Kotimaa

Tie­dus­te­lu­la­kien tiellä ei pitäisi olla pe­rus­tus­lail­li­sia esteitä – asialistalla muun muassa se, onko syrjintä kielletty riittävin sanoin

Valiokuntaneuvos Ossi Lantto (vas.), professori Juha Lavapuro, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja oikeusasiamies Petri Jääskeläinen (oik.) odottivat pääsyä perustuslakivaliokunnan kokoukseen keskiviikkona. KUVA: Silja Viitala / Lännen Media
Kotimaa 20.2.2019 15:51
Ossi Rajala

Perustuslakivaliokunta käsitteli keskiviikkona siviili- ja sotilastiedustelulakien perustuslakikysymyksiä. Iltapäivällä vaikutti siltä, ettei suuria ongelmia ole vaan kyse on ennemmin pienistä viilauksista, joita saatetaan tehdä.

Tiedustelulait antavat erityisesti Supolle ja Puolustusvoimille lisää toimivaltuuksia.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pohtii tiedustelulainsäädännön olevan pääpiirteittäin kunnossa perustuslakiin nähden.

Jääskeläinen oli monen muun lainoppineen kanssa selvittämässä tilannetta perustuslakivaliokunnalle vielä kertaalleen.

– Mitään sellaisia ongelmia tässä ei ole tullut esille, jotka vaarantaisivat lakiesitykset. Näkisin, että lait voivat edetä, Jääskeläinen pohti sen jälkeen, kun lakiesityksiä oli valiokunnassa käsitelty.

Myös professori Mikael Hidén oli samoilla linjoilla.

– Esteitä lain eteenpäin viemiselle ei ole. Täysistunto päättää viime kädessä, hän miettii.

Perustuslakivaliokunta on kuitenkin se päätöksentekijä, joka Suomessa sanoo, onko jokin laki perustuslain mukainen.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) ei kommentoinut tiedustelulakien tilannetta tiistaina iltapäivällä.

– Jatkamme valiokuntaneuvosten tekemän koonnin pohjalta. Se on seuraava askel. En muuten kommentoi keskeneräistä asiaa, hän vastasi toimittajille.

Miten syrjintä kielletään?

Mikä siviili- ja sotilastiedustelulaissa on askarruttanut? Ainakin syrjinnän kieltämisen sanamuodot.

Keskiviikkona julkistettiin asiantuntijoiden antamia lausuntoja. Niissä pohdittiin esimerkiksi sitä, onko syrjinnän kieltäminen kirjattu lakeihin tarpeeksi hyvin.

Perustuslakivaliokunnan pöydällä on pääosin sote-uudistuksen lakipaketteja. Tiedustelulait saadaan todennäköisesti ripeästi käsiteltyä.

Esimerkiksi siviilitiedustelulakiin on ollut tarkoitus kirjoittaa, että "tietoliikennetiedustelun kohdentaminen on toteutettava syrjimättömästi".

Muun muassa professori Martin Scheinin pitää tätä kirjausta riittämättömänä perustuslain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja EU:n perusoikeuskirjan vaatimuksiin nähden.

Scheininin mielestä lakiin olisi kirjattava, ettei tietoliikennetiedustelun kohdentaminen saa ilman hyväksyttävää perustetta tapahtua iän, sukupuolen, alkuperän, kansalaisuuden, asuinpaikan, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaaliseen suuntautumisen tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella.

Teknisesti vaikea laki

Syrjintäesimerkki kertoo osaltaan siitä, että tiedustelulainsäädäntö on vaikea laki teknisesti ja tulkintoja voi olla erilaisia. Samalla laki on yhteiskunnallisesti merkittävä. Tarvetta suuremmille tiedusteluvaltuuksille koetaan olevan muun muassa terroriuhkien takia ja Ukrainan sota on vauhdittanut sotilastiedustelulain muutoksia.

Monesta asiantuntijan lausunnosta henkii se, ettei suuria ongelmia pitäisi olla.

– Yleisarvioni kokonaisuudesta on, että tiedustelulainsäädäntö on jäljempänä esitettävin huomautuksin varsin tasapainoinen kokonaisuus, oikeuskansleri Tuomas Pöysti kirjoittaa lausunnossaan.

