Kotimaa

Toimittaja päätti olla vaatimatta rangaistusta saamistaan loukkaavista viesteistä – VKSV: yleinen etu ei vaadi syytteiden nostamista

Kotimaa 13.3.2018 15:24
Markku Uhari

VKSV teki päätöksen olla nostamatta syytteitä toimittaja Rebekka Härköseen kohdistetuista viimesyksyisistä loukkaavista viesteistä. Härkönen oli vetänyt oman rangaistusvaatimuksensa asiassa pois, minkä vuoksi syytteistä päätti valtakunnansyyttäjä.

Valtakunnansyyttäjän sijainen Raija Toiviainen on päättänyt määrätä esitutkinnan lopetettavaksi ja jättää syytteet nostamatta toimittaja Rebekka Härköseen kohdistuneista halventavista viesteistä.

Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) päätöksen mukaan erittäin tärkeä yleinen etu ei edellyttänyt sitä, että syytteet olisi pitänyt nostaa epäiltyjen kunnianloukkausten ja laittoman uhkausten vuoksi. Syyttäjä vei asian VKSV:n ratkaistavaksi, koska Härkönen oli vetänyt omat rangaistusvaatimuksensa asiasta pois.

Toimittaja Rebekka Härkönen joutui voimakkaan viestitulvan kohteeksi Turun Sanomissa elokuussa 2017 julkaistun jutun jälkeen.

Tapauksessa on kyse loukkaavista kommenteista ja viesteistä, joita Härkönen sai Turun Sanomissa elokuussa 2017 julkaistun jutun jälkeen. Juttu käsitteli Afganistanissa syntynyttä ihmistä, joka oli auttanut yhtä kesällä 2017 tehdyn Turun puukotuksen uhria.

Turun Sanomissa tuolloin työskennellyt Härkönen on nykyisin Lännen Median oikeustoimittaja.

Kirjoituksen seurauksena verkkosivusto "MV-lehti" julkaisi oman uutisensa, jossa kyseenalaistettiin se, ettei kyseinen henkilö olisi todellisuudessa auttanut uhreja. MV-lehden jutussa oli kuvia ja videota auttamistilanteesta. MV-lehden tapauksessa on kuitenkin Härkösen mukaan kyse eri tilanteesta kuin se, josta hän kirjoitti juttunsa.

Kirjoitusten jälkeen muun muassa Turun Sanomien jutun kommenttikenttään, Facebookiin, Suomi24-keskustelupalstalle sekä Härkösen omaan sähköpostiin ja työpuhelimeen tuli suuri määrä kommentteja ja viestejä, joissa Härköstä kuvataan alatyylisesti.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksessä Härköstä kerrotaan nimitetyn muun muassa "paskaksi valehtelijaksi", "huoratoimittajaksi" ja "suvakiksi".

VKSV: erittäin tärkeä yleinen etu ei vaatinut

Viesti- ja kommenttitulvan seurauksena poliisi käynnisti asiasta tutkinnan. Aluksi Härkönen vaati asiassa rangaistusta, mutta sittemmin hän veti rangaistusvaatimuksensa pois.

Länsi-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä pyysi tämän vuoksi asiassa kantaa Valtakunnansyyttäjänvirastosta. Kunnianloukkausrikokset ja laiton uhkaus ovat asianomistajarikoksia, eli uhrin on lähtökohtaisesti vaadittava asiasta rangaistusta.

Valtakunnansyyttäjällä on kuitenkin oikeus nostaa syyte, jos erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii.

Härkösen tapauksessa VKSV kuitenkin katsoi, ettei ehto syytteiden nostolle täyttynyt. Kunnianloukkausrikoksessa valtakunnansyyttäjä voi nostaa syytteen, jos tekoon on käytetty joukkoviestintä. Päätöksestä on siis rajautunut pois Härkösen saamat yksityiset viestit.

VKSV arvioi päätöksessään, että Härköseen kohdistuneiden viestejä on voitu pitää häntä halventavina, ja yksi Härköseen kohdistuneista viesteistä on ollut uhkaava. VKSV arvioi myös, että MV-lehden jutussa Härkösestä käytettävät nimitykset ovat olleet häntä halventavia.

