Kotimaa

Trumpin ru­kousaa­miai­sel­le osallistunut kan­san­edus­ta­ja: On hän erikoinen presidentti

Kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin rukousaamiaisella torstaina välittyi tiivis ja innostunut tunnelma. Trumpiakin hymyilytti. KUVA: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES / POOL
Kotimaa 2.2.2017 20:25
Virpi Niemistö

USA:n presidentti Donald Trump jännitti, ja niin jännittivät myös muut osallistujat, kertoo kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) tuoreita tunnelmia ensimmäiseltä Trumpin isännöimältä rukousaamiaiselta Atlantin takaa.

Laukkasen mukaan Trumpin torstaina iltapäivällä Suomen aikaa pitämä rukousaamiaispuhe erosi edeltäjiensä esiintymisistä.

– Yleensä näissä puheissa ei puhuta politiikkaa, Trump kuitenkin esimerkiksi kiitti puheessaan Yhdysvaltain armeijaa.

Trumpin puheen sävy oli virkaanastujaispuheen tyyliin osin nationalistinen ja patrioottinen.

– Kun hän totesi muiden maiden käyttäneen USA:ta hyväkseen ja että tähän on tultava loppu, osa kuuntelijoista taputti mutta osa ei.

– On hän erikoinen presidentti, Laukkanen lisää.

Samaan hengenvetoon Laukkanen kuitenkin sanoo, että toivoa viran mukanaan tuomasta pehmentymisestä on.

– Näin kävi Barack Obaman kohdalla virkavuosien lisääntyessä ja etenkin George W. Bushin ja Bill Clintoninkin. En ole Trumpista huolissani, eikä kesken olevaa juoksua pidä lähteä heti alussa arvostelemaan.

Laukkanen on osallistunut Yhdysvaltojen presidentin rukousaamiaiseen jo 18. kertaa.

Häntä kismittää se, miten uskonnollisuutta lakaistaan Suomessa aina vain enemmän maton alle.

– Trump kertoi puheessaan paitsi omasta uskostaan ja äidiltään saamasta Raamatusta, myös aikeestaan tuoda uskonnollinen tunnustuksellisuus ja esimerkiksi mahdollisuus rukoilla takaisin USA:n kouluihin. Meillä Suomessa suuntaus on aivan toinen.

Laukkanen kertoo tapauksesta, jossa poika olisi halunnut laulaa vanhainkodissa äitinsä kanssa virren. Tämä oli kuitenkin kielletty, koska vanhainkodin oli sanottu olevan uskonnollisesti tunnustukseton.

– Olen surrut myös sitä, ettei virallinen Suomi ymmärrä, miten tärkeä tapahtuma tämä rukousaamiainen on. Se ei näytä pitävän tätä edes pennin arvoisena. Sopii kysyä, että mikä tämä oikein on, jos eduskunnan jalkapallokerhon ulkomaanmatkakin on huippuhomma. Täällä luodaan suhteita ja tutustutaan muun muassa eri maiden ministereihin kolmen päivän ajan.

Laukkasen lisäksi Yhdysvaltain presidentin rukousaamiais-tapahtumaan kutsuttiin tänä vuonna suomalaisista poliitikoista ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.).

Kansallinen rukousaamiainen järjestetään vuosittain helmikuun ensimmäisenä torstaina Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa.

Tapahtuma muodostuu varsinaisen rukousaamiaisen lisäksi lounaiden ja päivällisten yhteydessä käytävistä tapaamisista. Päätapahtuma on torstaiaamun suuri rukousaamiainen.

