Kotimaa

Tiede-lehti: Ihmisten luomu-lisääntyminen loppumassa jo lä­hi­vuo­si­kym­me­ni­nä

Koeputkihedelmöitykset vain lisääntyvät tulevaisuudessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 4.2.2015 9:56
Kaleva

Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki on huolestunut tuoreessa blogissaan siitä, että miesten suvunjatkamiskyky ympäri maailman rapistuu vinhaa vauhtia.

Siittiömäärät ovat pudonneet 50 vuodessa puoleen entisestä, ja alamäki jatkuu. Tällä menolla kriittinen hetki saavutetaan parinkymmenen vuoden kuluttua, silloin miesten sperman laatu kolkuttelee käytännössä hedelmättömyyden rajaa.

Jukka Ruukin mukaan huolestuttavinta on se, ettei kukaan tiedä, miksi kuhina puntissa hiljenee. Varsinkin ympäristökemikaaleja epäillään, mutta mitään näyttöä niiden haitoista ihmisen siittiötuotantoon ei toistaiseksi ole.

Jos siemennesteen laatu jatkaa heikkenemistään, yhä useampi pariskunta joutuu elämään lapsettomana. Muutaman vuosikymmenen kuluttua ehkä vain osa väestöstä pystyy lisääntymään luomusti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

"Huolestuttavinta on se, ettei kukaan tiedä, miksi kuhina puntissa hiljenee". Eikö tosiaan "kukaan tiedä", vaikka on todettu, että liiallinen istuminen ja sen aiheuttamat mikroverenkierron häiriöt ovat suurimpia lapsettomuuden aiheuttajia? Ihmisten nykyiset elintavat eivät tue mikroverenkirtoa, joka vastaa kaikesta soluaineenvaihdunnasta eli solujen ravinteiden ja hapen kuljetuksesta. Ja se kuinka terveitä solumme ovat, määrittelee sen, kuinka terveitä me olemme. Siispä riittävä liikunta, liiallisen istumisen ja stressin välttäminen, laadukas ravinto, riittävä lepo ja palautuminen (ja lisänä toki pakko suositella) Bemer-verisuoniterapia toisi aivan varmasti parannusta tähänkin asiaan. En väitä etteikö noilla kemikaaleilla jne voisi olla vaikutusta myös, mutta kyllä tämä nykyinen elämäntapa krooninisen stersseineen, suorittamisineen ja istumisineen on erittäin vahvasti osana tätä(kin) terveyshaastetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietokone ja kännykät sen saavat aikaiseksi että siittiöt ja munasolut tuhoituvat. Nuoret miehet varsinkin pitää läppäri illat pitkät sylissään ja nuorilla niin pojilla kuin tytöillä kännykkä aina korvilla.😞

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Arto Paasilinna tiennyt tämän jo taannoin kun aiheesta kirjankin kirjoitti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavasti otettava huolenaihe niin ympäristömyrkkyjen kuin elintarvikkeiden E-koodien tarkastelulle. Eikä pahitteeksi olisi järkeistää sähköisten viestimien käyttöohjeistuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hyvä. Vielä parempi jos ei koeputkillakaan onnistu!

