Kotimaa

Tulipaloja Pudasjärvellä ja Tyrnävällä sytyttänyt nuori mies teki tuhopoltot täydessä ymmärryksessä – tuomittiin viiden vuoden vankeuteen ja jät­ti­kor­vauk­siin

Yksi paloista tuhosi viime elokuussa Pudasjärven IKH-myymälän, mistä koitui lähes miljoonan euron vahinko. KUVA: Lukijan kuva
Kotimaa 18.10.2019 13:21
STT

Mies kertoi itse, ettei muistanut tapahtumia.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut viiden vuoden vankeuteen nuoren miehen, joka sytytti useita tulipaloja Pohjois-Pohjanmaalla elo-marraskuussa 2018. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli tuhopolttojen aikaan syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

Yksi paloista tuhosi viime elokuussa Pudasjärven IKH-myymälän, mistä koitui lähes miljoonan euron vahinko. Rakennuksessa oli myös asuinhuoneisto, jossa oli nukkumassa kaksi ihmistä. Heidän onnistui pelastautua palavasta rakennuksesta. Tuomittu  tallentui myymälän pihan valvontakameroihin.

Mies itse kertoi oikeudessa, että ei muistanut tapahtumia, koska oli alkoholin ja mielialalääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Oikeuden mukaan tuomittu Paulus Juhana Nuorala, 22, sytytti myös kaksi tulipaloa yhden illan aikana Tyrnävällä marraskuussa. Niissä paloi yhden omakotitalon autotalli ja toisen talon seinustalla ollut lautakasa. Lisäksi mies oli oikeuden mukaan yrittänyt samana iltana sytyttää vielä paritalon autokatoksessa olleet polttopuut.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi kolmeen tuhotyöhön, pahoinpitelyyn, tuhotyön yritykseen ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen. Uhkaamistuomio liittyy siihen, kun mies yritti estää väkivallalla uhaten todistajaa antamasta lausuntoa viranomaisille. Hänet määrättiin korvaamaan aiheuttamansa vahingot, joista myymälän vakuutusyhtiölle yli 800  000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näitä ei koskaan saa päästää vapaaksi. Varmasi tekee taas tuhojaan vapaalla ollessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oikein jos tuottaa ensinnä miljoonan vahingot myymälään, sittenb polttaa muutamassa muussa paikassa lisää tuhoa, sen lisäksi aiheuttaa jutun tutkimisella ja oikeuskäsittelyillä arvatenkin yli puolen miljoonan kustannukset ja korvaus on vain osa tuhojen arvosta? Lisäksi korvattavaksi pitäisi tulla uhreille aiheutunut haittakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuomio jo lainvoimainen? Valitus hovioikeuteen vapauttanee tuomitun rangaistuksesta tai ainakin vähentänee sitä huomattavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä tuli taas yksi henkilö lisää, jonka ei kannate verokortilla tehdä töitä. Ikinä ei saa nuita maksettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 000 € kesimääräisestä tienestiä 20v ajan. = 800000€ ja tuomittu olisi vasta reilu 40v ikäinen. Ja kyllä,, päämärätietosella työllä kyllä tienaisi tuon, kun inflaation huomio.
Tällöin voisi ajatella että rahat palautuisivat verojen ja kulutuksen kautta takaisin yhteiskunnan käyttöön. Tulispa siinä korjauttua. sekoa mieltä ja aiheutettua vahinkoa. 5 v vankila kustannuserä yhteiskunnalle on 382000 €. Joku seuranta panta tälle tyypille. Tervettä käytöstä tuo ei missään tapauksessa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No silloinhan vasta pitääkin tehdä ihan helvetisti töitä. että saa maksettua. Mikä se tollanen asenne on, että aiheuttamiaan vahinkoja ei tarvitsisi maksaa. Jos itseltäsi olisi poltettu jotain, jota ei olisi vakuutettu, niin tuskinpa olisit samaa mieltä, vaan suuna päänä olisit vaatimassa korvauksia. Kyllä tekemisistään pitää vastata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image