Kotimaa

Tie­dus­te­lu­la­ke­ja pitää edistää viipymättä, vaativat kokoomus, siniset ja KD – sen sijaan PS penää malttia

Kotimaa 14.2.2018 15:15 | Päivitetty 14.2.2018 15:30
STT

Hallituspuolueet kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolue kristillisdemokraatit vaativat valtiopäivien avauskeskustelussa, että eduskunnan käsittelyyn tullut tiedustelulainsäädäntö pitää saada kuntoon viipymättä.

Sinisten mukaan tiedustelulait ovat alkaneen kevätkauden tärkein hanke.

– Tiedustelulainsäädännön voimaan saattamisessa ei pidä aikailla. Poliittisessa pelissä on suomalaisten turvallisuus, arvioi kansanedustaja Kari Kulmala sinisten ryhmäpuheessa keskiviikkona.

Kokoomuksen mukaan viranomaisten nykyvälineet eivät riitä suojelemaan yhteiskuntaa uusilta moninaisilta uhilta.

– Asia on korjattava viivyttelemättä. Vuosi on lyhyt aika tässä talossa (eduskunnassa), mutta maailma ympärillämme voi muuttua hyvinkin nopeasti, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Kristillisdemokraattien mukaan Suomi ei voi jättäytyä kehityksen ulkopuolelle ja muiden maiden tiedustelupalvelujen hyvän tahdon varaan.

Lakien etenemisaikataulu epäselvä

Tiedustelulait vaativat eduskunnassa perustuslain muuttamista. Hallitus on esittänyt, että perustuslain muutos käsitellään kiireellisenä, jotta lait ennättäisivät astua voimaan tällä hallituskaudella.

Kiireellinen käsittely vaatii viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa, joten hallitus tarvitsee tukea oppositiosta. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n on katsottu olevan avainasemassa siinä, että tarvittava viiden kuudesosan enemmistö voidaan saavuttaa.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset vaati keskiviikkona malttia tiedustelulakien uudistamiseen. Puolue sanoo haluavansa varmistua siitä, että perusoikeudet turvataan tiedustelulakipaketissa.

– Lakien muuttaminen perustuslain kiireellisessä säätämisjärjestyksessä on poikkeuksellista ja vaatii huolellista harkintaa varsinkin vaalikauden lähestyessä loppuaan. Odotamme erityisesti perustuslakivaliokunnan kantaa perusteluineen, sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Sami Savio.

MAINOS

Kommentoi

Olisi paljon helpompaa ja SUOMALAISIA kohtaan reilumpaa valvoa rajoja, kuin kaikkia suomalaisia rajojen sisällä. Ja ei, se ei ole sulkeutumista. Vai väittääkö joku, että kansainväliset lentokentät ovat sulkeutuneita, kun kaikki jotka pääsevät lentokentälle sisälle lähtöterminaaliin tutkitaan erittäin tarkasti. Lentokentän sisällähän ei sitten tarvitse kaikkia tutkia ja valvoa jatkuvasti, kun turvallisuus ja henkilöllisyys varmistetaan heti kentälle tultaessa. Miksi samaa varovaisuutta, luonnollisesti löyhemmin, ei voida muka noudattaa maan rajoilla?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimennossa - jopa eduskunnalta - lakiesityksestä on joku poistanut erillisen laillisuuden valvontaelimen kokonaan.

Kuka ja ketkä ( virkamiehet ? ) yrittävät tässäkin ohittaa ja ryrjäyttää kansallisen edustuksellisen demokratiamme ?

Se ON rikollinen vallankaappausyritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisyyttä ja ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa. Tämä lakialoite rikkoo molempia voimaan tullessaan. Johan tuo on nähty Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ettei tuollainen tiedustelu pysäytä terrorismia vaan rikkoo vain ihmisoikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jarrut päälle siihen hölmöilyyn taas, ei missään nimessä saa hyväksyä tuota järjetöntä ihmisarvoja loukkaavaa tiedustelulakia.
Kohti poliisivaltiota näköjään halutaan mennä, eikö yksi polpo Helsingissä jo riitä? Samaa ei haluta koko Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image