Kotimaa

Tulli: Suomessa myyty väärennettyä moot­to­riöl­jyä, myös poh­jois­suo­ma­lais­ta yritystä epäillään maa­han­tuon­nis­ta

Tulli on saanut loppusuoralle väärennettyyn moottoriöljyyn liittyvän tutkinnan.
Kotimaa 20.4.2017 7:35 | Päivitetty 20.4.2017 8:24
Kaleva

Tulli on tutkinut laajaa, vuoden 2014 lopussa tapahtunutta väärennetyn moottoriöljyn maahantuontia ja myyntiä kuluttajille.

Tulli epäilee, että väärennettyä moottoriöljyä tuotiin Suomeen 35 000 litraa. Sitä on takavarikoitu 16 500 litraa. Väärennettyä moottoriöljyä on myyty eri puolilla Suomea. 

Tulli on tutkinut tekoa teollisuusrikoksena. Epäiltyinä on ollut yli 30 henkilöä.

Tullin esitutkinnan mukaan suomalainen kauppaketju ehti myydä väärennettyä moottoriöljyä noin 13 400 litraa. Kaiken kaikkiaan väärennettyä moottoriöljyä oli ollut kauppaketjun myymälöissä myynnissä yli 21 000 litraa. 

Kauppaketjussa myynnissä olleen öljyn maahantuonnista vastasi suomalainen osakeyhtiö, joka hankki välikäsien kautta väärennetyksi epäillyn öljyn Virosta.

Myös muita maahantuojia

Tullin esitutkinnan mukaan samaa väärennettyä öljyä oli myyty Suomessa kuluttajille samalla eränumerolla ja tuotenimellä myös muissa kauppaketjuun kuulumattomissa kaupoissa ja huoltoasemilla.

Tullin mukaan öljyä on tuonut maahan kauppaketjun lisäksi kolme muuta yritystä.

Yksi yrityksistä on kotipaikaltaan Pohjois-Suomesta ja toinen Hämeestä. Niiden epäillään ostaneet väärennettyä moottoriöljyä Virosta ja tuoneen sitä maahan yhteensä noin 10 700 litraa.

Pohjanmaalla kotipaikkaa pitävä yritys on puolestaan ostanut väärennetyksi epäiltyä öljyä Puolasta ja tuonut sitä maahan yli 3 700 litraa.

Kaikki yritykset ovat myyneet väärennetyksi epäiltyä moottoriöljyä edelleen eri puolille Suomea.

Öljy tutkittiin rikoslaboratoriossa

Takavarikoitua moottoriöljyä tutkittiin Tullin pyynnöstä keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa.

Tutkimusten perusteella myynnissä ollut öljyerä ei vastannut vertailunäytettä. Takavarikoidun öljyn todettiin olevan mineraalipohjaista, ja se saattoi sisältää pieniä määriä synteettistä öljyä.

