Kotimaa

Timo Soini: Suomeen tarvitaan pe­rus­tus­la­ki­tuo­miois­tuin

Kotimaa 7.3.2015 15:13 | Päivitetty 7.3.2015 17:39
STT

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että Suomi tarvitsee erillisen perustuslakituomioistuimen, jolla on kunnolla aikaa perehtyä käsiteltäviin asioihin.

Soinin mukaan aika on ajanut ohi nykyisestä käytännöstä, jossa eduskunnan perustuslakivaliokunta määrittelee eri esitysten ja asioiden perustuslain mukaisuuden. Valiokunnan kokoonpano on riippuvainen kulloisestakin eduskunnan kokoonpanosta.

Soinin mukaan tämä vaalikausi on osoittanut, että nykyjärjestelmä ei toimi tyydyttävällä tavalla.

Perustuslakivaliokunta on ollut viimeksi otsikoissa sote-uudistuksen tiimoilta. Valiokunta linjasi torstaina, että uusinkin sote-lakiesitys oli ristiriidassa perustuslain kanssa. Näin sote-uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle.

Arhinmäki ei innostu perustuslakituomioistuimesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei innostu siitä, että perustuslakivaliokunta korvattaisiin perustuslakituomioistuimella Yhdysvaltojen malliin.

Hänen mielestään se kaventaisi demokratiaa, jos perustuslain tulkinta siirretään kansan valitsemilta päättäjiltä ammattituomareille.

Arhinmäen mukaan Yhdysvalloissakin ongelma on ollut se, että perustuslakituomioistuimen päätökset voivat olla hyvin vastakkaisia sille, mitä kansan valitsemien päättäjien arvot ja näkemykset ovat.

Stubb perustuslakituomioistuimesta: Olisi aika iso uudistus

Pääministeri Alexander Stubb ei suorilta käsin kannata perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ehdotusta uuden perustuslakituomioistuimen perustamisesta. Stubb kommentoi asiaa kokoomusristeilyn aluksi sanomalla, että uuden tuomioistuimen perustaminen olisi "aika suuri valtiosääntöuudistus".

Hän sanoi, että kaikista uudistuksista täytyy kuitenkin voida keskustella ja tärkeintä on, että meillä on toimiva oikeusvaltio.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Soini on sittenkin selvasti sitä mieltä, ettei Suomeen mitään perustuslakituomioistuinta tarvita.
Puolassa hallitus juuri lamaannutti täysin perustuslakituomioistuimen ja Soini ottikin nyt seuraavanlaisen kannan asiaan:

"Valta vaihtui ja vaalitulos vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toteutuessaan tämä Soinin esitys olisi merkittävä askel oikeusvaltion suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkevältä kuullostava ehdotus taas Soinilta. Perustuslakituomioistuimen olettaisi olevankin puolueista riippumattomampi ja tarpeellinen tilanteessa kun valtapuolueiden "kompus/konsensus" porukka vetäisi kyseenalaisesti kotiin päin tavalla mikä ei ole kansalaisen oikeustajun kannalta oikein. Maanpetoskin taitaa olla asia joka ei vanhene, ja kansallisen päätäntävallan osalta suhteessa Euroopan unioniin voi tulla ongelmatilanteita, jossa perustuslakituomioistuin voisi olla hyvinkin tarpeen. Näitä hyviä esityksiä on tullut sen verran, että ääni menee kevään vaaleissa kyllä perussuomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän hyvin Soinin ahdistuksen asiassa hänen tuotuaan poppoonsa eduskuntaan. Lainsäädännöllinen työ saattaa olla vaarassa ja jopa kohdata eturistiriitoja, jos niitä säätävät eivät osaa lain mukaan toimia, vai mitä? ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli muutama sata korkeapalkkaista virkamiestä lisää valtion palkkalistoille ja palkkojen päälle näiden virkamiesten tarvitseman infrastruktuurin kulut? Mitä veroja korotetaan tai mistä leikataan, jos tällainen instituutio Suomeen perustetaan? Mieti, Timo, vielä kerran...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni perustuslakituomioistuin voisi määritellä miten puolue kohtelee ihmisiä
onko kaikki äänestäjät samanarvoisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tarkoituksen tulkita perustulakia pakkovenäjämyönteisesti, Sitähän tässä haetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tarvitsee, ministereissä sen verran oman edun tavoittelijoita että tarvittaisiin ulkopuolisen puolueetonta silmää asioihin eikä kierrellä perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arhinmäelle voisi sanoa, että perustuslakituomioistuin on esim. Saksassa toiminut aivan erinomaisesti. Sen päätöksiä on jokseenkin poikkeuksetta arvostettu kautta linjan, ei niistä ole myöskään "die Linke" mussuttanut.
Meillä on huomattavan paljon kalliiksi tulevaa hyödyttömämpää toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Soini on ainoa joka edes yrittää saada tilannetta paremmaksi? Mitä teemme muilla puolueilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin ajatus on vähintään tutkimisen arvoinen. Monet oikeusoppineetkin ovat hänen kanssaan samaa mieltä, kun he ovat seuranneet eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimintaa.

Perustuslaissa määritellyt asiat vaativat eduskunnassa laajan enemmistön. Se kuvaa yhteiskunnan syviä arvoja, joita halutaan noudatettavan. Vaikka perustuslakivaliokunta oli sote-asiassa linjakas, löytyy monia tapauksia, missä valiokunta on siunannut hallituksen toiminnan päivänpoliittisen asetelman mukaan. Näissä tapauksissa valiokunta on toiminut hallituksen kumileimasimena. Tämä on mahdollista, kun hallituspuolueilla on enemmistö valiokunnassa, jos vain maassa on enemmistöhallitus. Esimerkiksi euroalueen tukipaketit olisi pitänyt tutkia tarkemmin ja arvioida kunnolla, ovatko ne perustuslain mukaisia. Maallikkokin voi sanoa, että ne eivät ole perustuslain hengen mukaisia.

Toki perustuslakituomioistuin voidaan puoluepolitisoida, mutta vaara on paljon pienempi kuin mikä liittyy perustuslakivaliokuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaikki kansalaisaloitteet jotka saavat vaaditun allekirjoittajien määrän pitää saada kansanäänestykseen. Ei niin, että Kokoomus ja muut sankarit päättää miten mennään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
43
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
23
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image