Kotimaa

Tiedonsaanti autoveroa käsitelleessä ryhmässä yhä epäselvää

Autoveron poisto olisi laskenut uusien autojen hintaa. KUVA: Tuukka Lindholm / Arkisto
Kotimaa 27.1.2017 13:09
Maria Kalliokoski

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) mukaan valtiovarainministeriöstä (VM) oli kaikkiaan kolme virkamiestä mukana siinä liikenneverkkohankkeen työryhmässä, jossa käsiteltiin liikenteen verotusta.

Tämä käy ilmi LVM:n torstai-iltana julkisuuteen toimittamasta hankkeen organisointia koskevasta yhteenvedosta. Sen perusteella jää kuitenkin yhä avoimeksi, millä tarkkuudella ryhmä keskusteli esimerkiksi autoverosta, mitä tietoja VM:n edustajien käyttöön annettiin ja saivatko nämä tiedot siitä, että selvityshankkeessa esitetään mahdollisuutta autoverosta luopumiseen.

LVM:n mukaan ”VM:n edustajat ovat osallistuneet keskusteluun aktiivisesti ja tuoneet valmistelutyöhön arvokkaan panoksensa tuomalla tietoa liikenteen verojen (autovero, ajoneuvovero, polttoainevero) rakenteista sekä verojen kehitysnäkemyksistä”.

Kyse oli toimintaympäristön sääntelyä selvittävästä projektiryhmästä. VM:stä siihen kuului keväästä alkaen apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen, ja LVM:n mukaan syksyllä ”mukaan kutsuttiin” neuvotteleva virkamies Juha Halonen budjettiosastolta sekä neuvotteleva virkamies Markus Teräväinen vero-osastolta.

LVM:n mukaan virkamiesten osallistumisesta sovittiin keväällä, jolloin VM nimesi kontaktihenkilöksi apulaisbudjettipäällikön. Lännen Media kysyi Majaselta, millä tasolla autoverosta ryhmästä keskusteltiin. Hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Ryhmällä oli LVM:n mukaan touko–kesäkuussa kolme ja syksyllä seitsemän kokousta. LVM:n mukaan Majanen osallistui lähes kaikkiin kevään kokouksiin ja joihinkin syksyn kokouksiin, ja syksyllä Halonen ja Teräväinen osallistuivat kokouksiin säännöllisesti.

Liikenneministeriön mukaan liikenneverkkoyhtiön valmistelussa oli VM:stä mukana kaikkiaan kahdeksan virkamiestä, joiden asiantuntemusta hyödynnettiin muun muassa verolaskelmissa. LVM:n viestintäpäällikkö Taina Pieski kertoi perjantaina Lännen Medialle, ettei ministeriöllä ole sen torstai-iltana kertomiin tietoihin mitään lisättävää.

Lännen Media uutisoi torstaina, että VM lähetti heti Live-selvityksen tultua julki muulle hallitukselle sähköpostin, jossa se kertoi, ettei VM:ään ollut tullut missään vaiheessa tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ollut tällaisia henkilöitä asettanut. Ministeriö arvosteli myös sitä, ettei se ollut saanut pyynnöistään huolimatta valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi.

Tilanne ministeriöiden välillä kärjistyi julkisuudessa heti, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti viime viikon torstaina (19.1.) ministeriönsä liikenneverkkoselvityksen. Yhtiön perustamiseen kuuluisivat myös autoveron poisto, ajoneuvo- ja polttoaineverojen lasku ja uudet tiemaksut.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvosteli keinoja tuoreeltaan ja sanoi selvityksen olevan vasta pohja hallituspuolueiden jatkovalmistelulle.

Asiasta kehkeytyi muutamassa päivässä myrsky, ja maanantaina Berner pysäytti jatkovalmistelun ja kertoi sopineensa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, ettei autoverosta luovuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ketä koko jupakka enää kiinnostaa, muita kuin mediaa. Sen pitää etsiä aina juttuja leipänsä eteen.
Jauhetaan yhtä ja samaa asiaa päivästä toiseen. Ei kiinnosta enää, keksikää positiivisia juttuja joskuskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan sama kuinka tieto kulki. Tyhmemmänkin "Berberin" olisi pitänyt huomata esityksen järjettömyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on näitä ministereitä, jotka johtavat omaa ministeriötään kuin omaa yritystä, jonka tehtävä on kilpailla muita vastaan ja tehdä rahaa yrittäjille. Kun lähtöasetelma on näinkin harhainen, ei lopputuloksista pidä yllättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on aivan sama mikä porukka siellä on ollut. Se on pääasia että teitä ei yhtiöitetään. Luin jostain että se ujutettiin loppuvaiheessa ikäänkuin muinamiehinä hankkeeseen. Epäilen että tämä on se toimeksianto josta Berner puhui. Tätä yhtiöittämistä käsittääkseni kansa vastustaa. Sitä voitaisiin kysyä sitten seuraavissa eduskuntavaaleissa. Jokainen ehdokas joutuisi ottamaan kantaa yhtiöittämisen puolesta tai vastaan. Sitten kansa saisi valita jonka jälkeen pulinat pois. Ei näin isoa asiaa voi yksi henkilö päättää varsinkin kun tavallisen suomalaisen arki näkyy olevan Bernerille täysin outo asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tämä kertoo? Sen että kaikenmaailman tumpeloita on palkattuna, ja sen että digitalisaatio ei näytä auttavan missään/mitenkään. Joskus keskiajalla olisi ymmärtänyt tiedonkulun puutteita mutta nykyisten systeemien ylistetyssä maailmassa tuntuu mahdottomalta. Ehkä tämä nyt vaan todistaa ettei tietoyhteiskunta tuo mitään lisäarvoa vaan se sama tumpelo töpeksii sekä atk:n kanssa että ilman. Tältä pohjalta on turhaa puolustella mitään liikenneverkkoyhtiötä digitalisaation tuomilla palveluilla, ei ne mitään auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image