Kotimaa

Tolkuton väsymys osoittautui uniapneaksi – yöllisiä ves­sa­reis­su­ja, keskittymis- ja muis­ti­häi­riöi­tä

Ennen uniapnean toteamista Anja Väänänen kärsi päänsäryistä ja oli niin väsynyt, ettei kehdannut edes sanoa siitä kenellekään. Työkaverit kokivat hänen muuttuneen aloitekyvyttömäksi. Nyt hän nukkuu Auliksi kutsumansa CPAP-laitteen kanssa ja voi paremmin. KUVA: Samppa Toivonen
Kotimaa 29.10.2017 22:20
Elina Pajunen

Uniapneaan ei varsinkaan naisilla aina liity kuorsausta tai ylipainoa. Siksi se voi olla vaikea tunnistaa.

Uupumista, unettomuutta, heräilyä ja saamattomuutta. Yöllisiä vessareissuja, keskittymis- ja muistihäiriöitä. 

Stressistäkö on kysymys vai iän mukanaan tuomista harmeista?

Etenkin naisten uniapnea sekoittuu usein moneen muuhun vaivaan, vahvistaa keuhkosairauksien erikoislääkäri Tarja Saaresranta Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uniapnea voi oireilla hyvinkin samankaltaisesti kuin esimerkiksi vaihdevuodet, masennus tai kilpirauhasen vajaatoiminta.

- Sekoittavia tekijöitä on paljon, Saaresranta sanoo.


Vaikka uniapneaa
diagnosoidaan Suomessa enemmän kuin aikaisemmin, korkeintaan kolmasosa uniapneasta kärsivistä on Saaresrannan mukaan hoidossa.

- Etenkin naisilla diagnoosi usein viivästyy, koska oireet ovat hyvin epätyypillisiä.

Näin kävi myös Anja Väänäsellä, jolla uniapnea todettiin seitsemän vuotta sitten. Edeltävät kymmenen vuotta kuluivat valtavan väsymyksen kourissa.

- Olin totaalisen väsynyt, niin väsynyt, etten oikein kehdannut edes sanoa kenellekään, Väänänen sanoo.

- Raskas päänsärky oli jatkuvaa. Lähimmät työkaverit totesivat, että olin muuttunut aloitekyvyttömäksi.

Väänänen kyllä kävi montakin kertaa valittamassa väsymystään työterveyslääkärille, mutta uniapneaa ei osattu epäillä, sillä Väänänen on hoikka eikä kuorsannut.

- Sain unilääkkeitäkin, koska nukuin huonosti ja minun oli vaikea saada unta, mutta lääkkeet eivät auttaneet väsymykseen.

Myös masennusta epäiltiin, mutta sekä testit että keskustelu psykiatrin kanssa osoittivat, ettei kyse ollut siitä.

- Itse olin kyllä jo valmis vaikka mihin, että vain saataisiin jokin diagnoosi.

Kun Väänänen jälleen kerran käveli työterveyteen ja kertoi, että hänen miehensä kuvasi puolisonsa hengitystä käyrällä, jossa on ensin pitkään aivan tasaista ja sitten nopea hengenveto, Väänänen sai lopulta kotiin unenseurantalaitteen.

Tulokset osoittivat selkeää uniapneaa ja suurta unenaikaista happivajausta.

Uniapnean hoitoon tarkoitetun CPAP-laitteen saaminen kesti neljä kuukautta. Juuri, kun kirje laitteen saamisesta oli matkalla kotiin, Väänänen sai lievän aivoinfarktin.

- Uskon, että sillä oli yhteys kaikkeen väsymykseen, hän sanoo.


Uniapnea mielletään
perinteisesti ylipainoisten, ikääntyneiden miesten taudiksi. Kuitenkin joka kolmas uniapneasta kärsivä on normaalipainoinen, ja vaihdevuosien jälkeen uniapnea vaivaa lähes yhtä lailla naisia kuin miehiäkin.

