Kotimaa

Tukes muistuttaa: Kuumaa ker­ta­käyt­tög­ril­liä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja

Kertakäyttögrilli tulisi hävittää oikein, ettei se aiheuta paloriskiä. KUVA: Soini Teija
Kotimaa 25.4.2019 13:59
Heidi Peltonen

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). 

Tukes kertoo, että pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuoden 2017 aikana kirjattu kymmeniä tapauksia, joissa kertakäyttögrillin heittäminen pois kuumana on aiheuttanut palon. 

Tukes muistuttaakin, että kertakäyttögrillejä tulee käyttää aina ohjeiden mukaan. Ohjeiden mukaan grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.

– Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Tästä johtuen grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen. Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta, Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen toteaa. 

Grilli kannattaakin Pekkasen mukaan sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin sille tulee antaa aikaa jäähtyä.

Katso videolta muistilista turvalliseen kertakäyttögrillin käyttöön: 

Samalla Tukes muistuttaa, että myös takasta, kiukaasta tai grillistä tyhjennetyt kuumat tuhkat voivat aiheuttaa tulipaloja. PRONTO-tietokannasta löytyy vuodelta 2017 yhteensä yli sata paloa, joissa maastoon tai astiaan ennen jäähtymistä tyhjennetyt tuhkat ovat aiheuttaneet palon.

Useissa tapauksissa tuhkat on tyhjennetty talon seinustalle tai se on laitettu jäähtymään muoviämpäriin, jolloin kuuma tuhka on päässyt kytemään ja aiheuttanut tulipalon. 

Tuhka-astiaan kannattaakin lisätä reilusti vettä. Tuhkia ei myöskään pitäisi koskaan laittaa muoviämpäriin, vaan palamattomaan astiaan.

MAINOS

Kommentoi

Tommonen grilli löyty hakekasan vierestä savuavana taimaalaisten marjanpoimijoiden jäljiltä. Metsäpalovaroitus päällä ja rutikuiva maasto. Siinä meni juomavedet kun grilliä sammuttelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäpalo- ja ruohikkopalovaaran aikana kaikki avotulen teko, myös pallogrillin käyttö tulisi kieltää. Kipinä kun lennähtää nurmikolle niin saattaa olla jo myöhäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli melko soopaa taas. Kertakäyttögrilli kestää ainoastaan 45 min sytytyksestä siihen, että hiilet ovat palaneet loppuun ja grilli jäähtynyt.
Aika on otettu monet kerrat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

128
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
40
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image