Tänne kovaan kylmään maailmaan turhaan kärsimään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko kännykällä jotain tekemistä asian suhteen? Itsellä ainakin tuossa kivien vieressä etutaskussa puhelin, joka varmaa säteilee ja aaltoilee ? Ihmisiä onkin liikaa tällä planeetalla ja kaiken maailman hölynpöly uskonnot kieltää ehkäisyn!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siittiöiden määrä on lähtenyt laskuun jo kauan ennen kännyköiden keksimistä, joten parempi löytää syntipukki muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syy mieskunnon alenemiseen lienee kemikaaleissa. Varsinkin muovien pehmentämiseen käytetyt kemikaalit on hyvin herkkiä liukenamaan muovipakkauksista elintarvikkeisiin. Esimerkiksi muovipulloihin pakattu vesi on todellinen terveysriski ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kumma jos siittiöt tuhoutuu kun katsoo mitä me syömme. Joka tuotteessa on järkyttävämäärä lisäaineita ja torjunta-aineita yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jo 80 luvulla amiksen ope kertoi sähkövehkeiden aiheuttavan säteilyä joka voi vaikuttaa perinnöllisyyteen, tolloin kuvaputki tv ja vanhat radioputket olivat hänen mielestään suurin syy, eipä nämä vehkeet ainakaan vähentyneet ole jos nyt putket alkavat ollakin hävinneet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla, ettei se amiksen ope tiennyt asiasta yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäköhän se johtuu, että nuoret pojat eivät näytä olevan lainkaan kiinnostuneita tytöistä - eikä kyllä toisista pojistakaan. Tärkeintä tuntuu olevan tietokone ja pelien pelaaminen on se elämän suuri Flow.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elintavat, ympäristömyrkyt ja erilaiset säteilyt lienevät kärkikolmikkoa. Kaikkiin näihin voisimme vaikuttaa ratkaisevasti, mutta halutaan vaan lisää teknologiaa, halpaa tehotuotettua ruokapöytään ja omasta terveydestä ei välitetä muullakaan tavoin. Vaikka näin onkin jokainen voi omassa elämässään vaikuttaa paljolti hedelmällisyyteensä huomioimalla asiat joihin voi vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatta lukea Tiede-lehdestä koko juttu. Ei se tilanne ole niin pessimistinen kuin tässä Kalevan jutussa annetaan ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan vika korvien välissä, kun ei avioliitto ja turvallinen suvunjatkaminen ole enää realistista nykyaikana. Kuka hullu oikeasti haluaa enää mennä naimisiin, kun erossa jäädään taloudelliseen kurimukseen reiluksi vuosikymmeneksi ja velkavankeuteen ja lapsia ei näe kuin aniharvoin. Verottjakin vie enimmän osan perinnöstä, niin minkä tähden sitä nyt lapsia tähän yhteiskuntaan sopisikaan tehdä? Veroprosentti ja avioero tilasto kulkevat käsikädessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä vaivaa eniten teollistuneita maita, joissa ei edes ole liiallista väestönkasvua enää. Suomessakin pellot kasvavat metsää, kun ruokaa ei tarvitse tuottaa pienelle väestölle. Missä on tämä Suomen liikakansoitus, johon monessa kommentissa viitataan? En minä ainakaan sitä näe. Ruotsissa ja Norjassa on sama tilanne, Venäjästä puhumattakaan. Aika erikoisesti "luonto korjaa epätasapainoaan", jos se poistaa sieltä, missä muutenkin on vähän, ja sinne, missä on jo valmiiksi tungosta, tulee aina vain lisää.

Luonto ei todellisuudessa tee yhtään mitään, eikä luonnossa ole muuta tasapainoa kuin kauhun tasapaino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uutinen vaikuttaa spermapankin hintoihin?
Entä munasolut - riittääkö niitä ja missä kunnossa ne ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miesten pillerin" kehittelijät voivat siirtyä uusiin tehtäviin. Luonto hoitaa kehittelyn heidän puolestaan. Tämä on ilouutinen, enää ei ole ehkäisykään naisten asia. Luonnolle seuraava lääketieteen Nobel!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

10:11
Mestareilla MM-päätökset ratakierroksella: Kotaja seitsemäs, Tähti jäi finaalista
10:07
Tommi Mäkinen pitää Australian rallin perumista oikeana päätöksenä – jäi Japaniin rakentamaan ensi kautta
10:00
Tarjolla ikimuistoinen joululahja – oululaisen Steel Ring -tallin keulakuva Lotta Loikkanen saa tilaisuutensa MM-titteliottelussa Saksassa: "Yllätysmomentti on aina olemassa" Tilaajille
10:00
Oululaiset tapahtumajärjestäjät Club Teatria ja Pro Piknik Festivals aloittavat yhteistyön – "Laajentaa musiikkitarjontaa huomattavasti"
9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
22
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
19
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
14
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

256 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image