- Uniapnea on Suomessa jo kansantauti, Saaresranta sanoo.

Uusimpien kansainvälisten selvitysten mukaan 17 prosenttia keski-ikäisistä miehistä ja 9 prosenttia naisista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa.

- Uniapnean yleistymisen syynä on osittain se, että väestö on yhä lihavampaa, Saaresranta toteaa.

Toisaalta sairaus myös tunnistetaan aiempaa paremmin.


Naisilla vaihdevuosien
jälkeinen uniapnean yleistyminen selittyy etenkin estrogeenin ja keltarauhashormonin tuotannon vähenemisellä.

- Keltarauhashormonin yksi tehtävä on pistää puhtia hengitykseen. Estrogeeni puolestaan edistää keltarauhashormonin toimintaa, Saaresranta selittää.

Kun keltarauhashormoni vaihdevuosien seurauksena vähenee, hengityselimet laiskistuvat. Tämä voi johtaa ylähengitysteiden ahtautumiseen.

Saaresranta vertaa naisten uniapneaa käsijarru päällä ajamiseen. Hengitykseen ei välttämättä tule selviä katkoksia niin kuin miehillä, mutta eteenpäin on vaikea päästä.

- Tällainen koko yön väkisin junnaaminen väsyttää ja kuluttaa myös.


Saaresranta muistuttaa
väsymyksen petollisuudesta.

- Kun väsymys tulee vähitellen, siihen tottuu samoin, kuin hajuaisti tottuu pahaan hajuun.

- Tottumuksesta huolimatta väsyneen ihmisen tiedonkäsittelytoiminnot toimivat huonosti. Väsymys on aina riski, etenkin kun ajatellaan liikennettä ja ylipäätään tapaturmariskejä.

Väänänen on nukkunut CPAP-laitteensa kanssa jo vuosia.

- Enää ei tarvitse ottaa päiväunia, jotka ennen olivat aivan jokapäiväisiä. Myös sosiaalinen aktiivisuus on palautunut, hän sanoo.

Väänänen on nimennyt Aulin-päivänä saadun ylipainelaitteensa Auliksi.

- Auliisti se minua auttaa. Ajattelen, että elän reippaasti vielä pitkään.

 

Elintavoilla voi ehkäistä

Uniapnean oireita ovat tavanomaisimmin kuorsaus, yölliset hengityskatkokset, aamupäänsärky, väsymys ja nukahtelu.

Myös yöhikoilu, yölliset vessassa käynnit, uupumus ja alavireisyys voivat olla uniapnean merkkejä.

Selvitä ensin, mitkä muut tekijät voivat häiritä unta nykyisessä elämäntilanteessa. Onko esimerkiksi stressiä tai vuorokausirytmin ongelmia? Voiko niihin vaikuttaa itse?

Verikokeella voi selvittää verensokerin sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuuden, joista oireet voivat myös johtua.

Uniapneaan ja vaihdevuosiin liittyvän hikoilun erottaa siitä, että vaihdevuosiin liittyvää hikoilua on myös päiväsaikaan.

Mikä avuksi?

Elintavoilla voi ehkäistä tai helpottaa uniapneaa. Liikunnan aktiivinen harrastaminen vähentää hengityskatkoksia, vaikkei laihtuisikaan.

Vältä alkoholia. Yksikin annos illalla pahentaa uniapneaa, jos siihen on taipumusta.

Tupakka turvottaa limakalvoja, ja jos hengitystiet ovat ahtaat, jo puolen millin tai millin turvotus voi aiheuttaa uniapneaa.

Vältä selinmakuuta. Kotikutoinen keino on kiinnittää yöpaidan selkäpuolelle tennispallo, joka muistuttaa käännähtämään kyljeltä toiselle. Myynnissä on myös uniapneavöitä.

Pudota ylipainoa, jos suinkin pystyt.

Hoito

Diagnosoitua uniapneaa hoidetaan ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella.

