Kotimaa

Tietokone näkee valheet kasvoiltasi - kamera voi tutkia mikroilmeitä ja sydäntä neu­vot­te­luis­sa

Kotimaa 8.9.2017 6:06
Pasi Klemettilä

Tietokonepohjaisen konenäön avulla voidaan ihmisen kasvoilta nähdä asioita, joita hän pyrkii kätkemään. Piilotunteita pystytään tulkitsemaan mikroilmeistä. Myös ihmisen sydämen syke pystytään lukemaan kasvoilta kameralla.

Tutkija Xiaobai Li tutkii Oulun yliopistossa, miten konenäön avulla voidaan analysoida ihmisen kasvoista hyvin nopeita mikroilmeitä ja sydämen sykettä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun yliopistossa tarkastetaan parin viikon kuluttua aiheeseen liittyen kiinalaisen tutkijan Xiaobai Lin väitöskirjatutkimus.

Väitöskirjan suomenkielinen nimi on Piilotiedon tulkinta ihmisten kasvoista. Tutkimus on tehty Oulun yliopiston konenäön ja signaalianalyysin tutkimusyksikössä.

– Suurin osa ihmisistä ei pysty tulkitsemaan mikroilmeitä, niiden tunnistamiseen voi kyllä kouluttautua. Ne vilahtavat ihmisten kasvoilla vain pienen hetken, yleensä lyhyemmän ajan kuin puoli sekuntia, Li sanoo.

Konenäön avulla nuo hetkessä ohi vilahtavat ilmeet voidaan taltioida ja tunnistaa.

Li on taustaltaan psykologi ja kiinnostunut siitä, miten ihmiset tunnistavat kasvoja. Oulussa hän pääsi yhdistämään mikroilmeiden tutkimuksen konenäkötutkimukseen.

Valheenpaljastuksen tehostaminen mikroilmeiden tunnistuksella on yksi käyttömahdollisuus.

Samoin esimerkiksi työnhakijoita haastattelevat henkilöstöalan yritykset voisivat hyödyntää mikroilmeitä tunnistavaa konenäköä apuna ehdokkaiden haastatteluissa.

Mikroilmeet ja pulssi paljastavat huijarin

Xiaobai Lin väitöskirja ”Piilotiedon tulkinta ihmisten kasvoista” tarkastetaan väitöstilaisuudessa Oulun yliopistossa 18. syyskuuta.

Kasvot ovat monipuolinen informaatiolähde ja keskeinen tekijä ihmisten vuorovaikutuksessa. Kasvoissa on paljon tietoa, jota ei pystytä hyödyntämään ilman erityiskeinoja.

Lin

työssä

analysoidaan konenäön avulla mikroilmeitä ja sydämen sykettä, jotka ovat ihmiselle vaikeasti havaittavaa

29

tietoa.

Mikroilme on hetkellinen, tahaton ihmisen kasvonilme. Mikroilmeet ovat kestoltaan hyvin lyhyitä, ainoastaan noin

0,05

sekuntia.

Mikroilmeitä on tutkittu jo pitkään, mutta konenäön ja tekoälyn käyttäminen siinä apuna on vasta joitakin vuosia ollut tutkimuksessa esillä.

Perinteiset tavat sykkeen mittaukseen vaativat ihokontaktia. Kaikki eivät pidä siitä, että mittauslaitteet ovat ihossa kiinni.

Lin työssä esitetään menetelmä, joka mittaa sykkeen videolta pienistä värimuutoksista. Menetelmä sietää valaistusmuutoksia ja sallii pään liikkeet.

Jatkotutkimuksen aiheena on sykemittauksen saaminen niin tarkaksi, että sitä voisi hyödyntää terveydenhuollon näkökulmasta.

Tavoitteena on yhdistää mikroilmeiden ja sydämen sykkeen analyysit, sekä mahdollisesti muuta kasvoista saatavaa tietoa.

Lue lisää 08.09.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erinomaista. Pian päästään "lukemaan ajatuksia" ilmeistä ja sitten voidaan kriminalisoida esim. vihan ja halveksunnan ajatukset ja tunteet. Viha-ajatuksia ajattelevat voidaan tuomita vankilaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus on mielestäni vankasti jäljillä.