Myös oikeuskansleri on pohtinut syrjinnän kieltämisen ilmaisua tietoliikennetiedustelun osalta sekä teknistä laitetarkkailua. Teknisen laitetarkkailun ja perusoikeuksien välillä ei ole Pöystin mukaan ristiriitaa.

Lakiasiantuntijat eivät ottaneet voimakkaasti kantaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) kirjoituksiin "perustuslakitalebaneista". Niinistö on pelännyt, että kriittiset lainoppineet vesittäisivät tiedustelulakeja ulkoparlamentaarisella vaikuttamisella ja on harmistunut lakiesitysten uudesta viiveestä.

– Mielestäni ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen kuulostaa kovalta. Tässä heräsi kuitenkin erilaisia kysymyksiä, onko kaikki kohdallaan. Oli varmaan hyvä saada tämä vielä perustuslakivaliokunnan katsottavaksi, professori Hidén pohti.

Miksi lakeja taas käsitellään?

Eduskunnan puhemiesneuvoston ehdotuksesta tiedustelulait päätettiin viime viikolla lähettää täysistunnon sijaan vielä valiokuntien käsiteltäviksi.

Taustalla vaikutti ainakin se, että perustuslakiasiantuntijat professori Juha Lavapuro ja professori Martin Scheinin olivat sosiaalisessa mediassa esittäneet huolia lakien perustuslaillisuudesta.

Huolia on liittynyt ainakin syrjinnän kieltämisen sanamuotoihin sekä tekniseen laitetarkkailuun.

Perusoikeuksien toteutumisesta halutaan näin varmuus ennen kuin lait täysistunnossa käsitellään.

Nykyinen eduskunta ehtii todennäköisesti hyväksymään tiedustelulait vielä maaliskuussa, jos uusia mutkia ei tule eteen.

Tiedustelulait antavat erityisesti Supolle ja Puolustusvoimille lisää mahdollisuuksia tehdä tiedustelua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pohtii tiedustelulainsäädännön olevan pääpiirteittäin kunnossa perustuslakiin nähden." Siinähän se pääasia nyt onkin ja se oli jo varmasti tiedossa ennen tätä "jälkilypsyäkin"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Scheinin esittämän lakiin kirjausmallin mukaan laki taitaisi menettää toimivuutensa sekavan tulkittavuuden takia, kas kun vielä pidempi lista kirjattavaksi tulkinnan kiistatilanteita luomaan ja lain vaikuttavuutta vesittämään.
Tavan tallaajakin huomaa homman juonen. Ei tarvi ihmetellä miksi puolustusministeri halusi laittaa vesittämistouhulle pisteen ja laki
etenee taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin, "syrjimättömästi" on enemmän sekava laki. Laki voisi olla syrjimätön tilanteessa jossa tiedustellaan 1000 ihmistä jokaisesta ikäryhmästä, ikäryhmä voisi olla 10,20,30, jne vuotiaat. Tällöin ketään ei syrjittäisi.

Enemmän tässä ihmetyttää puolustusministeri joka haluaa "helpon" tiedustelulain jonka perusteella voidaan tiedustella ketä huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Suomalaiset hahmottavat ettei tässä "talebanaalissa" suojella Suomalaisia, vaan vaarannetaan tavalliset suomalaiset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin tämän uutisen tarkkaan ja se vahvisti
Jussi Niinistön ( sin ) tiukan sävyisen ulostulon
olleen hyvin paikallaan ja tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelan puolelta syrjintää kun ulkomaalaisille maksavat vuokrat kokonaan suoraan vuokranantajille mut suomalainen ei saa ees sosiaalista luottoa takuuvuokraan... Tämä on suomen kansalaisten syrjintää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totalitaarista Isoveli valvoo - ideaa ajaville ovat ihannetapauksia henkilöt, jotka sanovat, että minua saa valvoa, koska minulla ei ole mitään salattavaa.
Vähän sama juttu kuin kliseinen: "Sananvapaudella ei ole niin väliä, koska minulla ei ole mitään sanottavaa."
Tarkoitus on saada kaikki suomalaiset tarkkaan valvontaan, että eivät vain vihapuhu. Ulkomaalaisia tämä ei tieysti koske ja saavat rauhassa vaikka ihannoida terroristejä, kun sekään ei ole rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi on vuorossa stallarien twiittikierros.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

