Kotimaa

Toi­mi­tus­joh­ta­ja Nivala: Kemijärven sellutehtaan toteutuminen on nyt varmaa, kun luvat on saatu

Biojalostamon raaka-aineen käytetään puuta. Kuvituskuva. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 13.6.2019 15:16 | Päivitetty 13.6.2019 15:21
Aki Taponen

Investointipäätöksen jälkeen rakentaminen voi alkaa valituksista huolimatta. Raaka-ainetoimitukset on varmistettu etukäteen kahdeksalla sopimuksella.

Kemijärven sellutehdas on vahvassa myötätuulessa. Sille on nyt saatu ympäristölupa, vesitalouslupa ja poikkeuslupa rakentamisen aloittamiseen valituksista huolimatta.

Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala pitää tehtaan toteuttamista nyt varmana, vaikka investointipäätöstä ei vielä ole. Sen tekevät yhtiön tulevat omistajat mahdollisimman pian, ilmeisesti tämän vuoden aikana.

Tehtaalle odotetaan rahoitusta Kiinasta. Nivalan mukaan ulkomaiset sijoittajat eivät tee mitään päätöksiä ennen ympäristölupaa.

– Tämä investointi toteutuu sadan prosentin varmuudella. Se on tosi kannattava, mikä viime kädessä kuitenkin aina ratkaisee investoinnin toteuttamisen.

Luvat antavat etumatkan

Nyt saadut viranomaisluvat antavat sille Nivalan mukaan myös merkittävän etumatkan verrattuna Metsä Boardin Kemiin suunniteltavalle uudelle sellutehtaalle.

Hän ei ota kantaa, onko molemmille hankkeille Lapissa tilaa.

– Metsä Group tekee oman päätöksensä, mutta on selvää, että se katsoo ympäristön. Raaka-aine on se, joka ratkaisee.

Nivala vakuuttaa, että ainakin Kemijärven tehtaalle puuta riittää, koska sillä on kahdeksan puuraaka-aineen hankintaa koskevaa sopimusta. Siten raaka-ainetoimitukset tehtaan portille on jo etukäteen varmistettu.

Kemijärven tehdas käyttää puuta 2,8 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä puoli miljoonaa tonnia saadaan hakkeena paikallisilta sahoilta.

– Meillä on raaka-ainetta ja hyvä ympäristö. Alueen ihmiset pääsääntöisesti tukevat hanketta, Nivala sanoi.

Tieverkkoa parannettava

Nivala tyytyväinen siitä, ettei hallitusohjelmassa tullut rajoituksia puun käytölle ja että myös infran rakentamista voidaan edistää. Tehdashanke vaatii kymmenen vuoden aikana yli 200 miljoonan euron panostukset infraan, enimmäkseen alempiasteisen tieverkoston parantamiseen.

Tehtaan ympäristöluvan mukaiset ehdot muun muassa vesiin ja ilmaan johdettavien päästöjen osalta ovat erittäin tiukat. Nivala ei avannut niitä tarkemmin, koska aluehallintovirasto julkistaa ne vasta perjantaina.

– Alustavan tarkastelun pohjalta voidaan kuitenkin todeta, että asetetut ehdot eivät estä biojalostamon rakentamista. Yhtiö tarkastelee lupaehdot vielä yksityiskohtaisemmin ja varmistaa laitetoimittajien kanssa mahdollisen suunnittelun lisätarpeet ja muutokset tuotantoprosesseihin.

Yhtiö järjestää Kemijärvellä maanantaina yleisötilaisuuden, jossa se käy läpi lupaehtoja.

Kemijärven tehdashanke

Boreal Bioref Oy aikoo rakentaa Kemijärvelle biotuotetehtaan, jonka tuotantokapasiteetti on 500 000 tonnia monipuolisia biotuotteita.

Tehdas tuottaa pitkäkuituista valkaistua ja valkaisematonta sellua, liukosellua, mikrokiteistä sellua (MCC), C5 ja C6 sokereita, sähköä kaksi kertaa yli oman tarpeen, biokaasua, mäntyöljyä, tärpättiä sekä rakeistettua maanparannusainetta.

Tehtaan rakentaminen kestää 30 kuukautta.

Investoinnin arvo on 950 miljoonaa euroa.

Tehdas työllistää valmistuttuaan suoraan 185 henkilöä ja välillisesti 1100 henkilöä, eli yhteensä 1285 henkilöä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kiinan raha on turvassa demokrattisessa maassa. Sitä kun sattuu - vaikka vallankumouksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Kiina siellä ongelma. 5g teknologia, Afrikka, muutamat Eurooppalaiset satamat. Katsokaa ja kuunnelkaa mitä maailmassa tapahtuu. Ei taida onnistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan se omituista, jos Suomessa riittäisi puuta kiinalaiselle tehtaalle, mutta ei suomalaiselle tehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaan käyntiaika lienee omistajan oma asia. Lappilaisia kiinnostaa metsän tuotto ja hakkuiden, kuljetuksen jne työllistävä vaikutus. Se ei mene Kiinaan vessapaperin mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

valtio ei tule rahoittamaan kemijärven tiestö vain kemille luvattu ja kemi tehtaan saa mut kemijärvi jää nuolemaan näppejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisten rahalla ja komennossa. Kertokaa yksikin onnistunut ja toimiva projekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä jutut ovat "kiinalaisia" siihen hetkeen asti kun rahat kilahtavat pöytään ja tehdas käynnistyy... Kiinalaisprojekteja on tullut ja mennyt (ja useimmiten mennyt) ilman mitään näkyvää. No ainakin väkiluku korjaantuu kun omistaja roudaa Suomeen muutama tuhat kiinalaista halpatyövoimaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisikohan lorauttaa vedet pois Porttipahdasta ja Lokasta, niin saadaan Lappiin lisää metsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillähän olisi valmista pystypuuta tekojärven pohjat täynnään, kun aikanaan oli niin kova kiire täyttää altaat. Hiilinielukin olisi melkoinen kun tekojärvestä tulisi taas metsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi Kemijärvelle, kuin Kemiin. Tämä tietää sitä, että Kemin tehdas jää toistaiseksi jäihin, sillä ei ole kannattavaa kaksi isoa tehdasta noin lähekkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemin ja Kemijärven välistä matkaa on yli 200km. Sen sijaan Oulun ja Kemin erottaa vain 100km. Kun Kemissä on jo puolenkymmentä kartonki/paperikonetta kahdessa yhtiössä, kannattaako tosiaan pitää yhtä yksinäistä Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisethan ovat vinkuneet tehtaan hajuja jo vuosian ja varmasti kerrostalogryndereille tehdasalueen rantatontit kelpaisivat. Kemissä tehtaita arvostetaan, eikä vihervasurit naureskele motokuskeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemin tehas kuulostas järkevälle, mutta miksi kiinalaiset tahtoisivat tuottaa vessapaperia kaukana kiinan markkinoista.Jokin ei nyt täsmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu. Ihan sama juttu kuin Nokialla, asiakkaat ostivat Suomesta vain puhelimet mutta soittelivat niillä kauppoja ja bisnestään itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image