Rukousaamiaisen noin 3 500 osallistujan joukossa on Yhdysvaltain poliittisen johdon lisäksi myös muualta maailmasta kutsuttuja politiikan ja talouselämän edustajia. Lisäksi mukana on Washingtonissa olevia diplomaatteja sekä uskonnollisia ja sotilasjohtajia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Trump on erikoinen pressa, se ei elättejä usa,han halua. Se ei halua maksattaa elättien sosiaaliturvaa omalla kansallaan. Onhan se erikoinen, kun tämä euroopan väki ei tajua mistään mitään, vaikka kaikki palkat ja tulot menisi tulokkaiden sosiaaliturvaan. Erikoista se on. Todellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa oman kuolevaisuuden ja elämän mysteerin ajatteleminen olla monelle niin outo asia ja kova pala, että ne asiat mielellään tyrkätään ajatuksista syrjään ja suhtaudutaan ironisesti ja ylimielisesti uskon asioista puhuviin ihmisiin. Nykyajan kiireinen, mammonan perässä juokseva ihminen katsoo pääsevänsä helpommalla, kun päättelee yksioikoisesti, että okei, kaipa se moderni, nerokas ja luova ihmiskeho ja luomakunta ovat lähtöisin jostain muinaisuuden isosta pamauksesta ja alkulimasta sekä ihan itsekseen noin vain ajan saatossa kehittynyt..Teoriaa voisi verrata yksinäiseen hataraan latoon, jonka sisällä on kasa rautaromua ja valtavan myrskypuhalluksen jälkeen ladon ovesta pyrähtääkin itsekseen ulkoilmoille valmis, moderni suihkukone..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on tosiasia että maailman jos ei kaikissa mutta suurimmassa osassa käytävistä sodista johtuu uskonnosta.
Uskon varjolla tapetaan ihmisiä kuin teurastamoissa eläimiä.Eikä niihin puututa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on hyvä presidentti. Hän on saanut päivässä aikaan yhtä paljon kuin obama koko virkakautensa aikana. Suomikin saadaan jaloilleen yhdessä päivässä jos siihen olisi haluja. Nyt on kuitenkin hyvä malli päällä, pidetään siitä kiinni. Vaalit lähestyy useaa maata, se tietää eu,lle kylmää kyytiä. Työpaikkoja on tulossa rajusti kunhan tää vääristynyt eu, kaatuu. Britannia ja usa, halusi muutosta, ja muutosta saivat. Nyt on hyvin asiat ainakin siellä. Parempaan siis kannattaa totutella, ei huono koskaan ole hyvä.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nämä retket sovi Ulkoministerille, ei edes uskonnon varjolla kannata tukea USA:n politiikaa. Soinihan voisi jatkaa sieltä Teekutsuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin toissa iltana kahden kansainvälisesti tunnetun kauppapolitiikan mielipiteitä tv:ssä ja he molemmat olivat,zitä mieltä, että dollari menettää arvostustaan koko ajan. Kiina ostaa vai vihkaa koko ajan kultaa, koska tietävät ,että heidän raha tulee olemaan ennen pitkää se valmiutta maailmassa, mihin verrataan. Kiina ja Intia tulevat olemaan maailman johtavia talousmahteja ylivelkaantuneiden länsimaiden sijaan. Heidän mielestään kaikkein velkaantunein länsimaa on USA. Kiina ja Intia tulevat olemaan talouden mahtimaitavarsinkin Trump:npolitiikan ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh mitä kommentia.
Ateistinen Suomi näyttäytyy kommentoijien osalta.
Suomessa ei enää ymmärretä uskonnon ja henkilökohtaisen uskon
merkitystä Suomen Isänmaan johtamisen ylimpänä merkityksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoinen on kansanedustajakin, Millä tavalla kansanedustaja palvelee tai suorittaa edunvalvontaa äänestäjilleen näillä maapallon toiselle laidalle ulottuvilla aamiaisreissuillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnollisuus joutaakin lakaista maton alle. On eri asia uskoa, ja sitä voi tehdä vaikka vanhan petäjän alla metsässä ilman kirkkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koti, uskonto ja isänmaa olivat arvoja, joitten puolesta miehemme taistelivat sodassa - sinäkö haluaisit lakaista niistä yhden pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin.Jos haluaa olla uskovainen tarviiko siitä maksaa ja kaliottaa suurella äänellä.Sotahullu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnon pyhittämiä sotia tullaan vielä näkemään, ylimaallista valtaa on vaikea kyseenalaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomessa paheksutaan niin hillittömästi, jos poliitikot tunnustavat kristillistä vakaumusta? Sillä ei ole mitään tekemistä kiihkouskovaisuuden kanssa. Sitten ei kuitenkaan paheksuta islaminuskon ja politiikan sekoittamista keskenään? Siinähän on nimenomaan yksi syy nykyiselle pakolaistulvalle. Kuuluu samaan outoon logiikkaan kuin se, että kristittyjä voi haukkua ja heitä kohtaan voidaan suunnata vihapuheita, mutta muslimeita ei saa arvostella puolella lauseellakaan, vaan heti on tuomio päällä. Perustelkaapa nyt viisaat minulle yksinkertaiselle länsimaiselle kansalaisille nämä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tekee kansanedustaja veronmaksajien rahoilla kaikenmaailman höpöaamiaisilla? Mitä tällä saavutetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähteä nyt sinne asti rukousaamiaiselle, höh! Kyllä Suomen kansalaiselle ja varsinkin kansanedustajille pitää riittää, että he siunaavat ruokansa ihan kotonaan "siunaa Jeesus ruokamme ja ole aina luonamme" -tyyliin. Mutta onhan tämäkin todella erikoinen tapa hyökiä julkisuuteen vielä erikoisemman "vetonaulan" perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on monen päivän kokous enemmän kuin rukousaamiainen, vaikka nimi on sellainen. Siellä puhutaan maailman ongelmista ja taloudesta , joten vähän tekemistä uskonnon kanssa.ihan hyvä että suomalaisiakin mukana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä taas uskonnon avulla viedään koko maapallo ydinsotaan! kaksinaamainen ukko tämä trump!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image