Kotimaa

Tiilikainen: Uutta tietoa itärajan pa­ko­lais­vyö­rys­tä? – Presidentti nimeää Venäjän vaikutuksen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pohtii liittyykö presidentti Sauli Niinistön kommentti Venäjän viestistä uudenlaiseen valtiojohdon avoimuuteen. Hybridiuhkien aikana koko kansalaisyhteiskunnan pitää olla hereillä. KUVA: Petteri Paalasmaa
Kotimaa 19.3.2017 19:16
Johanna Puukka

Presidentti Sauli Niinistö totesi Dagens Nyheterin (18.3) haastattelussa, että Venäjä lähetti viestin päästäessään turvapaikanhakijat rajan yli Norjaan ja Suomeen loppuvuodesta 2015.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mielestä on kiinnostavaa, että Niinistö nosti yleisesti tiedossa olleen venäläisten vaikutuksen nyt selkein sanoin esiin.

– Vaikuttaa siltä, että presidentti on saanut uutta viranomaistietoa itärajan ylittäneestä pakolaisvyörystä. Jotain sellaista, jota tuoreeltaan ei ollut, Tiilikainen arvioi Lännen Medialle.

Niinistö muistuttaa haastattelussa myös, että jälkikäteen venäläiset totesivat hoitavansa rajavalvontansa samanaikaisesti, kun EU maksaa samasta asiasta miljardeja Turkille.

Viesti oli siis Euroopalle.

Ei ruususen unessa

Niinistö on Dagens Nyheterin mukaan puntaroinut tapahtumien taustoja ja pohdiskellut tarkoitusperiä perusteellisesti.

Norjalainen tutkijaraportti väitti, että rajanylitysilmiö oli sattumaa, ei Venäjän organisoimaa hybridisotaa. Fridtjof Nansenin instituutin tutkijat totesivat, että turvapaikanhakijoita vetivät Venäjän kautta Pohjolaan halpa matka ja turvallinen reitti.

– Niinistö sanoo hyvin suoraan haastattelussa, että tätä hän ei usko. Hän halunnee tehdä ruotsalaisyleisölle selväksi, että vaikka Suomella on keskusteluyhteys Venäjän kanssa, olemme valppaina emmekä nuku ruususen unta näinä hybridivaikuttamisen aikoina, Tiilikainen pohtii.

Tiilikainen korostaa, että hybridivaikuttamisen kenttä on voimakkaasti laajentunut sitten loppuvuoden 2015.

– Aika on muuttunut. Nyt ei ole epäselvää, etteikö Venäjä olisi monessa mukana. Se haluaa vaikuttaa laajalla keinovalikoimalla päästäkseen tavoitteisiinsa.

Puolustaminen on yhteinen vastuu

Teija Tiilikainen muistuttaa, että Suomi on viime aikoina profiloitunut hybridiuhkien huomioimisessa. Suomeen syntyy esimerkiksi kansainvälinen osaamiskeskus, joka tehostaa EU-maiden vastustuskykyä hybridiuhkia vastaan.

– Tämän alan osaaminen on Suomelle tärkeä asia. Myös muiden on hyvä herätä tähän maailmaan.

Halusiko presidentti Niinistö herätellä haastattelussaan Ruotsia?