Useimmat asiakkaistani kertovat totuuden ja pystyn siihen uskomaan. Sitten on joukko, joka tuntuu uskottavalta, mutta jokin käyttäytymisessä aiheuttaa epäilyä. Yksi mahdollisuus ovat nuo mikroilmeet, joita ei tiedosta, mutta silti jotenkin havaitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi olla tunnistimet päällä kun kirjoittelevat noita 'tieteellisiä' artikkeleitaan. Rahapula on tieteessa ajava voima, ja raflaavia 'tuloksia' syntyy tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukanhan sen on ohjelmoinut ja mikähän ilme tuon ohjelmoijan mielestä milloinkin kertoo mistäkin tunteesta tai piilo sellaisesta, yms. ja höpö höpö sanon minä, kaikkea sitä huuhaa opistolla harrastetaankin, oliko sitä rahasta puutetta, ei tunnu olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietyssä tilanteessa ilmenevät mikroilmeet eivät kaikki välttämättä liity kyseiseen hetkeen tai siinä käsiteltävään aiheeseen. Mielessä välähtävät vanhat muistot muihin tilanteisiin ja kokemuksiin liittyen voivat olla läsnä ajatuksissa. Esimerkiksi traumamuistot voivat läikähtää vaikka lattiamatolla näkyvän maton hapsuista. Totuuden etsimiseen ilmeistä on vielä pitkä matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti ensimmäisen voisi toimittaa valtioneuvoston kansliaan. Taitaisi kone olla punaisella koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolle on selvä tilaus jokaiselle maahantulopisteelle. Loppuu kuin seinään asiaton maahantulovirta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan mahtavaa! Saadaanko seuraaviin vaalitentteihin tai vaalikone osiin - optinen psyyketesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetullut apuväline rikosten selvittelyyn. Interaktiivinen tutkinta syrjäyttää työhönsä leipäntyneen tutkijan, poliisin, asianajajan ja tietenkin tuomarin. Seuraava pitkälle kehitetty interaktiivinen apuväline löytyy tekoälystä jolla muistot voidaan kopioida ihmisen muistista, myös sellaiset jotka on jo unohtuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenpä sanallistat tiedostamattoman muiston, joka on tallentunut vain kosketusreseptoreihin? Näin vain esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestelmää suunniteltiin alunperin eduskuntaan, nyt nähtävästi ei enää. Käyttökohteeksi kaavaillaan työttömien haastatteluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on mielenkiintoista että tuntiko tarvitaan aikaa tulkitsemaan onko tunteet samat ja kasvonilmeet kun lääke on laitettu potilaaseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työnhakijoita haastattelevat henkilöstöalan yritykset voisivat hyödyntää mikroilmeitä tunnistavaa konenäköä apuna ehdokkaiden haastatteluissa."

Hyvä ajatus. Työnantaja valheenpaljastuskoneeseen vain. Näin työnhakija saa heti oikeat vastaukset kysymyksiin: esiintyykö työpaikassanne työpaikkakiusaamista, mitataanko työolosuhteita mitenkään, ovatko työntekijät joutuneet ottamaan usein yhteyttä luottamusmieheen, suhtaudutaanko työpaikassa myönteisesti työntekijän kouluttautumiseen, tukeeko työpaikka työntekijän lisäkouluttautumista, onko työnantaja/esimies päivittänyt esimiesosaamistaan, tai etenkin pienessä firmassa: onko sitä ylipäätään ollenkaan..jne. jne. Hakijalla on yleensä lanketit ja todistukset kunnossa ja näkyvillä. Työnantajalla ei yleensä ole esittää mitään muuta kuin pokerinaama jonka taakse piiloutua. Liian moni työpaikka kärsii huonosta johtamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjien mikroilmeet olisi kiinnostavaa nähdä ennen ja jälkeen osuman. Myyjien ja poliitikkojen ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten metsästäjät ovat paljon isompi ongelma ja kilteimmät ihmiset ovat ymmärrettävästi helpoin kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston Youtube -kanavalla cmvs_oulu näyttää olevan Trumpin ja Clintonin väittelyn mittausta https://www.youtube.com/watch?v=HUamf18a9Ng

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
32
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image