Kotimaa

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja erosi - arvosteli HS:n tie­to­vuo­to­uu­ti­soin­tia

Kotimaa 21.12.2017 22:36 | Päivitetty 21.12.2017 23:31
STT

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on jättänyt tehtävänsä. Järjestön mukaan Nousiaisen eron syynä ovat erimielisyydet järjestön hallituksen kanssa.

Nousiainen arvosteli maanantaina Ylen haastattelussa Helsingin Sanomien tietovuotouutisointia ylilyönniksi. Hän jätti eroilmoituksensa keskiviikkona.

Nousiainen kertoi myöhään torstaina edelleen seisovansa haastattelussa kertomiensa mielipiteiden takana.

- Minusta on luonnollista, että erosin, koska näkemykset hallituksen kanssa menivät niin paljon ristiin. Hallituksessa koettiin, että meidän tehtävämme on puolustaa journalismia, niin kuin tietysti onkin. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Helsingin Sanomat ampui tässä yli ja tällaista journalismia en voi puolustaa, Nousiainen sanoi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo nyt, että se tukee jutun tehneitä HS:n toimittajia Laura Halmista ja Tuomo Pietiläistä. Järjestön mukaan Nousiainen antoi kommenttinsa Ylen haastattelussa tilanteessa, jossa tiedettiin vielä vähän. Myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut.

Nousiainen itse sanoo katsovansa asiaa laajemmasta perspektiivistä.

- Olen valtiotieteilijä, luin yliopistossa poliittista historiaa ja kansainvälistä oikeutta. Katson tätä ehkä siitä vinkkelistä enemmän kuin journalistina. Tämä oli tarpeeton juttu. Oli tarpeetonta levittää salaista tietoa tällä tavalla. Minä en siitä pidä. Tässä ammuttiin liian järeällä tykillä, Nousiainen jatkaa.

Järjestö: Halminen ja Pietiläinen noudattivat journalistin ohjeita

Toimittajat ilman rajoja ilmoitti torstaina tukevansa Halmista ja Pietiläistä.

- Halmisen ja Pietiläisen jutun keskiössä on valmisteilla olevien tiedustelulakien uudistukseen vaikuttavia tietoja, ja tiedustelulakien toteutuminen saattaa vaikuttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto katsoo, että Halminen ja Pietiläinen ovat toimineet journalistin ohjeiden mukaisesti, sanotaan järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi, ja sen vastuullinen käyttäminen kuuluu toimittajan työhön.

Järjestö kertoo olevansa huolissaan viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta. Sen mukaan poliisin viedessä toimittajan välineistöä lähdesuoja on vaarantunut julkisuuteen esitetyistä varotoimista huolimatta.

Helsingin Sanomien toimittajan kotoa takavarikoitiin viime sunnuntaina kotietsinnän yhteydessä muun muassa tietokone ja puhelimia.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

pari päivää sitten ihmettelemään TIR:n Suomen osaston puheenjohtajan selkeää ja ryhdikästä kantaa, että HeSa teki mokan. Ihmettely johtui vuoden takaisesta sipiläkohusta, jossa täkäläinen osasto masinoi kansainvälistä järjestöä kannanottoihin aivan naurettavista syistä. Vuonna kun 2017 sattui sipiläkohun lisäksi maailmassa yli 60 kpl toimittajamurhia!

Nyt vaikuttaa, että paine Ilkka Nousiaista kohtaan on tullut ylivoimaisen suureksi ja hän päätti jättää koko lafkan. Olen aina vastustanut diktatuuripyrkimyksiä, ja nyt näyttää, että journalistit vakavissaan ajavat oikeutta päättää ulkopuolisina mm. kansalliseen turvallisuuteen liittyvien asioiden julkaisemisesta. Tämähän mahdollistaa tehdä laillisesti vaikka maanpetoksen. Miten tämmöiseen asioitten sekoittamiseen ja hyssyttelyyn on päädytty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Toimittajat Ilman Rajoja tai RSF on tarpeellinen juuri nyt, kun kaiken maailman mafiat ja poliitikot lahtaavat tavalisakin enemmän toimitajia, yleisimmin tosin rahakkaista syistä eli korruption peittämiseksi. Ranskalainen Le Monde luokiteli järjestön aikoinaan hiukan ammattitaidottomaksi, puheenjohtajan henkilöksi joka ryntäilee läpi avointen ovien isolla ryminällä. Jotakin vastaava kyllä on tässä HeSarin tapauksessakin.

Salaisten teknisten sotilaspapereiden luovutus julksisuuteen on rikos. Niiden julkaisu "salainen" leimoilla pröystäilemällä on lisäksi tyhmyys, tosi onneton sellainen. Ja ongelmien analysointi on eri asia ja vaativampaa kuin mm. "sananvapauden" puolustus maassa, jossa sitä ei reaalisesti ole. Mutta tuon RSF:n pomon ryntäilyihin kuului jopa "antifasistinen" lipun tai muun poltto Olympialaisten tulen systyttämisen yhteydessä Kreikassa. Joku raja tulisi "rajattomilla toimittajillakin" olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvinaisen suoraselkäinen mies- ei mennyt virran mukana. Turvallisuus ei ole sananvapauden heikennys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin suoraselkäinen ja älykäs mies, näitä vaan saisi olla enemmän liberalisoituvassa yhteiskunnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais tulla rajat vastaan. Taidan olla vanhoillinen, kun arvostan isovanhempien Suomen itsenäisyyden vuoksi tekemiä uhrauksia. Nykyisen Suomen media eikä poliitikot niitä arvosta eikä asiaa saa sanoa ääneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevä mies. Harmi että joutui eroamaan. HSn juttua ei sananvapaudella voi perustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään fiksut joutuvat eroamaan, niin kuin Atte Jääskeläinenkin. Niin se vain menee maailma mallillaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:00
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä
7:33
Oulun koulujen ilo tarttuu myös vieraisiin – huipputasoiseksi kuvailtu suomalainen koulutus houkuttelee kansainvälisiä vieraita Tilaajille
7:00
Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen odottaa viranomaiselta lupaa – "Perehdytys olisi tehty, vaikkei Fiva olisi puuttunut nimitykseen"
7:00
Migrin päätöstä kunnioitettava – vastaanottokeskus Pudasjärvellä lakkautettava Lukijalta
6:42
Lääkäripulasta kärsivässä Kemissä puhkesi riita siitä, kuka asiaa saa kommentoida julkisuuteen – Kaupunginjohtaja puuttui tilannetta kritisoineen lääkärin viestintään Tilaajille
6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Oulun seudulla pieniä liikenneonnettomuuksia
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

150 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image