Kotimaa

Tie­to­vuo­to­tut­kin­nas­sa epäiltynä oleva ex-tie­dus­te­lu­po­mo johtaa val­tio­neu­vos­ton Venäjä-hanketta

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 artikkelin, joka perustui Puolustusvoimien sotilastiedustelun asiakirjoihin. Arkistokuva puolustusvoimien harjoituksesta.
Kotimaa 26.1.2020 7:00
Taneli Koponen

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff johtaa valtioneuvoston tutkimushanketta, joka keskittyy muun muassa informaatiovaikuttamiseen. STT uutisoi viime heinäkuussa, että Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tutkimushankkeen ohjausryhmän puheenjohtajan mukaan kyseinen rikosepäily ei vaikuta hankkeen toteuttamiseen.

Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff työskentelee vastuullisena johtajana valtioneuvoston kanslian (VNK:n) tilaamassa ”Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet”-tutkimushankkeessa. Hän on hakumenettelyn kautta aloitetussa hankkeessa mukana konsulttiyhtiö Eurofacts Oy:n kautta. VNK ja Eurofacts allekirjoittivat sopimuksen hankkeesta helmikuussa 2019.

Lännen Median saamien VNK:n asiakirjojen perusteella Alafuzoffin johtamassa hankkeessa on tarkoitus selvittää, millä tavoin informaatiovaikuttamista voidaan tunnistaa. Tavoitteena on myös laatia suosituksia siitä, miten Suomi voi viestinnässään ja muissa toimissaan kehittää yhteistyöhakuista dialogia suhteessa Venäjään.

STT uutisoi viime heinäkuussa, että Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Epäily liittyy STT:n mukaan esitutkintaan, jossa selvitetään sotilastiedustelun salaisten tietojen päätymistä Helsingin Sanomille. Tiedossa ei ole, epäilläänkö vuotoa tahalliseksi vai vahingoksi.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 artikkelin, joka perustui Puolustusvoimien sotilastiedustelun asiakirjoihin. Jutun yhteydessä julkaistiin otteita turvaluokitelluista asiakirjoista.

Pääesikunta jätti jutusta tutkintapyynnön poliisille, joka on tutkinut asiaa turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja tietovuotoa ainakin alkuvaiheessa virkasalaisuuden rikkomisena. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho ei vahvista Alafuzoffia koskevaa rikosepäilyä. Hän ei kommentoi, onko poliisilla epäiltyä tietovuotoasiassa.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi totesi Helsingin Sanomissa vuonna 2017 kommentissaan, että lehti hyödynsi ainoastaan muutamia useiden vuosien takaisia asiakirjoja ja niitäkin vain osittain, perusteellisen harkinnan pohjalta. Puolustusvoimien nykyinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri puolestaan sanoi viime kesänä Lännen Medialle, että Helsingin Sanomien uutisointi oli vahingollista, koska se paljasti tietoja tiedustelun suorituskyvystä.

VNK:n asiakirjan perusteella Alafuzoffin parhaillaan johtama Venäjän viestintää käsittelevä hanke saa maksaa enintään 150 000 euroa. Tutkimuksen tausta- tai tulosaineisto voi sisältää myös salaista aineistoa. Eurofacts Oy:n lisäksi hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus sekä Security Analysis Oy.

”Venäjän strategisen viestinnän erityispiirteet”-tutkimushankkeessa ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Puolustusministeriön erityisasiantuntija Terhi Ylitalo.

Hänen mukaansa Alafuzoffia koskevasta rikosepäilystä on keskusteltu ohjausryhmässä, jossa on edustus myös VNK:sta ja ulkoministeriöstä. Hankkeen loppuraportti valmistuu kevään aikana.

– Olemme keskustelleet siitä, että hanke on erillinen asia ja ihan oma prosessinsa. Hanke toteutetaan kuten kuuluukin toteuttaa; hankesuunnitelman mukaisesti. Se (rikosepäily) ei sinänsä vaikuta tämän hankkeen toteuttamiseen millään tavalla, Ylitalo sanoo.

Tutkimuksen on tarkoitus tukea valtioneuvoston strategisen viestinnän suunnittelua sekä toimintaympäristöanalyyseja erityisesti ulko- ja turvallisuus- sekä puolustuspolitiikan osalta.

Alafuzoff on kokenut Venäjä-tuntija, joka puhuu toisena äidinkielenään venäjää. Hän työskenteli Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä vuosina 2007-2013 ja EU:n sotilastiedustelun johdossa vuosina 2013-2016. Alafuzoff on suorittanut myös Venäjän federaation yleisesikunta-akatemiassa kurssin, joka koulutustavoitteena oli armeijan- ja rintamakomentajan pätevyys.