somepolitikointi asiantuntijamandaatilla ei ole hyväksyttävää, jos asiantuntijakommenttia ei ole pyydttym tai sitä ei huomioida tarpeeksi niin sitten painostetaan somem n kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Scheininin mielestä lakiin olisi kirjattava, ettei tietoliikennetiedustelun kohdentaminen saa ilman hyväksyttävää perustetta tapahtua iän, sukupuolen, alkuperän, kansalaisuuden, asuinpaikan, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaaliseen suuntautumisen tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella."

Kumma, kun tämä Scheinin ei lisännyt listaansa ulkovaltojen tiedustelun vuoksi, mutta tämä vimmeinen kohta "tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella" täyttää myös tämänkin kohdan. Aika moista pelleilyä näillä vasmmistoprfessoreilla. Eduskunnalla ja perustuslakivaliokunnalla on peiliin katsomisen paikka, keitä "asiantuntijoita" vastaisuudessa käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet! Tiedustelulait on Suomen ja suomalaisten turvallisuuden varmistamisen edellytys vallitsevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Scheinin ei lisännyt listaansa ulkovaltojen tiedustelua koska se ei ole henkilökohtainen syy tai ominaisuus vaan teko. Listan viimeinen kohta ei liity siihen mitenkään. Ulkovaltojen tiedustelutoimintaa sitäpaitsi yritetään vastatiedustella jatkuvasti eikä sitä ole kielletty missään laissa. Jopa Supon sivuilla on vastatiedustelusta lisätietoja.

Henkilökohtainen syy on esim. äärioikeistopuolueeseen kuuluminen tai alkoholismi. Pelkästään näiden syiden perusteella ei voi kohdistaa tiedustelutoimintaa kehenkään. Sen sijaan terroriorganisaatioon, kuten Talebaniin, kuuluminen on jo eri asia, samoin on asian laita, mikäli äärioikeisto- tai -vasemmistoryhmittymä käyttää rikollisia keinoja aatteensa edistämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Schein on oikeassa että syrjimättömästi ei ole hyväksyttävä muoto, tämmöinen sanamuoto ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään. Enemmän pitäisi pelleillynä sitä että lain laatijat eivät ole osanneet tehdä työtään. Luulisi että ammattilaiset osaisivat lain laatimisen perustuslain hengen mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuon Scheinin litanian lukee niin pakko kysyä: Onko mitään sellaista, jonka vuoksi tiedustelua voisi tehdä? Olen satavarma, että jos tuo litania pistetään lakiin tuollaisenaan niin oikeuslaitos täyttyy valituksista, koska valittamiseen riittää pelkkä epäilys. Jokainen kun sattuu olemaan jonkun ikäinen, asuvansa jossain (yleensä), on jonkun maan kansalainen, puhuu jotain kieltä, ....ja jos ei muuta keksitä niin "muu henkilökohtainen syy" toimii aina.

Käsittämätöntä, että Schein saa palkkaa valtiolta ja saa lisäliksaa näistä lausunnoista ja sitten vielä hakee bonuksia somen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin ymmärretty. Tiedustelulle täytyy olla todellinen syy, ei se että on uskonlahkolainen tai kotoisin banaani valtiosta. Syy voisi olla vaikka eu maista saatu tieto että henkilö kuuluu terroristijärjestöön. Vähäisempikin syy voisi olla mahdollinen, esimerkiksi henkilöstä on tehty ilmoitus että hän somettaa alaikäisille tytöille. Henkilön etninen tausta tai muu henkilökohtainen syy ei estä tiedustelua jos syy tiedusteluun on lain mukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai mikä on väärinymmärretty- vai ymmärsitkö sinä väärin? Olen edelleen ihan satavarma, että oikeuslaitos täyttyisi valituksista juuri noitten sanavalintojen takia. Siellä puhutaan kohdentamisesta ja kun siihen laittaa tuon litanian niin syy valitukselle löytyy heti kun on vain halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image