Kotimaa

Toi­mi­tus­joh­ta­ja: "Kaikki tuotanto on palanut täysin" – Pe­las­tus­lai­tos työskentelee Halikon kynt­ti­lä­teh­taan alueella aamuun asti

Kynttilä-Tuote Oy:n tehtaan tulipalossa tuhoutui noin 5 000 neliötä tuotanto- ja toimistotilaa. KUVA: Mikael Rydenfelt
Kotimaa 14.9.2018 19:25 | Päivitetty 14.9.2018 19:31
Anna Kilponen

Kynttilä-Tuote Oy:n tehtaan tuotanto- ja toimistotilat tuhoutuivat perjantaiaamuna rajussa tulipalossa Varsinais-Suomessa Salossa. Palo saatiin kuitenkin rajattua niin, ettei se levinnyt tehtaan varastotiloihin.

Kynttilä-Tuote Oy: toimitusjohtajaa Mikko Linnamäen mukaan tuotanto- ja raaka-ainevarasto tuhoutuivat täysin, vain noin 4 000 neliön suuruinen valmiiden kynttilöiden varasto jäi pystyyn.

– Siellä oli loppuvuoden kynttilöitä, mutta ei missään nimessä koko loppuvuotta. Niitä oli tarkoitus tehdä koko ajan lisää. Siellä on parhaillaan siivousfirma siivoamassa varastoa, järkkyneen oloinen Linnamäki kuvailee Lännen Medialle.

Kynttilä-Tuotteen tehdas paloi Salon Halikossa Kailinniituntiellä perjantaina.

Kotoaan tavoitettu Linnamäki on ollut päivän palopaikalla ja sanoo nyt yrittävänsä kerätä ajatuksia ja voimia kodin rauhassa.

– Tapahtumaa ei voi uskoa todeksi. Hälytys tuli puoli yhden aikaan yöllä ja aamulla olin palopaikalla ensimmäisten joukossa. Ei tämä kauhean ruususia tuntemuksia herätä juuri nyt. Ajatukset ovat vielä kovin sekavat.

Aamulla tehdään uusi tilannearvio

Kynttilätehtaan sammutustöissä on työskennellyt 30 pelastuslaitoksen yksikköä ja satakunta palomiestä aamuvarhaisesta lähtien. Kello 17:n aikoihin paikalla oli enää muutama sammutusyksikkö ja säiliöauto. Päivystävän palomestarin Mika Kontion mukaan alue on nyt pääsääntöisesti sammutettu ja pelastuneessa varastosiivessä tehdään jälkivahingon sammutustöitä.

– Tässä on vielä muutama palava parafiiniastia, ja niiden annetaan palaa rauhassa loppuun, ettemme aiheuta lisää ympäristövahinkoa. Olemme täällä paikalla huomiseen aamuun asti. Sitten tehdään uusi tilannearvio, Kontio sanoo.

"Parafiinia on maaperässä varmasti paljon, ja uskoisin, että jonkinlainen saneeraus maapohjassakin pitää tehdä."

Mika Kontio, päivystävä palomestari

Tehtaassa oli syttymishetkellä sisällä 200 tonnia kynttilöiden valmistuksessa käytettävää parafiinia. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka paljon sitä on valunut maaperään.

– Parafiinia on maaperässä varmasti paljon, ja uskoisin, että jonkinlainen saneeraus maapohjassakin pitää tehdä, Kontio arvelee.

ELY-keskuksen väki ja Salon ympäristötoimi ovat ottaneet näytteitä maastosta ympäristövahinkojen arvioimiseksi. Niiden suuruutta ei vielä osata arvioida.

Pelastuslaitos on Kontion mukaan yrittänyt ehkäistä ympäristötuhoja muun muassa kaivamalla ojitusmonttuja, joihin sammutusvettä on kerätty.

Poliisi aloittaa tutkinnan alkuviikosta

Taloudellisten vahinkojen suuruutta ei vielä osata arvioida. Kontion ja Linnamäen mukaan puhutaan kuitenkin mittavista vahingoista. Arviot tarkentuvat vakuutusyhtiön ja poliisin tutkinnan jälkeen.

– Kaikki tuotanto on palanut täysin ja kaikki koneet ja laitteet ovat menneet. Kynttilänvalmistus on spesiaali ala, ja esimerkiksi laitteet ovat omanlaisiaan. Kyllä tässä puhutaan aika isosta summasta, Linnamäki kertoo.

