Kotimaa

Tukes muistuttaa: Kuumaa ker­ta­käyt­tög­ril­liä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja

Kertakäyttögrilli tulisi hävittää oikein, ettei se aiheuta paloriskiä. KUVA: Soini Teija
Kotimaa 25.4.2019 13:59
Heidi Peltonen

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). 

Tukes kertoo, että pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuoden 2017 aikana kirjattu kymmeniä tapauksia, joissa kertakäyttögrillin heittäminen pois kuumana on aiheuttanut palon. 

Tukes muistuttaakin, että kertakäyttögrillejä tulee käyttää aina ohjeiden mukaan. Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.

– Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen. Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta, Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen toteaa. 

Grilli kannattaakin Pekkasen mukaan sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin sille tulee antaa aikaa jäähtyä.

Katso videolta muistilista turvalliseen kertakäyttögrillin käyttöön: 

Samalla Tukes muistuttaa, että myös takasta, kiukaasta tai grillistä tyhjennetyt kuumat tuhkat voivat aiheuttaa tulipaloja. PRONTO-tietokannasta löytyy vuodelta 2017 yhteensä yli sata paloa, joissa maastoon tai astiaan ennen jäähtymistä tyhjennetyt tuhkat ovat aiheuttaneet palon.

Useissa tapauksissa tuhkat on tyhjennetty talon seinustalle tai se on laitettu jäähtymään muoviämpäriin, jolloin kuuma tuhka on päässyt kytemään ja aiheuttanut tulipalon. 

Tuhka-astiaan kannattaakin lisätä reilusti vettä. Tuhkia ei myöskään pitäisi koskaan laittaa muoviämpäriin, vaan palamattomaan astiaan.

MAINOS

Kommentoi

Tommonen grilli löyty hakekasan vierestä savuavana taimaalaisten marjanpoimijoiden jäljiltä. Metsäpalovaroitus päällä ja rutikuiva maasto. Siinä meni juomavedet kun grilliä sammuttelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäpalo- ja ruohikkopalovaaran aikana kaikki avotulen teko, myös pallogrillin käyttö tulisi kieltää. Kipinä kun lennähtää nurmikolle niin saattaa olla jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli melko soopaa taas. Kertakäyttögrilli kestää ainoastaan 45 min sytytyksestä siihen, että hiilet ovat palaneet loppuun ja grilli jäähtynyt.
Aika on otettu monet kerrat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image