Kotimaa

Tukes antoi myyn­ti­kiel­to­ja ja markkinoilta poistoja 75 tuotteelle – lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin lop­pu­käyt­tä­jil­tä

Äitiyspakkausten tekstiileistä ei löytynyt kiellettyjä eikä erityistä huolta aiheuttavia aineita. KUVA: Kela / Annika Söderblom
Kotimaa 27.2.2020 11:37
Jarkko Harjumaa

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) viime vuonna tekemän kemikaalien markkinavalvonnan tulokset olivat hyviä ja huonoja. Valvonnan kohteena oli yhteensä 800 tuotetta.

Testin läpikäyneet lasten ulkoiluvaatteet, kenkien suojasuihkeet ja äitiyspakkausten tekstiilit olivat lainsäädännön vaatimusten mukaisia. Puutteita puolestaan löytyi muun muassa tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä, maaleista, lakoista, koruista ja kosmetiikasta.

Tukesin päätöksiä annettiin noin 50, ja ne koskivat yhteensä noin 90 tuotetta. Myyntikieltoja langetettiin 25 tuotteelle ja markkinoilta poistoja 50 tuotteelle. Lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin myös loppukäyttäjiltä.

Valvontatapaukset liittyivät kemikaaleihin aineina, seoksissa tai esineissä. Kohteena oli kuluttaja- ja teollisuuskemikaaleja, kosmeettisia valmisteita, kasvinsuojeluaineita ja biosidejä sekä biosideillä käsiteltyjä esineitä. Tarkastuksen kohteena oli myös sähkölaitteita, akkujen ja paristojen sisältämiä kemikaaleja sekä pakkausten raskasmetalleja. Koruista syynättiin raskasmetalleja ja jalometallituotteiden merkintöjä.

Tukes testautti yhteensä 20 tatuointi- ja kestopigmentointiväriä, joista kahdeksan sisälsi kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää, haitata lisääntymistä tai olla ihoa herkistäviä. Tukes velvoitti yrityksiä poistamaan kyseiset tatuointivärit myynnistä.

Markkinoilta löytyi myös koruja, jotka ylittivät sallitut lyijy- ja kadmiumpitoisuusmäärät. Korut vaadittiin vedettäväksi pois myynnistä ja jakeluketjusta. Lisäksi korut on pyydettävä takaisin kuluttajilta.

Kosmetiikkamarkkinoilta löytyi tuotteita, joissa oli kiellettyjä säilöntäaineita, joiden käyttö on sallittua ainoastaan poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa. Kynsituotteiden osalta merkintäpuutteita löytyi puolessa valvotuista tuotteista.

Kasvinsuojeluaineiden valvonnassa tarkasteltiin tuotteiden markkinointia verkkosivuilla. Lähes kaikilla toimijoilla oli puutteita mainontaan liittyvien vaatimusten noudattamisessa. Tarkastetuista 44 verkkosivusta ainoastaan kaksi oli kokonaan kunnossa.

Myös juotosnesteiden ja taiteilijavärien lyijy, eräiden maalien ja lakkojen puutteelliset varoitusmerkinnät sekä syövyttävän pesuaineen puuttuva turvasuljin saivat aikaan markkinoilta poisto- ja takaisinvetopäätöksiä.

Kenkien suojasuihkeista ja lasten vettä hylkivistä ulkoiluvaatteista puolestaan ei löytynyt liian suuria pitoisuuksia ympäristölle tai terveydelle vaarallisia perfluorattuja alkyyliyhdisteitä.

Myöskään testatuissa äitiyspakkausten tekstiileissä ei ollut kiellettyjä aineita. Rakennuseristeiden ja säkkituolien palonestoaineita koskevat testaukset olivat niin ikään moitteettomia.

Tukes sai kuluttajilta useita yhteydenottoja kemikaalille haisevista patjoista ja sängyistä. Patjojen vaahtomuoveista ei kuitenkaan löytynyt lainsäädännössä rajoitettuja aineita.

MAINOS

Kommentoi

Tosi asiallista laittaa kuvituskuvaksi äitiyspakkaus, josta ei edes löytynyt ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image