Palosta levisi alueelle myrkyllistä savua. Pelastuslaitos joutui evakuoimaan aikaisin aamulla noin 300 lähitalojen asukasta. He ovat jo päässeet palamaan koteihinsa.

Linnamäen mukaan maanantaina on edessä työntekijöiden kanssa palaveri, jossa katsotaan, miten jatketaan.

Kynttilätehtaan syttymissyy ei ole tiedossa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan tässä vaiheessa mikään ei viittaa tahallisuuteen. Poliisi aloittaa teknisen tutkinnan alueella alkuviikosta.

Halikon kynttilätehtaan palo

Kynttilä-Tuote Oy:n tehtaan tulipalossa tuhoutui noin 5 000 neliötä tuotanto- ja toimistotilaa perjantaiaamuna Varsinais-Suomessa Salossa.

Pelastuslaitos joutui evakuoimaan aikaisin aamulla noin 300 lähitalojen asukasta alueelle levinneen runsaan, myrkyllisen savun takia. Vaaratiedote purettiin kello 11.

Kynttilä-Tuote Oy:n tehdas sijaitsee Salossa Halikossa aivan 110-tien varrella.

Kiinteistön koko on noin 9 000 neliömetriä. Pelastuslaitoksen mukaan tuhoutunut rakennuksen osa on noin 5 000 neliön kokoinen.

Kaupparekisterin mukaan kynttilätehtaassa työskentelee 16 henkilöä ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin 3,8 miljoonaa euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitähän tiedottamista uskoisi? Jutussa kerrotaan, että parafiinia paloi 200 tonnia eli 250 000 litraa. Palopäällikkö ja joku muu tiedottaja kertoi että parafiinia paloi 3000 litraa eli noin 2,5 tonnia. Monenlaisia arvioita lentelee lehdistössä aina kun on kyseessä teknisten suureiden laskeminen. Eniten sotketaan kilovatit ja kilovoltit, mutta myös muut nimitykset ovat monesti tuulesta temmattuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt lähtee kynttilänteko Kiinaan, tuskin tulee uutta tehdasta sipiläsuomeen. Sipilä ei yritäkkään luoda uusia työpaikkoja, vaan aktivoi, kyykyttää ja syyllistää työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kun kuitenkin muutenkin on luultavasti kohta ostettava ulkomailla valmistettuja kynttilöitä, koska kohta kaikki muorit ja vaarit ovat hamstraamassa kauppojen hyllyjä tyhjäksi (kuten yleensä tällaisissa tilanteissa käy).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotan voimia omistajille ja työntekijöille. Toivottavasti uusi tehdas tulee, jossa kynttilöiden teko jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jopa ELY keskus kerennyt paikalle jo tutkimaan? Yleensä menee kuukausi tai kaksi jonkun asian hoitamiseen. Oisko tässä sitten laittanut vauhtia ison sakon mahdollisuus yrittäjälle. ELY on aina kuitenkin se hyväkäs.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tulipalon kokeneena ymmärrän kuinka järkyttävää tämä tilanne on.Kaikki sympatiat yrittäjille ja työntekijöille.Toivon että vakuutukset oli kunnossa ja että tuotannon saa uudelleen käyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:07
Rekka lipesi tieltä Limingassa ja katkaisi valotolpan mennessään – nelostiellä yksi ajokaista suljettuna
19:00
Tutkimusprofessorit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia
19:00
Ympäristö pelastetaan joka päivä niin Stora Ensolla, sairaalassa kuin ekokampaamossakin – "Euro toimii konsulttina" Tilaajille
19:00
Latvia valmistautuu historialliseen julkistukseen: Tuhansien KGB:lle tietoja välittäneiden nimet avataan arkistosta – mukana julkkiksia ja sukulaisia Tilaajille
18:46
Pohjantien liikenne pysäytetään ajoittain yöllä
18:38
Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla keräsi yli 60 000 allekirjoitusta
18:00
Hertta Inkala, 14, ei halua Kiasmaan taidetestaajaksi, jos Helsinkiin pitää lentää – lue, mitä tavalliset suomalaiset ovat valmiita tekemään ilmaston hyväksi Tilaajille
140
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
79
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
66
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
60
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
29
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
29
Kansanedustaja suomii armeijan ruokakokeiluja: Kohta rämmitään proteiinipatukan voimalla.
23
Lintilä ryhtyy selvittämään itäisen ja pohjoisen Suomen junaliikennettä – saako Kainuu yöjunan takaisin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uusi gallup.

Onhan se todettu monen monta kertaa että puheenjohtaja on puolueen menestyksestä vastuussa ja se vastuu pitää myös kanta... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image