Kotimaa

Tuontiautojen "haa­mu­kat­sas­ta­ja" käräjillä: Am­mat­ti­kor­kea­kou­lun työntekijä hyväksyi Turussa noin 150 autoa, joita ei ollut edes nähnyt

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet Turun ammattikorkeakoulun työntekijälle, joka syyttäjän mukaan teki vuosien ajan haamukatsastuksia maahantuotuihin autoihin. Kuvituskuva ei liity tapaukseen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 14.10.2019 13:04 | Päivitetty 14.10.2019 13:43
STT

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet Turun ammattikorkeakoulun työntekijälle, joka syyttäjän mukaan teki vuosien ajan haamukatsastuksia maahantuotuihin autoihin.

Syytteet liittyvät autojen katsastuksiin, joita koulussa tehtiin osana ajoneuvo- ja insinööriopintoja. Syyttäjän mukaan ammattikorkeakoulussa vastuuasemassa ollut mies ei edes nähnyt kaikkia autoja, jotka väitti katsastaneensa.

Esitutkinnassa mies syyttäjän mukaan myönsi tehneensä tällaisen "haamukatsastuksen" noin 150 autoon.

Syyttäjän mukaan toiminta jatkui vuodesta 2011 vuoteen 2018. Turun ammattikorkeakoulu on jo aiemmin myöntänyt, että maahantuontikatsastuksia oli tehty lakien vastaisesti. Sittemmin koulu lopetti katsastustoiminnan.

Miestä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä rekisterimerkintärikoksesta, joka liittyy miehen tekemiin katsastusilmoituksiin.

Syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttämistä on pidettävä törkeänä, koska rikollinen toiminta jatkui pitkään ja sillä tavoiteltiin huomattavan suurta hyötyä. Syyttäjä laskee, että kaksi autoja maahantuonutta yritystä sai yhteensä liki 16  000 euron hyödyn miehen toiminnasta.

Syytetty: Liikenneturvallisuus ei vaarantunut

Mies kiistää syytteet. Oikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa hän myöntää hoitaneensa osan katsastuksista vain papereiden ja valokuvien perusteella. Hän kuitenkin kiistää, että hänen teoistaan olisi koitunut taloudellista hyötyä yrityksille.

–  (Syytetty) on ammattikorkeakoulun työntekijänä yksinomaan pyrkinyt edistämään katsastustoimintaa ja ainoa taloudellisesti hyötynyt taho on ollut ammattikorkeakoulu, vastauksessa sanotaan.

Miehen vastauksen mukaan toiminta ei myöskään ollut haitallista tai vahingollista tai johtanut vaarallisessa kunnossa olevien ajoneuvojen käyttöön tieliikenteessä.

–  Käytännössä kyse on ollut uudehkoista käytetyistä ajoneuvoista, joiden osalta muulle kuin niiden identifioinnillle ei ole ollut tarvetta eikä laki ole muuta edellyttänyt eli kyse ei ole ollut määräaikaiskatsastuksen tarpeessa olevista ajoneuvoista, vastauksessa todetaan.

Syyttäjä vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta sekä sakkoja.

Turun amk: Olemme syvästi pahoillamme

Epäillyt epäselvyydet katsastustoiminnassa tulivat ilmi viime vuoden keväällä, ja Turun ammattikorkeakoulu lopetti katsastukset saman vuoden kesällä.

–  Olemme syvästi pahoillamme tapahtuneesta ja kiitämme niitä, joiden ansiosta asia tuli esille. Asioiden tultua esille kävimme läpi katsastustoimintaamme ja siihen liittyviä erilaisia prosesseja, ja päädyimme lopettamaan katsastustoimintamme. Odotamme oikeusprosessin tulosta ennen kuin päätämme, mihin muihin toimenpiteisiin asiassa ryhdymme, sanoi koulutusjohtaja Juha Kontio koulun tiedotteessa.

Maahantuontikatsastuksessa tarkistetaan muun muassa ajoneuvon valmistenumero ja pakolliset varusteet. Siinä voidaan tarkistaa myös ajoneuvon tekninen kunto, jos esimerkiksi ajoneuvon käyttöönottoajankohta vaatii sitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Katsastuksessa on tärkeintä että rekisterikilven valo on kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa palveluissa on nykyään muotia sähköiset palvelut, joissa tulos on yhtä tarkka kuin tässäkin tapauksessa. Lääkäri tutkii videollla ja moni viranomainen tekee samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusyhtiön lääkärit eivät juuri koskaan ole tavanneet potilasta, eikä tarvikkaan koska heillä on selvännäkijän taitoja tehdä pysyviä päätöksiä potilasta näkemättä ja pyörtää vielä potilaan tutkineiden asiantuntijalääkäreiden päätöksiä. Eivät tarvitse siihen edes sähköisiä palveluja. Miksi näitä koijareita ei tutkita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, vaikka on katsastettu toisessa EU maassa ,Suomen viranomaiset haluavat rahastaa siitä huolimatta. Länsi-Euroopan katsastus ei päde Suomessa.
Käytettynä tuodut autot ovat paljon parempikuntoisia , kuin vastaavat suomi-autot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mikään niinkuin ennen.
Kaipaan niitä mielivaltaisia/puolisia katsastajia jotka ottivat asiakseen aukoa päätään maksavalle asiakkaalle, ja pomppauttaa mitä pienemmästä syystä jos asiakas ei miellyttänyt.
Oli se aikaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image