Kotimaa

Tuore tutkimus kertoo: Yksinäisyys syö ikäihmisten elämästä laadun

Seuraa vailla. Yksinäisyyden kokemus on yleistä yksinasuvilla ja paljon palveluita tarvitsevilla ikäihmisillä. KUVA: Tapio Tuomela
Kotimaa 18.9.2017 5:00
Johanna Puukka

Yksinäisyys on ennakoitua kipeämpi ongelma yksinasuvien ja palveluita paljon tarvitsevien ikääntyneiden keskuudessa.

Tulos nousee esiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä työstävän Promeq-tutkimushankkeen lähtötilanteen tuloksissa. Hankkeen ensitulokset julkistetaan tänään maanantaina.

Tutkimuksessa on mukana lähes 400 yli 65-vuotiasta yksinasuvaa, joilla on puutteita hyvinvoinnissa tai terveydessä. Yksinäisyyden kokemus nakertaa elämänlaatua myös muissa hankkeen tutkimusryhmissä.

- Melko usein tai jatkuvasti yksinäisyyttä kokevia on yli kolme kertaa enemmän kuin muiden saman ikäisten suomalaisten joukossa. Yksinäisyys sinänsä ei yllättänyt mutta sen määrä kyllä, toteaa hankkeessa ikäihmisiä tutkiva professori Kati Närhi Jyväskylän yliopistosta.

Ikäihmisten viesti on, että yksinäiset ihmiset haluavat päästä pois kotoa, vaikka esimerkiksi liikuntakyky olisi heikko.

- Yksinäisyyttä voisi torjua panostamalla psyykkiseen, sosiaaliseen ja ympäristöön liittyvään elämänlaatuun. Fyysinen elämänlaatu, kuten esimerkiksi juuri heikko liikuntakyky, ei yksin selitä yksinäisyyttä, Närhi toteaa.

Vertaisten tapaaminen on tärkeä asia, mutta se ei tutkimustulosten mukaan yksin korjaa yksinäisyydestä kärsivän huonompaa elämänlaatua. Rinnalle tarvitaan tietoa palveluista ja toiminnoista.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on kokeilla toimisiko osallistava ryhmämuotoinen palveluohjaus nykyistä yksilölle suunnattua mallia paremmin tai sen rinnalla.

Tutkimuksessa on mukana ikäihmisten lisäksi muita väestöryhmiä, joissa hyvinvointi- ja terveyserot tutkimusten mukaan kasautuvat. Heitä ovat pitkäaikaistyöttömät, turvapaikan saaneet aikuiset maahanmuuttajat sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset.

Ensimmäisten tulosten perusteella yksinäisyyden kokemus on noussut keskeiseksi elämänlaatua heikentäväksi tekijäksi kaikissa näissä ryhmissä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Tiedät kohta on yö, kun saavut iltaasi pimeään
Yksinäisyys syö, sanomatta nimeään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä näin vanhuusikää vääjäämättä lähestyvänä, että jos ihmisellä on muistia tallella, hänen tehtävänsä on järjestää ne ihmissuhteet ja seura, ei viranomaisten. Muistisairaiden paikka taas voi olla palvelutalossa/muussa hoitolaitoksessa. Yksinäisyys voi olla valinta tai seurausta omista teoista ja sitä ei pidä loputtomiin ulkopuolelta lähteä ratkomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omien ikääntyneiden sukulaisteni etälähihoitajana (300 km) ollessani ihmettelin aina, miksi kirkko ei järjestä mitään toimintaa ihmisille, jotka eivät omin avuin pääse kotoaan mihinkään. Se olisi voinut olla vaikka seuranpitoa ja pientä avustamista käytännön askareissa. Mutta eipä ollut. Viiden vuoden välein kävi seurakuntasisar tuomassa jonkun runokirjan ja hänelle piti vanhuksen vielä keittää kahvit ja passata muutenkin.
Nuoria seurakunnat kyllä yrittävät koukuttaa jos millä keinoin, mutta vanhukset unohdetaan kylmästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaita,moni sairaita esim. muisti sairaita pyritään pitämään nykyjään kotihoidon turvin mahdollisimman pitkään kotona. Ei ole ihme jos kärsii yksinäisyydestä, kun ei muista kenenkään käyneen koko päivänä tai kuukauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se muisti parane sen kummemmin siellä porukassakaan. Monesti muistisairas menee ihan sekaisin kun tulee muutoksia elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoivakodin asukkaalla on yleensä vähintään keskivaikea muistisairaus, eikä hän useinkaan kykene päivittäisiin toimintoihin tai edes kommunikoimaan toisten kanssa, saati että muistaisi heidän nimenensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä paranekaan mutta pysyy tallessa, syö ja juo, saa lääkkeet yms. ja on sitä juttu seuraa koko ajan erilailla kun kotona .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijat laadulla ymmärtää? Sitäkö että omaiset ja tuttavat käy hössöttämässä omia asioitaan vanhuksen luona - eivät ymmärrä vanhusten tarpeita eivätkä ajatuksia, eivätkä piittaa vanhusten näkökulmistakaan... Sitäkö se on laatu? Luovun mielelläni moisesta.

Vanhuus on aikaa jolloin maailmankuvat muuttuvat ja pikkuhiljaa valmistautuu siihen mikä jokaisella on edessään. Siinä menettävät ihmissuhteet lopulta merkityksensä ja on elämän kanssa ihanan yksin. Vain joskus täytyy saada apua mutta ei silloinkaan alistua hoidon tai ylläpidon objektiksi (joka näyttää olevan tämän sosiaaliyhteiskunnan tavoite) vaan asema subjektina pitäisi säilyä elämän loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin asuisin jossakin yhteisössä, vaikka palvelutalossa, kuin yksinäni, huolissani pärjäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toivottavasti mulle ei sitten ikäihmisenä tyrkytetä seuraa ovista ja ikkunoista. viihdyn aivan hyvin yksinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuule sama miten haluaa elämänsä tuossa iässä elää ja mitä nauttia. Pienessä sievässä on varmaan ihan mukava olla,sitä paitsi terveydeksi, skool!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni eristäytyy ihan omasta tahdosta / syystä. Sitäpaitsi kuka niiden erakkojen negatiivisuutta ja kitinää ja ärinää jaksaa kuunnella. Mikään ei kelpaa ja kaikki on vaan syvältä. Hohhoijjaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä, turhat ja vaivauttavat ihmissuhteet on silkkaa painolastia. Mieluummin yksin kuin itsekeskeisessä hälisevässä ja päättömässä joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko sittenkin ollut parempi asua elämää ja ihmisiä vilisevässä "laitoksessa" kuin yksikseen kotihoidossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon , että monelle olisi parempi asua esim palvelutalossa, yhteisöllinen ympäristö ja apu lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aikuiseksi kypsynyt enää kaipaa seuraa vaan osaa löytää elämästä niitä asioita jotka on arvokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntakyvyttömien ikääntyneiden yksinäisyyden ymmärtää, mutta jos liikuntakyky/kommunikaatiokyky on säilynyt, sopii lähteä kuljeskelemaan ja tapaamaan kanssaihmisiä. Aina löytyy liikuntapaikkoja, uimahalleja, yleisiä saunoja, kirjastoja, kauppakeskuksia, baareja ja ravintoloitakin, joissa voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia. Jos toimintakyky on säilynyt hyvänä, voi autella huonompikuntoisia, osallistua harrastepiireihin, kenties toimia lapsille mummina/vaarina jne. Yhteiskunta ei sitä kiellä. Vai pitääkö taas pistää koettu yksinäisyyskin pelkästään sen syyksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
36
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image