Joulukuussa 2018 hän haki neuvottelevan virkamiehen virkaa Puolustusministeriöstä, jossa tehtävänä oli sotilastiedusteluun liittyvän poliittisen päätöksenteon valmistelu. Häntä ei valittu tehtävään.

Hakemuksessaan Alafuzoff kertoi erityiseksi kiinnostuksen kohteekseen Venäjän sisäisen- ja asevoimien tilanteen sekä Ukrainan ja Syyrian tilanteet.

– Ilman tiedustelua ei ole turvallisuutta, ilman turvallisuutta ei ole tulevaisuutta, Alafuzoff kirjoitti hakemuksessaan. Lännen Media ei tavoittanut Alafuzoffia.

MAINOS

Kommentoi

Monet suomalaiset sotilaskomentajat ovat olleet sotilaallisessa korkeakoulutuksessa myös Ranskassa ja USA,ssa. mm. kenraali Aksel Airo. Olisiko heidätkin pitänyt luokitella turvallisuus uhkaksi Suomelle. Tässä mennään taas kabbalistista oikopolkua mikä kelpaa syyttäjälle parhaiten syyttämistä ja tuomitsemista varten. Totuus on niin vaikea asia hyväksyä, että se pitää kaikin keinoin saada väännetyksi edes pikkuisen syyllistäväksi.
Frunzen sotilasakatemia, NL / Venäjä, ja Ecole speciale militaireen, Saint-Cyrin, Ranska . Kaksi sotakoulua eri ideologioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollista vain meillä Suomessa. Olihan meillä takavuosina Jakke Laakso puolustusvaliokunnan vara pj.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alafuzoff aloitti 1997 opinnot Venäjällä yleisesikunta-akatemiassa Moskovassa josta valmistui priimusten joukossa 1999.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni on ihmetellyt vuosien saatossa, miten Georgij on saanut jatkaa tehtävissään ja on ylipäänsä niihin valittu. Nyt se lienee täysin selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No justiisa! Miten tällainen Alafozoff on päästetty tällaiseen asemaan?? Vain Suomessa tehdään näin typeriä nimityksiä!! Oikea helmi Putinin hoviin ja kaikki tieto kulkee ongelmitta rajantaa! Kyllä on uskomatonta tämä sinisilmäisyys johtaja tasolla! Käsittämätöntä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten yleensäkään kaksoiskansalainen voi päästä Puolustusvoimiemme johtotehtäviin?
Vaarana on aina painostus toisen maan sukulaisia kohtaan ja siten uudet tietovuodot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole kaksoiskansalainen.
Georgij on suomalainen, helsingissä vuonna 1953 syntynyt. Isoisä muutti venäjältä suomeen emigranttina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä päättelet että Alafuzoff on kaksoiskansalainen? Onko siis esimerkiksi Jörn Donnerkin sitten suomen ja saksan kaksoiskansalainen?Entä Paulig tai Fazer?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tavoitteena on myös laatia suosituksia siitä, miten Suomi voi viestinnässään ja muissa toimissaan kehittää yhteistyöhakuista dialogia suhteessa Venäjään."

Ehkäpä Alazu… Alafzu… tämän henkilön valinta liittyy juuri tähän osioon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan silakka KOKO juttu. Kehitetään syytöksiä tyhjästä, kun ei muuta keksitä. Lakia ei ole rikottu mihinkään suuntaan. Kiina ON iso kauppakohde ja valuuttaa maailmassa eniten, joten hyvät suhteet Kiinaan ovat VAIN plussaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ULKOMINISTERINÄ henkilö, joka on irstaillut tulkkien kanssa Venäjällä Suomen veronmaksajien rahoilla. Luuletteko, että Venäjä ei ole tästä porsastelua dokumentoinut. Tässä on todellinen uhka, mutta jotkin saavat tehdä mitä haluavat ja se näkyy muissakin toimissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottamatta kantaa vuotoepäilyyn, sanon vaan että taas kerran ollaan tekemisissä jonkun liibalaabaa tuottavan konsulttiyhtiön kanssa. Sama vanha sapluuna, verovaroja haaskataan sanahelinäksi luokiteltavaan huuhaa tutkimukseen. Organisaatiossa "tyhminkin" ymmärtää että kun tulonsiirto konsulttiyhtiölle on suoritettu, "tutkimus" haudataan digiarkiston pohjattomaan syöveriin seuraavien tutkimusten alle, jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin , Himas-raportti oli samaa sarjaa , voi hyvä-veli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image