Kotimaa

Traficom: Poste restante -lähetysten vastaanottamisesta ei saa periä maksua – "Maksu asettaa postinsaajat eriarvoiseen asemaan"

Posti harkitsi Poste restante -palvelun muuttamista maksulliseksi maaliskuussa, mutta halusi odottaa viranomaisten lausuntoja ennen muutoksen toteutumista. KUVA: Lennart Holmberg
Kotimaa 13.5.2019 15:25
Katri Keskitalo

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan Poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Poste restante -osoitetta käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole vakituista osoitetta tai muuta mahdollisuutta vastaanottaa postilähetyksiä.

– Kirjeiden vastaanottamisesta peritty maksu asettaa ilman vakituista osoitetta olevat postinsaajat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa ja vaarantaa yleispalvelun saatavuuden. Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää, toteaa Traficomin apulaisjohtaja Merja Saari tiedotteessa.

Postin velvollisuutena on varmistaa tiedoksiantomenettelyn käytettävissä olo koko maassa. Tiedoksiantomenettely tarkoittaa esimerkiksi viranomaisten päätösten toimittamista saantitodistuskirjeellä. Poste restante -osoitetta käyttävät virallisena osoitteena henkilöt, joilla ei ole muuta vakituista osoitetta eikä siten vaihtoehtoja postilähetysten vastaanottamiselle. Jos osa vastaanottajista joutuu aina maksamaan saantitodistuskirjeen vastaanottamisesta, tiedoksisaannin toteutuminen vaarantuu, tiedotteessa kerrotaan. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikki maksaa niin miksi postin pitäisi tarjota jotain palvelua ilmaiseksi.
Maksulliseksi vaan niin tämäkin turha palvelu vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkään ei ole "turha" palvelu, vaan monille ainoa tai järkevin tapa saada postinsa turvallisesti. Syitä voi olla kymmenittäin, asunnottomuudesta aina tilapäiseen eri paikkakunnan työkomennukseen, mitä varten on turha tehdä osoitteenmuutosilmoitusta.

Toiseksi: olisi väärin joutua maksamaan siitä, että postia EI jaeta osoitteeseen lainkaan, vaan jätetään se postiin, josta asiakas käy sen itse hakemassa - joutuen ehkä maksamaan bussimaksut siitä hyvästä.

Kolmanneksi: joku tuossa aiemmin selitti, että tätäkin varten "lisäksi vielä pitää olla henkilökunta niitä ojentamassa". Ne postin henkilöt ovat töissä joka tapauksessa ja saavat kuukausipalkkansa, joten tämä ei heidän töihinsä tuo mitään uutta erikoispalvelua.

Neljänneksi: kysyt, "miksi postin pitäisi tarjota jotain palvelua ilmaiseksi" - vastaapa sitten siihen, miksi minä ja monet muut hoitavat ilmaiseksi postin "palveluita" käymällä naapuritaloon tai -asuntoon toimittamassa väärinjaettuja postilähetyksiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaan vain neljänteen osioosi jossa on minulle kohdistettu kysymys. Minä en postille tee mitään avustavaa työtä vaan kotiini väärin jaetut postit menee paperinkeräykseen. Tehtäväni ei ole väärin jaettujen postien toimittaminen oikeaan osoitteeseen sillä postinhan se pitäisi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilain mukaan väärin jaettua kirjettä ei saa avata TAI HÄVITTÄÄ. Mutta sie tunnut olevan niin mukava ja joviaali mies, että anna mennä vaan samaa rataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kommentoit maksulliseksi vaan eikä enää veronmaksajien rahoilla olla vaatimassa erikoispalveluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittää rohmuta joka paikassa ja säästää kuin wiĺenin baari..ketsupissa ja sinapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinavoimat pahoittelee Traficomin sosialistista asennetta ja kehottaa Postia kompensoimaan tästä sosialistisesta holhouksesta aiheutuvat tappiot kirjepostin maksuja nostamalla! Tuloskunnon ylläpito on Posti Group Oyj:nkin täkeä tehtävä eikä kvartaalitalous tunne armoa tämän kultaisen säännön laiminlyöjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea ratkaisu. Tulee postillekin halvemmaksi. Ei jakelua. Usein tarpeen esim. pitkän poissaolon tai hankalan kulkuyhteyden vuoksi.
Keskittyisivät kitkemään Kiinan krääsän lähetyskustannuksen pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä sä luulet että ne postit sinne poste restanteen menee? Kyllähän ne sinnekin täytyy jakaa ja lisäksi vielä pitää olla henkilökunta niitä ojentamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä monet muutkin on jättänyt mainospaperiroskapostilaatikot linnunpesiksi. Hassua, että viranomaiset pääsevät vastuustaan kun sanovat vain laittaneensa paperikirjeen postin arvontajärjestelmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein, että aletaan perimään maksua. Miksi veronmaksajien pitäisi kustantaa toisille erikoispalvelut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa kalliimmaksi tulla postit jakaa katuosoitteisiin, kuin noutoposti postitoimistosta. Jakajan palkka jää kokonaan pois Poste Restante-palvelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne sinne eri posteihin poste restanteen viedään ihan jakajan toimesta nytkin. Sinäkö luulet, että poste restante postit kulkee itsekseen. Älkää viitsikö selitellä kun ette mitään tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko postilaatikkosi tienvarressa...

oletko joskus saanut paketin, kirjatun tai saantitodistuslähetyksen?
kirjattu kirje säilytetään postissa vastaavalla tavalla kuin poste restante.

poste restante = odottava posti
odottaa noutajaansa postikonttorissa
kansainvälinen, ikiaikainen käytäntö

monelle poste restante on myös turvasyistä ainoa vaihtoehto.
posti myy osoitteita, osoitekielloista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjattu kirje ja / tai pakettilähetys ei ole missään tekemisissä poste restanten kanssa. Tuo on täysin ylimääräinen tehtävä postinvirkailijoille ja vain siksi kun jotkut törpöt eivät osaa, halua, uskalla ottaa itselleen osoitetta.
Posti ei myy mitään osoitetta kun on osoitekielto päällä.
Miten kujalla ihmiset nykyään onkaan selityksineen ja te olette hieno esimerkki tuosta kujasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että hävyttömälle rahastukselle ja kansalaisten peruslaillisten oikeuksien polkimiselle laitetaan stoppi. Joku roti ja raja ahneudelle pitää olla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
18
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
5
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella
4
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image