Kotimaa

Tiukka sääntely pitää pimeät taksit liikenteessä

Taksiliiton mukaan pimeitä takseja liikkuu etenkin Turussa ja Helsingissä. KUVA: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kotimaa 1.7.2011 9:49
STT
Pitkän taksijonon vieressä joku tarjoaa kyytiä autosta, jossa ei ole taksikylttiä. Kotimatka houkuttelee ehkä enemmän kuin ulkona värjöttely, mutta pimeään taksiin nouseminen voi olla kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa kuljettaja vie rahat ja antaa nyrkistä.

Poliisin mukaan pimeisiin takseihin liittyy ikäviä lieveilmiöitä. Väkivalta ei ole tavatonta. Tampereen ja Helsingin poliisista kerrotaan, että melko yleinen kikka on pyytää päihtynyt kyytiläinen tankkaamaan auto kylmäasemalla ja urkkia samalla tämän pankkikortin tunnusluku.

Taksiliiton mukaan pimeitä takseja liikkuu etenkin Turussa ja Helsingissä, mutta hämäräkyytejä on tarjottu lähes joka paikkakunnalla pieniä maaseutukyliä myöten.

--?Perään lisää valvontaa kaduille ja teille tämän laittoman toiminnan kitkemiseksi. Poliisin resursseja ei saa missään nimessä heikentää. Siihen on löydyttävä riittävästi määrärahoja, ennen kuin tilanne riistäytyy hallinnasta, vaati toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki liittokokouksessa hiljattain.

Poliisi valvoo, minkä ehtii

Helsingin ja Turun poliisista kerrotaan, että pimeitä takseja valvotaan niin paljon kuin aikaa riittää. Valvontaa tehostetaan sesonkiaikoina. Eniten pimeitä kyytejä tarjotaan pikkujouluaikaan.

Komisario Dennis Pasterstein Helsingin liikennepoliisista huomauttaa, että poliisi priorisoi liikennevalvontansa EU:n linjausten ja Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesti, eivätkä pimeät taksit ole kärkipäässä listalla. Hänen mielestään valvonta toimii hyvin nykyisellään.

Poliisi ei ole huomannut ainakaan Helsingissä, Turussa tai Tampereella pimeän taksiliikenteen vilkastuneen. Ylikomisario Timo Malinen Turun poliisista huomauttaa, että ilmiön laajuutta on vaikea arvioida, sillä pimeiden taksien huomaaminen on vaikeaa.

Pastersteinin mukaan myös näytön saaminen on haasteellista, sillä usein humalassa olevien asiakkaiden kuuleminen on hankalaa.

--?Kun matka loppuu, he eivät välttämättä halua kertoa, mitä on tapahtunut, hän sanoo.

Alalle liian vaikea päästä

Kilpailuvirasto uskoo, että pimeistä takseista päästäisiin eroon markkinoiden sääntelyn purkamisella. Kilpailunedistämisryhmää johtava Seppo Reimavuon mukaan alalle on liian vaikea päästä, mikä pitää hinnat korkeina.

--?Taksiala on eniten säännelty toimiala Suomessa, vaikka kyse ei ole rakettitieteestä, hän huomauttaa.

Reimavuon mielestä kaikkien vakavaraisten ja ammattitaitoisten yrittäjien tulisi päästä alalle. Nyt viranomainen päättää taksien lukumäärästä. Reimavuon mukaan myös valtioneuvoston vahvistamista enimmäistaksoista pitäisi luopua. Nykyäänkin enimmäistaksan saisi alittaa.

--?Alan yrittäjäjärjestö [Taksiliitto] on kuitenkin niin vahva, että kaikki ajavat enimmäistaksalla. Jos alalle pääsisi enemmän yrittäjiä, joku voisi ajaa vähän halvemmallakin, Reimavuo pohtii.

Reimavuo ei kuitenkaan usko, että sääntelystä päästään eroon lähivuosina. Kilpailuviraston mielestä taksiliikennelaki kaipaa täysremonttia, mutta valmisteilla olevassa lainmuutosesityksessä ei puututa sääntelyyn.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image