Käytössä on myös uniapnea- eli kuorsauskiskoja, jotka työntävät alaleukaa eteenpäin ja vähentävät kielen painumista taaksepäin.

Joskus hoitona on leikkaus.

Lähde: Tarja Saaresranta

MAINOS

Kommentoi

Diabeteslääkkeessä tunnettu guar aiheuttaa uniapneaa. Sitä on monessa muussakin valmisteessa ja usein ruoassa, vaikka monen mahaei sitä siedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo ikääntyneet väsyneet pois eläkkeelle! Ja työpaikka nuoremmille heillä on kipeä tarve työhön ja elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta puhuttiin tK:ssa monen lääkärin kanssa, mutta ei se mitään auttanut. Läheiset puhui minulle ja minä eteenpäin. Vasta sairaalassa kun oli taas katastrofi, asiaan paneuduttiin. Muuten en olisi enää hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylipaino voi johtua uniapneasta,monissa sairauksissa syy-seuraus suhteet ovat aika mutkikkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs kuin siitä että syö enemmän, kuin tienaa . . . eli syö enemmän kuin KULUTTAA!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itse kärsin myös vuosia väsymyksestä,saamattomuudesta sekä yleis kunnon heikkenimisestä,mutta kas kummaa apu löytyi viisaan herra tohtorin avulla sekä cap .laitteella! Kaikkeen tottuu kun on vaan pakko tottua jos aikoo jatkaa maallista vaellusta vähänkään pitenpään! Kiitos Jan-erik ja Kemin keuhko poli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olin muka nukkunut hyvän pituisen yön, olin aamulla rättiväsynyt. Todettiin keskivaikea uniapnea. Hengityskatkoja oli useita yön aikana, joku tosi pitkäkin. Kokeilin CPAPia, mutta monet maskit eivät pysyneet naamallani vaan ikävästi falskasivat. Vaadin selvittämään kuorsauskiskojen mahdollisuuden. Sellaisen sainkin ja sen jälkeen olen nukkunut varsin mainiosti, kuorsaamattakin. Onpa kätevä käyttää mokomaan koneeseen verrattuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärsin vuosia kuorsauksesta ja hengityskatkoksista. Todettiin vaikea-asteinen uniapnea. Sain käyttöön CPAP-laitteen, ja olen nyt kolme vuotta nukkunut tosi hyvin ja olo on kuin eri ihmisellä. Laitteeseen oli mielestäni erittäin helppo tottua, eikä siitä ole vaivaa ainakaan minulle. Saatan nukkua monet yöt täysin heräämättä ja joskus melkein samassa asennossa. Olen yrittänyt nukkua muutaman kerran ilman sitä, mutta nukkumisesta ei tule mitään. Ennen nukuin mahallaan, mutta nykyään selällään tai jommalla kummalla kyljellä. Käytän nenämaskia ja jos se on oikein kiinni, ei se falskaa. Silloin kyllä, jos on liian löysällä, eikä ole oikein paikallaan. Turhaan ihmisiä pelotellaan laitteen käytöstä. Mielestäni käyttö on asennoitumisestakin kiinni. Itse en antaisi laitetta millään pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukute Oy kehittää Oulussa innovaatiota, kaulapantaa, joka kuuntelee nukkujaa. Kaleva kertoi vasta siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kestää vielä vuosia ennekuin laite on kuluttajalla. Hoitavan laitteen kehitys ja sen hyväksyttäminen lääkintälaitteeksi vie monta vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloisella vaimollani noita hengityskatkoksia oli jo alle 40 -vuotiaana. Ylipainoa ei ollut eikä kuorsausta. Nykytilanteesta en tiedä.
Itsellä univaikeuksia ollut ainakin 30 vuotta, nukuttu nukahtamislääkkeellä 25 v. Nyt lääkäri puolitti nukahtamislääkereseptin potilasta tutkimatta. Nukun 3-6 tuntia yössä ja minulla on kaikki samat oireet kuin jutun Anjalla paitsi ei aivoinfarktia - vielä? Riittävän unen sain vain nukahtamislääkkeellä ja yöllä pikkuannoksella lisää kusiherätyksen jälkeen. Oikeata, tervettä unta en ole saanut vuosiin. Mahdollisesta kuorsaamisesta en tiedä kun ei ole ketään kuuntelemassa. Ja olen 169 cm 72 kg 74 v mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostin lievän uniapnean vuoksi moottorisängyn. Nyt lyhyen käyttöjakson jalkeen täytyy todeta että sängyn päätypuolen 5...10 cm nostaminen on helpottanut hengitystä öisin ja herään aamuisin paljon virkeämpänä. Vaimo toteaa että kuorsauksenikin on loppunut, siis myös hänen yöunia haitannut äänihaitta hävisi samalla kertaa. Suosittelen kokeilemaan moottorisänkyä ainakin jos kyseessä on lievähkö uniapnea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilla tuota - itselläni todettiin lievä uniapnea ja kokeilin laitetta mutta (parisen yötä menee kuulemma aina että hengitystiet tottuu muutokseen ja lievänä haittana on laitteen osien ja letkujen hajua alkuun myös) noin viikon kuluttua ilmeni että limakalvot vähäsen turposivat ja kun samalla minulla sattui olemaan lapsuudesta alkaen ollut refluksivaiva eli ruokatorveen pääsi unen aikana ilmaa, oli hoito pakko lopettaa. Ja sairaalassa jo (satakunnassa) laitetta luovuttaessa minusta epäammattitaitoinen (ilmeisesti sairaanhoitaja, en tiedä mikä koulutus oli) tuntui että tarkoitus on lähinnä syyllistää asiakkaita joten jätin koko homman sikseen... Mutta, ei ehkä niin hätääkään - tulossa lienee jotain edistystä hoitoihin, luin jostain. https://sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems-list/the-latest-treatments-obstructive-sleep-apnea