– Yleiseltä halventavuudeltaan tällaiset termit eivät ole erityisen vakavina pidettäviä, päätöksessä todetaan.

Härkönen: "Tämä on nyt se tapa"

Härkönen kertoo luopuneensa rangaistusvaatimuksestaan kokeillakseen, miten oikeusjärjestelmä suhtautuu toimittajien loukkauksiin.

– Tämä on nyt se tapa, jolla lainsäädäntömme suhtautuu vihakampanjoihin joutumiseen ja siihen, miten ne vaikuttavat toimittajan työn tekemiseen, Härkönen sanoo.

Hänen mielestään nykyisessä rikoslaissa on aukko, mitä tulee voimakkaaseen vihapostiin. Hän kertoo muuttaneensa toisiin työtehtäviin ja pitää kokemaansa psyykkisesti raskaana.

– Yhteiskunnan tehtävä on taata toimittajalle työrauha, jotta lehdistönvapaus toteutuu myös käytännössä.

Lännen Median päätoimittaja Matti Posio arvioi, että Härköseen kohdistuneen kiusaamisen taustalla voi olla muun muassa naisvihaa.

– Kyseessä on sanavalmis, rohkea nainen, joka ei kaihda puuttua vaikeisiin asioihin toimittajan työssään. Kaikkien niiden, joilla on omatunto ja haluavat pitää avoimen yhteiskunnan puolia, on syytä tuomita tällaiseen henkilöön kohdistuva järjestelmällinen kiusanteko, Posio sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Täysin oikea päätös - kun tekee tarkoitushakuista "unelma"-journalismia, joka ei oikeasti vastaa isoa kuvaa todellisuudessa, kannattaa varautua myös yleisön mielipiteeseen.
Ei, vaikka kuinka näyttävästi loukkaantuisi, uhriutuisi ja pyrkisi hallaahottelemalla saamaan huomiota ja säälipisteitä, niin ei silti jatkoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalla toimitttajia on toki huomattavasti parannettavaa, mitä raportoinnin objektiivisuuteen tulee. Se ei kuitenkaan oikeuta nimittelemään, loukkaamaan, halventamaan tahi kaikkein vähimmässä määrin uhkailemaan ketään. Kun tyhmyys on päällimmäisin ominaisuus ja kykyä asialliseen argumentointiin ei ole, jäävät jäljelle ainoastaan asiattomat keinot, yleisimpänä nimittely. Tässä on median sensoreillakin oppimista, he sallivat - ja sallimisellaan suosivat - törkeyksiäkin. Yleisimpänä huonona tapana näyttää olevan kuitenkin merkillinen nimien vääntely silloin kun ollaan eri mieltä varsinaisesta asiasta, saattaa tietysti olla, että esim. koulutuksen puuttuessa nimiä ei osata kirjoittaa oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyse voi olla myös siitä että Härkönen ei itse voinut osoittaa mitään kertomaansa todeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkein oikeus on hylännyt VKSV:n laittomasta uhkauksesta ajaman syytteen, kun pääministeri Vanhanen ja valtiovarainministeri Katainen eivät olleet tehneet rikosilmoitusta itseensä nettisivuilla kohdistuneista uhkauksista eivätkä ne olleet tulleet heidän tietoonsa. Vaikka VKSV olisi antanut syytemääräyksen, oikeus olisi voinut hylätä syytteet, kun asianomistaja Härkönen on itse perunut rikosilmoituksen. Ei poliisien ja syyttäjien asia ole selvitellä ministereihin tai toimittajiin kohdistuneita kunnianloukkauksia tai uhkauksia, jos he eivät itse vaadi rangaistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VKSV otti siis virallisesti kannan että julkinen uhkailu on OK. Heidän sitten pitää muistaa tuo, jos tuomareita tai VKSV:n virkamiehiä uhkaillaan. Näin Suomi on ajautumassa väkivaltaa kannattavien valtioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

129
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
53
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
45
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
35
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image