Kotimaa

Tukes: Pyhäsalmen kaivoksen huo­li­mat­to­muus syy Laukaan rä­jäh­dys­vaa­raan

Kotimaa 5.11.2013 10:11 | Päivitetty 5.11.2013 10:43
Anna Leinonen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tekemän selvityksen mukaan jätekontin höyryäminen Forcitin tehdasalueella Laukaassa johtui räjähdeaineen huolimattomasta käsittelystä Pyhäsalmen kaivoksella.

Jätekonttia alkoi höyrytä Vihtavuoressa sijaitsevalla tehdasalueella viime heinäkuussa. Reaktio sai aikaan suuronnettomuusvaaran, jonka vuoksi Vihtavuoren taajaman 2000 asukasta evakuoitiin.

Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että höyryävä kontti sijaitsi tehdasalueella kahdensadan muun jätekontin vieressä viiden metrin päässä räjähdevarastosta. Forcitin mukaan höyryävä kontti ei olisi voinut räjähtää, eikä se olisi voinut aiheuttaa räjähdysten ketjureaktiota.

Tapahtumat saivat alkunsa heinäkuussa 2012, kun emulsioräjähdettä valui kaivoskäytävän lattialle Pyhäsalmen kaivoksella. Aine lapioitiin pois, ja mukana lähti maassa ollutta kiviainesta ja muita epäpuhtauksia.

Tukesin mukaan Pyhäsalmella ei tunnistettu tapahtuman poikkeuksellisuutta. Epäpuhdas jäte lähetettiin Forcitille hävitettäväksi kuten mikä tahansa muu emulsioräjähdejäte.

Tukesin mukaan kontissa reagoi emulsioräjähde ja pyriittipitoinen kiviaines.

Forcit: Turvallisuuteen satsattu

Heinäkuun onnettomuusvaaran vuoksi Forcit on kiinnittänyt enemmän huomiota varastoinnin yksityiskohtiin sekä yhteistyöhön asiakkaiden ja kuljettajien kanssa.

Tukesin selvityksessä ei löytynyt syytä siihen, miksi jätekontti alkoi höyrytä vasta vuosi tapahtuneen jälkeen.

Tukesin mukaan emulsioräjähteiden käyttö on lisääntynyt voimakkaasti, ja myös jätettä syntyy enemmän kuin ennen. Forcit oli varastoinut jätettä Vihtavuoren tehdasalueella, koska sillä ei ollut riittävää kapasiteettia jätteiden hävittämiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Forcitillahan ei ole mitään vastuuta räjähdejätteiden asianmukaisesta säilytyksestä ja tuohoamisesta. Vaaran mahdollisuus oli kuulema jo tehtaallakin tiedossa, vaikka kaivos ei olisikaan siitä vielä erikseen vuosittain muistuttanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image