– Sitä on vaikea sanoa. mutta ehkä hän presidenttinä haluaa osoittaa, että meillä on syitä olla aktiivinen, koska meihin on kohdistettu Venäjältä vaikuttamisyrityksiä. Hän on myös todennut kuinka maan puolustaminen on arjessa kaikkien yhteinen vastuu. Viranomaiset eivät pysty valvomaan kaikkea vaikuttamista. On koko kansalaisyhteiskunnan asia olla hereillä, Tiilikainen toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Venäjältä tuli vain murto-osa siitä mitä tuli Ruotsin rajan yli Haaparannasta. Tukipa sitä Tiilikainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisena lukijana kiinnittää huomiota eräs asia. Jutussa haastatellaan UPI:n Tiilikaista liittyen presidentti Niinistön antamaan haastatteluun DN:lle. Suomalaiset varmasti 99 % allekirjoittavat Niinistön ajatukset Venäjästä ja Tiilikaisen pohdiskelu on ammattimaista tutkijan sanomaa.
Tietenkin tämä ärsyttää jossakin joitakin, ja missäs muualla kuin Venäjällä ja valtaa pitäviä venäläisiä. Tuossa alla on lukijakommentteja reilu 40 kpl ja niistä liki 30 voidaan tulkita "Venäjää ymmärtäväksi". Kiinnittää huomiota se, että presidentti Niinistön sanomisia ei arvostele juurikaan kukaan näistä kolmestakymmenestä "ymmärtäjästä", sen sijaan Ruotsi ja Tiilikainen saavat sitä itseään roppakaupalla.
Onko syynä se, että Kreml ei ole antanut lupaa presidentti Niinistön arvostelemiseen? Näin minä sen suomalaisena tulkitsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen huomattavasti enemmän huolissani lännestä tulevasta hybridivaikuttamisesta. Kyllä täällä osataan kremlin valheet jättää huomiotta mutta atlantin takaa ja NATOn pääkonttorista tuleva soopa julkaistaan valtamedioissakin ihan sellaisenaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se tämä Teija on itse hybridi. Ei voi muuhun tulokseen tulla, kun lukee hänen mietteitään. Hän ei ole vähään aikaan mediassa saanutkaan demonisoida Venäjää, niin pitäähän sitä välillä tehdä asiattomasta asiasta asiaa. Aivan turha tutkija, mutta ei taida saada muuta työtä, raukka. Pakkohan se on Suomen valtion elättää tuokin hybridi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs Ruotsista otettiin 35000 henkeä tänne ihan tuosta vaan? Ruotsi jopa järjesti niille kyydit. Kukaan ei kyseenalaistanut sitä. Dublin-sopimuksen nojallahan sinne olisi pitänyt käännyttää kaikki. Mutta Torniossa sotilaat toimivat tulijoiden piccoloina, uutisissa näytettiin. Nyt jauhetaan vaan jostain Venäjästä, millä ei ole oikeasti mitään merkitystä tässä kokonaisuudessa. Mistä tässä oikein on kyse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliiton aikana kun sieltä ei saanut lähteä, niin sitä surkuteltiin lännessä. Nyt kun Venäjältä saa halukkaat lähteä ollaan taaskin naamat rutussa kun ei sekään miellytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta minkä viestin Ruotsi lähetti meille päästäessään 32000 pakolaista Tornioon? Minusta Venäjän päästämät 700 on lähinnä hauska anekdootti minusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin ja Venäjän rajat ovat aivan eri maailmasta. Ei niitä voi vertailla ja pitää samanarvoisena kuin se, joka ei historiasta mitään tiedä. Ei Neukkujen rajan yli olla koskaan tultu kun itse haluaa - ei vielä tänäänkään. Siksi presidentti näyttää puhuvan viisaasti - viisaammin kuin sinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unkarin "veljeskansa"on oikeilla jäljillä,sietäisi meidänkin "torvelo päättäjien" ottaa mallia.poistuisi kerralla monta ongelmaa ja rikollisuutta.helpottaisi huomattavasti esim. oikeuslaitosta ja mikä tärkeintä säästäisi veroeuroja,eli auttaisi Suomen nousua "jaloilleen"siinnä kuin joku "kikykin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep. Unkari heitti IMF,n ulos ja on syventänyt yhteistyötä Venäjän kanssa. Mitä noihin pohjoisen pakolaisiin tulee, olisi hyvä tietää olivatko ne suoraan Lähi Idästä tulleita, vai Venäjän sisäisiä muuttajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa puhut! Sen verran pitäisi ihmisten kunnioittaa niitä, jotka antoivat sotien aikana panoksensa maan ja kansan puolesta, että eivät möisi ja lahjoittaisi maataan ja hyvinvointiaan muille. Muut maat luottavat pakolaisasiassa Suomeen. Suomi ja Malta ovat ainoat maat, jotka ovat hoitaneet velvoitteensa pakolaisasiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset, Sauli etunenässä, näkevät venäläisen sisäpolitiikan sisään. Sen sisäpolitiikan yksi oirehan tämä pakolaisten tulo pohjoisen rajojen kautta oli. Venäjän johto tarvitsee epävakautta ja konflikteja, muuten sen hukka perii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenenkähän palkkalistoilla tuo Tiilikainen lienee? Hänen puheensa yleensä ainakin aina vaikuttaa sitä kuin häntä ohjaisi Nato ja CIA. Nytkin hän tulkitsi presidentin sanomisia omaan tuttuun tyyliinsä suoralla uhittelulla Venäjää vastaan.Siitäkin huolimatta, että presidentti selkeästi lausunnossaan varoitteli juuri siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on, ettei Tiilikainen väännä totuutena valheita, niin kuin trollit tekevät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuutto on rikkaus, kun hallitus itse Suomea mokuttaa. Jos kuitenkin itärajan kautta tullaan, niin kyseessä on Venäjän hyökkäys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä palstan luuserit ovat heti hyeenoina kimpussa, mutta hienoa että joku on tolkun ihminen ja uskaltaa sanoa asiat oikein!
Nämä Venäjän trollit aiheuttavat vain epämääräisä närästyksiä, mutta vatsalaukku on ehjä! Eli repikää siitä trollit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo oli hybridisotaa, silloin Ruotsin toiminta oli täysin avoin sodanjulistus. Ja Suomi antautui vastaanlaittamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

53
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
24
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
11
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image