Tapaus siirtyy syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Voi rähmä. Juuri ajelen Valevolkkarilla jossa on vale Nokialaiset ja Vale Mobil öljyä. Menen hakemaan Valesairauteeni lomaa Valelääkäriltä. Matkalla pysäyttää valepoliisi ja maksan sakkoni valepankki yhteydellä ties mihin. Valemediasta kuulen että Korea on uhannut pahvisilla valeohjuksilla johon Trump on väittänyt vale lentotukialuksen olevan matkalla Koreaan.
Miksi mihinkään ei voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi luottaa, koska elämme valtamedian ja politiikkojen luomassa vainoharhaisessa tilassa, jossa on vain yksi totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallista olisi kyllä selvästi ilmoittaa minkä merkkistä väärennettyä öljyä on myyty ja mistä kaupoista. Tästä saa hyvän joukkokanteen aikaan koska uusimpien autojen moottorit ei kestä mineraaliöljyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ostin vuosi sitten mobilin öljyä hh.sta 5litran pöntön vein liikkeeseen vaihdettavaksi oli ollu purkissa vain 4 litraa varmaan kannattavaa kaupassa eivät tieneet onko vika autohuollossa vai mittatikussa neuvoivat olemaan yhteydessä valmistajaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tässä jutussa yksityisautoilijalle ole kuitenkaan mitään korvauksia tulossa ,päinvastoin ,yksityisautoilija alkaa olla jo kriminaalin asemassa muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kiertää kaukaa nuo kaikki halpakauppiaat kun kysymyksessä öljyn osto autoon. Moottori on kuitenkin auton tärkein osa ja senpä saa juuri nuo kaikenmaailman muka "säästäjät" heti pilalle kun nuukuuksissaan katsovat vaan muutaman euron hintaeroja..no sitä saa mitä tilaa...Halpakauppiaat ostavat vaan sieltä mistä mitäkin halvimmalla saa välittämättä yhtään onkohan tuote aitoa vai ei. Ostetaan ja myydään vaan halvalla laadusta tinkien !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostas sähköauton niin ei tarvi vaihtaa väärennettyä öljyä autoon. Jää samalla jakohihnan vaihtaminen ja moni muu kallis moottoriremontti pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä auto, sähköauto, jos ei sillä aja, vihreitten vouhotusta! Mieti kuinka nyky kännykkässä akku kestää, ei päivääkään! Dieselillä ajaa tankillesella 1400 km ja pakoputki on puhdas, ei oikeesti saastuta! Jenkit saastuttaa yhdellä pommilla Afganistanissa enemmän kuin Suomen autokanta vuodessa! Eli se siitä vihreydestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko. kanisterien öljyt ovat olleet parempaa tavaraa kuin Mobilin leikkiöljy.
Moottorin toiminnan kannalta on ihan sama millä ajaa, kunhan vaihtaa öljyt tarpeeksi usein eli ajotavasta riippuen 5000 - 10000 km välein. Helpoin ja halvin huolto minkä autolle voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kait virman ostaja on tiennut ettei virossa olla kovin kehittyneitä tähän öljy hommaan olla,vähän sama kuin ois ostanut intiasta naudan filettä edullisesti.Tuntuu ihan tietoiselta huijaukselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen 30 vuoden aikana ajanut ja omistanut ainakin 10-15 kpl eri autoja eri aikakausilta, on ollut bensa ja dieselmoottoreilla varusteltuja. Vuosimallia ovat vaihdelleet välillä 1975-2014. Vuodessa kilometrejä kylläkin vain noin 15000-20000km.
Kertaakaan en ole noihin öljyjä vaihtanut, on riittänyt kun aina tarvittaessa lisännyt kun mennyt alle mittatikun ylärajan. En ymmärrä mitä tuolla turhalla öljyn vaihtelulla saavuttaa kun oikeasti riittää että sitä on riittävästi moottorissa, voiteluominaisuuksia noista ei normaaliajolla saa pilattua, eri asia jos ilman jäähdytysnestettä liian kuumalla moottorilla ajaa.
Eli pääasia että on öljyä (vaikka halvinta) kunhan sitä on oikea määrä.
Kai nuo moottorit ois jo aikoja sitten hajonnut jos tuo öljy ei olisi toiminut? Tai sitten ne on vielä moottorissa joka toimii eikä siinä ole mitään vauriota niin kuin minulla. Enkä muuten takuu varmasti ole öljyn tai muunkaan tavaran kauppias.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ostin yhtenä talvena Alkosta pullon kossua. No, sehän jämähti jäähän ja halkesi auton takahudlarissa. Oli varmaanki väärennettyä kossua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä perinteisesti automiesten keskuudessa ikiliikkujien kulkineissa käytettävä öljy. Hinta on ollut hieman arvelluttavan alhainen jo muutaman vuoden. Vaihdoin itse eri liikeen öljyt nyt keväällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiiä mut ihmettelin kun eräässä iloisessa kaupassa Mobil ESP maksaa 24€ kun se on muualla 40+€. Hmmm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa tuossa mieleen että johtuisiko jakohihna ongelma
juuri tästä syystä, teenpäs pari laskelmaa ja ilmoittelen sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakohihna ei ole öljyn kanssa missään tekemisissä ja jakohihnalla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.
Jakoketju on öljyvoideltu, mutta ei sekään hajoa mineraaliöljyä käytettäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öljyllä on tekemistä jakohihnan käyttöiän kanssa.
Öljy voitelee venttiilikoneiston mm.nokka-akselin laakerit yms osat.
Öljyn ominaisuuksilla erityisesti pakkasella on erittäin suuri vaikutus voiteluun ja venttiilikoneiston voiman tarpeeseen.
Eli huono öljy aiheuttaa suuren kuormituksen pakkasella jakohihnan joka pyörittää venttiilikoneistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liiallinen öljyn kulutus johtuu juuri tuosta laimeasta öljystä. Kylmäkäynnistyksessä tuo kuraöljy ei voitele ja auta armias jos on päässyt moottori kuivahtamaan. POKS sano hammashihna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

23:29
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
23:07
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22:06
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22:01
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22:00
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
21:37
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
21:19
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta
147
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
56
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
38
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
36
Kaasujalka painoi Kaakkurissa ja Limingassa lauantai-iltana: Poliisi otti kovia ylinopeuksia ajaneiden kuskien kortit pois
34
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
33
Kahden nuoren miehen omatekoinen lauttakyhäelmä kaatui Merikosken alakanavassa, kaksikko pelastettiin hyisestä vedestä - "Voi tulla äkkiä äitiä ikävä"
30
Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image