Kotimaa

Tunareista pa­pu­kai­ja­vi­deoon

Kotimaa 31.12.2008 0:00
Antti Ervasti
Hokemaa "nahkurin orsilla tavataan" käytetään edelleen lähes päivittäin, mutta monikohan muistaa missä tilanteessa, milloin ja minkä takia pääministeri Paavo Lipponen (sd.) esitti tuon kuolemattoman vertauksen.

Hän oli ärtynyt lokakuussa 1996 oppositiokansanedustajan Mauri Pekkarisen (kesk.) epäilyistä, että ministeri Arja Alho (sd.) olisi paljastanut Suomen Emr-tavoitetason ulkomailla. Tästä kimpaantuneena Lipponen uhkasi oppositiota lausumalla "nahkurin orsilla tavataan".

Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.) antoi Lipposelle huomautuksen kielenkäytöstä.

Nahkurin orret on ikivanha sanonta, joka tarkoittaa, että kuoleman jälkeen kaikki ovat samassa tilanteessa.

Seitsemän vuotta myöhemmin Lipponen ojensi keskustan puheenjohtajaa Anneli Jäätteenmäkeä (kesk.) vetoamalla sokeaan-Reettaan. "Näkeehän sen sokea-Reettakin" on myös vanha sanalasku, jolla viitataan itsestään selvään asiaan.

"Selvää mediapeliä"

Luovempaa otetta on harjoittanut keminmaalainen poliitikko Paavo Väyrynen (kesk.), jonka legendaarinen yön yli nukkuminen alkoi liki 30 vuotta sitten, marraskuussa 1979. 12 Lapin kunnan edustajan karvalakkilähetystö tuli Helsinkiin vaatimaan Kemijoen kalakorvauksia.

Ulkoministeri Väyrynen oli suhtautunut ensiksi korvauksia koskevaan poikkeuslakiesitykseen torjuvasti. Seuraavana päivänä hän kaikkien yllätykseksi oli valmis säätämään poikkeuslain. Tiedotustilaisuudessa hän lausui kuuluisaksi tulleet sanat "yön yli nukuttuani", joka on siitä lähtien tarkoittanut päätöksen muuttamista harkinnan jälkeen, ilkeämmin sanottuna takinkääntöä.

Viime kunnallisvaaleissakin (ja lukemattomissa vaaleissa sitä ennen) moni hävinnyt poliitikko lopetti itkunsa toteamukseen: "kansa on puhunut, pulinat pois".

Kuolematon vaalianalyysi on pitkäaikaisen valtiomiehen, Johannes Virolaisen (kesk.) suusta. Kyseessä eivät olleet oikeat vaalit, vaan keskustan puoluekokous kesällä 1980, jolloin Virolainen monen suureksi yllätykseksi hävisi puheenjohtajakisan nuorelle Väyryselle.

Väyrynen itse ei ollut yhtä hyvä häviäjä vuoden 1994 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Tappiostaan hän syytti etupäässä Helsingin Sanomien harjoittamaa "mediapeliä". Sanaa käytetään edelleen, kun tarkoitetaan tiedotusvälineiden tarkoitushakuiseksi tulkittua uutisointia -- tai halutaan vain pilkata Väyrystä. 1990-luvulla pyöri televisiossa jonkin aikaa Uutisvuodosta tutun Peter Nymanin juontama samanniminen ohjelma.

"Syökää silakkaa"

Jos poliitikot ovat toimittajien hampaissa jatkuvasti, kyllä poliitikotkin ovat raadelleet mediaa sanan säilällä säännöllisesti. Pääministeri Kalevi Sorsa (sd.) piti vuonna 1984 puheen, jossa hän oli kehittänyt uuden termin, infokratian. Sorsan mielestä tiedotusvälineet olivat muuttuneet vallankäyttäjiksi, jotka kertoivat politiikasta nurinkurisesti.

Presidentti Mauno Koivisto moitti 1980-luvulla toimittajia sopuleiksi, jotka juoksevat sokeasti johtajansa perässä mereen.

"Minä juon nyt kahvia!", ärähti pääministeri Harri Holkeri (kok.)toimittajille laivaseminaarissa vuonna 1990 tuskastuttuaan kyselyihin presidenttiehdokkuudesta. Noina lamavuosina hän kehotti köyhiä syömään silakkaa, koska se on hyvää ja halpaa.

