loistanut Mirka Olin ehti jo ajatella auton alle hyppäämistä – pohjakosketuksen jälkeen alkoi sinnikkyyttä vaatinut taival hoitoon ja kohti paranemista Tilaajille
8:00
British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä
7:42
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"
7:15
Utøylta selviytyneistä neljä elää uudelleen kohtalokkaat tapahtumat – saarella kuoli 69 nuorta
7:11
Moldovan uusi hallitus haluaa kitkeä korruptiota – vastapuoluetta edustava oligarkki pakeni heti maasta
15
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
10
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
7
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
5
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
4
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
3
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
2
Vielä on aikaa laittaa jätevesijärjestelmä kuntoon – tarkista tästä, ketä uudistus koskee

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image