Minusta jos joku hakee hoitoa vaivoihin ja sairauksiinsa ei auta että hoitotaho ottaa jonkinlaisen tuomarin ja syyllistäjän roolin ja kohtelee ihmisiä hoito-objekteina ilman mitään halua tulla mukaan vuorovaikutukseen hoitotyössä (tai esim. laitteen sovittamisessa käyttöön). Menee aika hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sängystä kysyt niin ainakin Sotkasta sai moottorilla varustetun sälepohjan sänkyyn. Hinta max 10% moottorisängystä.
Tietenkään sitä ei voi esim runkopatjasänkyyn laittaa, kehikko pitää olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno, että auttoi, mutta kaikilla ei ole vara ostaa moottorisänkyä. Vinkkisi on hyvä niille joilla on rahaa meinaan tuo cpap laite ei ole niitä mukavimpia yö kavereita. Vaikea tottua ja voisin aanoa, että jopa hankala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moottorisänkyä huomattavasti halvenpi rakaisu on panna tiiliskivet pääpuolen sängynjalkojen alle .
Hoitamattomana uniapnea voi johtaa myös sydämmen rytmihäiriöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otanpa osaa keskusteluun. Minä kärsin aikanaan unettomuudesta ja nukkuminen oli hyvin katkonaista. Kohta neljä vuotta olen käyttänyt c-pap laitetta ja ilman sitä ei nukkuminen onnistu. Päivä väsymiset on loppuneet ja koneen käyttöön tottuu jos tosissaan haluaa saada oireet poistumaan. Suosittelen laitetta unihäiriöstä kärsiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samansuuntainen kokemus. Ostin sängyn jossa ei ole hierontaominaisuuksia mutta on säädöt kuten sairaalasängyssäkin ja siirryin toiseen huoneeseen nukkumaan. Vaimoni on muutoksesta hyvillään kun kuorsaukseni mikä ei ole loppunut ei enää häiritse hänen nukkumistaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image