Astetta kovempaa kielenkäyttöä oli "saatanan tunarit", joka muistetaan päällimmäisenä presidentti Urho Kekkosen lausahduksista.

Hän käytti ilmaisua 1970-luvulla kirjeessään liberaalien Veli Merikoskelle. Asia koski Kekkosen mielestä onnistunutta kokoomuslaisen Erkki Huurtamon nimitystä Kymenlaakson maaherraksi. Presidenttiä harmittivat poliittisia virkanimityksiä arvostelleet puheet.

1960- ja 70-lukujen poliittisesta kielestä muistetaan SMP:n puheenjohtajan Veikko Vennamon rötösherrojen jahtaaminen, seteliselkärankaiset, unohdettu kansa ja iskulause "kyllä kansa tietää". Jälkikäteen on kerrottu, että neronleimaukset olivatkin puoluejohtajan vaimon, Sirkka Vennamon käsialaa.

"Haluan kiittää"

Kesällä 2003 Anneli Jäätteenmäen (kesk.) juuri alkanut pääministeriura katkesi telefakseihin, joiden hän vakuutteli moneen kertaan tulleen "yllätyksenä ja pyytämättä". Aika moni asia tulee edelleen monelle sellaisena. Ilmaisu on vakiintunut arkikieleen.

Saa nähdä, miten käy SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen niin sanotulle papukaijapuheelle vaali-iltana. Moninkertainen kiittely saattaa iskostua kansan suuhun kestovitsiksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikös Jäätteenmäen slogan mennyt järjestyksessä "pyytämättä ja yllätyksenä"?? Näin se on ainakin minun muistiini jäänyt. Ja tuo Sampan muistelu taisi mennä siten, että "puhun niin totta kuin osaan", joka kuulostaa kyllä vielä karmivammalta kuin tuon "...niin totta kuin voin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuisen huterin tiedoin kirjoitettu juttu. Lainausmerkit tarkoittavat, että sitaatti on tarkka, mutta Lipponen ei sanonut "nahkurin orsilla tavataan" eikä puhemies Uosukainen antanut siitä Lipposelle huomautusta, kuten jutussa annetaan ymmärtää. Eduskunnan pöytäkirjojen mukaan (ja onhan tuota näytetty televisiossa usein uusintanakin) Lipponen sanoi keskustelussa 24.10.2996: "Kysymyksen siitä, mitä ministeri Alho on sanonut yhteyksissä, joita prosessin aikana tapahtui, esille ottaminen minusta on aikamoinen veto keskustalta. Me tapaamme 'nahkurin orsilla', se on selvä. (Naurua). - - - . Tällainen väite, että keskuskurssi olisi hallituksesta kerrottu ulos, on sikamainen ja skandaalimainen eikä pidä paikkaansa." P u h e m i e s: " Tässä vaiheessa muistutan, että kaikkia koskee kahden minuutin aikaraja, ja siirrymme yleiseen puhujalistaan." Pöytäkirja kertoo Lipponen seuraavasta puheenvuorosta: "Mitä tulee erm-kytkentään, minusta on hämmästyttävää, että ed. Aho täällä valehtelee siitä, mitä pääjohtaja Hämäläinen on sanonut. (Puhemies koputtaa) - - - Todella hämmästyttävää! Siis te olette tehneet nyt tällaisesta vakavasta isänmaata koskevasta asiasta pelkän poliittisen pallottelukysymyksen. Sillä tiellä, arvoisa keskusta, teitä tulee kyllä se karhu vastaan. P u h e m i e s (koputtaa): Herra pääministeri, kaksi minuuttia. Ja pyydän muistamaan eduskunnassa parlamentaarisen puhetavan!" Lipponen sai siis huomautuksen siksi, että oli sanonut Ahon valehtelevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se Anneli Jäätteenmäki myös sanonut eduskunnassa aikoinaan, että 'puhun niin totta kuin voin'. Siitä voi jokainen vetää omat johtopäätöksensä. Heh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nahkurin orrella tavataan, sanoi jänis pojalleen" eli tarkoittaa, että tuskin enää elävin silmin nähdään toisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttuidea, tosin hieman köykäisellä otteella kirjoitettu (minkä varmaan toimittajakin myöntäisi...?). Tällaisen jutun tulisi kirjoittaa joku piiiiitkän kokemuksen omaava politiikantoimittaja, jolla on kiinnostusta kielenkäyttöön. Tai ehkä juttu olikin vain suunnattu teineille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image