Kotimaa

Tie­dus­te­lu­pääl­lik­kö: So­ti­las­tie­dus­te­lu voisi kertoa toiminnastaan ja osallistua julkiseen keskusteluun tietyin reunaehdoin

Tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahon (vas.) mukaan sotilastiedustelun tehtäväksi jäisi joka tapauksessa sen arviointi, mitä salaisesta tiedosta voidaan suodattaa julkiseen muotoon. Arkistokuvassa Ohra-aho keskustelemassa Supon päällikön Antti Pelttarin kanssa. KUVA: Ratilainen Mauri
Kotimaa 31.1.2018 14:53 | Päivitetty 31.1.2018 15:15
STT, Kaleva

Suomessa sotilastiedustelu voisi tietyin reunaehdoin osallistua julkiseen keskusteluun sekä kertoa kansalaisille tiedustelutoiminnan yleisistä linjoista ja periaatteista.

Näin arvioi Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho STT:lle.

Ohra-ahon mukaan lähtökohtaisesti kaikki sotilastiedustelun materiaali on silti salassa pidettävää.

–  Mikäli kansalaisilla on tarve saada objektiivista ja analysoitua tietoa turvallisuusympäristömme kehityksestä, olisimme kyllä oikea taho sitä tarjoamaan, sanoo Ohra-aho.

Salassapidon ja avoimuuden rajat nousivat laajaan keskusteluun joulukuussa niin sanotun Viestikoekeskus-uutisoinnin yhteydessä. Tuolloin Helsingin Sanomat käytti jutussaan salaisiksi leimatuista asiakirjoista saatuja tietoja.

Poliisi alkoi tutkia Helsingin Sanomien uutisointia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena, kun Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön asiasta.

Tiedustelupäällikkö Ohra-aho sanoo, että päätökset sotilastiedustelun avoimuudesta ja tietojen julkistamisesta eivät kuulu vain tiedustelulle itselleen.

–  Jos halutaan julkistaa laajempia katsauksia, esimerkiksi vuosiraportteja, tulee kuulla myös poliittisia ja sotilaallisia päättäjiä.

Taustoittavaa informaatiota yleisölle?

Ohra-ahon mukaan sotilastiedustelun tehtäväksi jää joka tapauksessa sen arviointi, mitä salaisesta tiedosta voidaan suodattaa julkiseen muotoon.

–  Parhaiten tiedon turvaluokan pystyvät arvioimaan tiedon hankkijat eli eri tiedustelulajit. Sen joka taas julkistaa tiedon, tulee ymmärtää tiedonhankintaan liittyvät taustat.

Tiedustelupäällikön mielestä mahdollisessa avoimuuden lisäämisessä yleisön suuntaan pitää olla aina tarkoin määritelty tavoite.

–  Kansalaisille informaatio olisi enemmänkin taustoittavaa, hän sanoo.

Sotilastiedustelun raporttien vastaanottajia ovat Puolustusvoimien kaikki johtoportaat sekä tasavallan presidentti. Ohra-ahon mukaan informaatiota saavat lisäksi pääministeri ja valtioneuvoston kanslia sekä puolustus- ja ulkoministeriöiden johto.

"Järkiperusteista keskustelua tiedustelulaista"

Viime viikolla hallitus antoi eduskunnalle suuren tiedustelulakipaketin, johon sisältyvät esitykset siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Ohra-ahon mielestä suomalaisten yksityisyyden suoja ja kansallinen turvallisuus ovat tasapainossa valmiissa lakiesityksissä.

–  (Tiedustelutoiminnan) valvonnallisia vaatimuksia on tarkennettu lausuntokierroksen aikana, hän arvioi yhtenä esimerkkinä.

Tiedustelupäällikkö toivoo, että aiheesta kiinnostuneet kävisivät lakiesitykset läpi, ja kysyisivät sen jälkeen epäselvistä asioista myös ammattilaisilta.

–  Toivon, että asioista ei keskusteltaisi tunneperustein tai musta tuntuu -perusteisesti, vaan järkiperusteisesti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tieto lisää tuskaa. Ei kansalle voi kertoa, kuinka pitkälle vihollinen on jo soluttautunut yhteiskuntaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedustelu ei nna puolueetonta tietoa. Kaikki informaatio ja tieto tähtää suomen nato jäsenyyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiedä ''kannattaako'' ainakaan sotilashenkilöiden osallistua julkiseen keskusteluun - siinä sotkeutuu väkisin politiikkaan ja se ei käy.
Sotilastiedustelun näkökohtia voi kyllä joissain tilanteissa, silloin tällöin, informatiivisena tuoda esiin - mutta siviilivirkamiesten toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siviilit tartte mitään tietoa,tieto ylimääräisistä kh riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:00
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä
7:33
Oulun koulujen ilo tarttuu myös vieraisiin – huipputasoiseksi kuvailtu suomalainen koulutus houkuttelee kansainvälisiä vieraita Tilaajille
7:00
Lähi-Tapiolan pääjohtaja Juha Koponen odottaa viranomaiselta lupaa – "Perehdytys olisi tehty, vaikkei Fiva olisi puuttunut nimitykseen"
7:00
Migrin päätöstä kunnioitettava – vastaanottokeskus Pudasjärvellä lakkautettava Lukijalta
6:42
Lääkäripulasta kärsivässä Kemissä puhkesi riita siitä, kuka asiaa saa kommentoida julkisuuteen – Kaupunginjohtaja puuttui tilannetta kritisoineen lääkärin viestintään Tilaajille
6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image