Kotimaa

Trombi vei lokkiparven, lämpömittari räjähti - lukijat kuvasivat luon­no­nil­miöi­tä

Pyörre tempaisi lokkiparven mukaansa. "Ensin kuului kova pöhähdys ja sitten nousi pölypilvi ilmaan ja lokit kirkuivat kovasti. Imu nielaisi koko parven mukaansa korkealla", kertoo kuvan ottanut lukija. Kuva on otettu 3. kesäkuuta Siikalatvalla. KUVA: Hanne / Lukijan kuva
Kotimaa 11.6.2013 12:00
Taina Virolainen

Touko-kesäkuun säässä sattui ja tapahtui. Lukijat ovat kuvanneet monenlaisia luonnonilmiöitä.

Pölypyörre heilui Tyrnävällä ja Nivalassa, helle pisti lämpömittareita epäkuntoon ja trombi kiskaisi mukaan lokkiparven Siikalatvalla. Sääsket ovat kasvaneet lypsyjakkaran kokoisiksi ja raekuurot pistäneet maan valkeaksi.

Onko kesän hellepäivät jo käytetty?

Oulun seudulla on keskimäärin kahdeksan hellepäivää kesässä pitkän ajan tilaston mukaan.

Nyt jo toukokuussa helleraja rikkoutui seitsemänä päivänä ja kesäkuun alussa neljänä päivänä. Lämpimin päivä Oulun seudulla oli 3. kesäkuuta, jolloin virallinen mittaus antoi lukemiksi 29,4 astetta.

Eli onko kesän hellepäivät jo käytetty? Vaikka kelit ovat nyt viilentyneet, toivoa lämpimistä päivistä kuitenkin riittää.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmastokeskuksesta kertoo, että vuonna 2010 Oulun seudulla oli toukokuussa seitsemän hellepäivää, kesäkuussa yksi, heinäkuussa 12 ja elokuussa neljä.

 Katso lukijoiden kuvia sääilmiöistä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pyörre,trombi tai tornado oli punonut vanhaa tukkimetsää "takkavitaksi" Metsäkylässä koillismaalla..kertoili vanhamies. Miehet olivat talven savotineet jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieneltä trombilta kyllä näyttää. Olen nähnyt pari kertaa lokki parven kiertävän spiraalia. Toisen tänä keväänä. Parinmuodostus lentoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne lokit syöjät niitä isoja lentomuurahaisia jotka lähtevät pesästä helteellä yläilmoihin päästäkseen kauemmas entisestä pesästä. Kaksi kertaa sitä vierestä seurannut. Lokkien herkkuhetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti tämän pyörteen yhteydessä nousi ukkosen ilma päälle ja alkoi satamaan. Tuuli myöskin voimakkaasti. Reilu ukkoskuuro oli kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole trombi, mikäli kysymys kuvan ilmiöstä. Siinä tyypillinen pyörre, joka siis syntyy maassa, ja nousee ylöspäin. Trombi on paljon voimakkaampi, syntyy ukkospilvessä, josta sitten kurottautuu alaspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä metereologeilla on virkaa? Säitä voi ennustella kuka tahansa. Tuollaset tilastoinnit eivät kerro loppujen lopuksi mitään että 8 hellepäivää kesässä jne..höpö juttuja.
Odotellaan heinä-elokuuta ja alkaa taas tarkenemaan oikein tolkusti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trombi oli ihmetyksen aihe vielä muutamia vuosia sitten, mutta ihmiset ovat tottuneet näihin uusiin sääilmiöihin äkkiä eivät näe muutosta.

"Ja on oleva... ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat." - Luuk. 21:25

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ole uskossasi vahva. 17 vuoteen ei ole maapallomme lämmennyt, mutta ehkäpä lämpöä vielä saadaan kun oikein jaksaa uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image