Kotimaa

THL:n tutkimus: Potilaat syrjivät ul­ko­maa­lais­taus­tai­sia lääkäreitä – Aika voidaan jättää tilaamatta, jos nimi epäilyttää

THL:n tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että hyvä työilmapiiri ja oma kulttuurinen osaaminen auttavat ulkomaalaistaustaista lääkäriä sopeutumaan suomalaiseen elämään. KUVA: ILKKA LAITINEN
Kotimaa 13.6.2018 18:30
Minna Akimo

Ulkomaalaistaustaiset lääkärit kokevat usein syrjintää potilaiden ja heidän sukulaisten taholta.

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 371 Suomessa työskentelevää ulkomaalaistaustaista lääkäriä.

Vastaajista neljäsosa kertoi, että he kohtaavat usein tai ainakin toisinaan syrjintää työssään.

– Luku oli yllättävän korkealla tasolla, THL:n tutkimuspäällikkö Tarja Heponiemi sanoo.

THL:n tutkimukseen vastanneita lääkäreitä ei ole haastateltu erikseen siitä, millä tavalla syrjintä arjen potilastyössä näkyy.

Heponiemi kuitenkin toteaa, että lääkärin omat kyvyt toimia monikulttuurisessa työyhteisössä ja empatiataidot vähentävät myös lääkäreiden kokemaa syrjintää.

Ulkomaalaistaustaisen lääkärin empatiataidot ovat tärkeitä, koska empaattiseen ihmiseen suhtaudutaan ystävällisemmin.

– Mitä paremmin ulkomaalaistaustainen lääkäri osaa toimia ja työskennellä erilaisten kulttuurien välissä ja mitä parempi kulttuurien välinen empatiakyky hänellä on, sitä paremmin häntä kohdellaan, Heponiemi sanoo.

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen ei ole yllättänyt siitä, että ulkomaalaistaustaiset lääkärit kohtaavat työssään syrjintää.

Hänen mukaansa tutkimustulos kertoo ylipäätään suomalaisen asennepiirin muutoksesta. Koventuneet ja syrjivät asenteet näkyvät siten myös lääkäreiden työssä.

– Syrjimistilanteet näkyvät selkeästi esimerkiksi siinä, että ulkomaalaistaustaisten lääkäreiden ajanvaraustilanne on erilainen kuin kantasuomalaisilla lääkäreillä, hän sanoo.

Omia ennakkoluuloja voi käsitellä

Lehtisen mukaan kenenkään etu ei ole se, että korkeasti koulutettujen ihmisten ammattitaitoa kyseenalaistetaan pelkän kansallisuuden perusteella.

Hän kuitenkin tietää, että monet suomalaiset eivät edes tunnista omia ennakkoluulojaan, joiden perusteella syrjintää syntyy.

Arkielämän yksi syrjinnän muoto on se, että jättää varaamatta lääkäriajan vain sen vuoksi, että lääkärin nimi on ulkomaalainen.

Aika voidaan jättää varaamatta, vaikka todellisuudessa nimen perusteella ei voi päätellä ihmisen kansalaisuudesta mitään.

– Toiminnan muutos ei tapahdu, jos omia ennakkoluuloja ei tiedosta. Niiden tunnistaminen ja käsittely ei ole helppoa, mutta mahdollista se on, hän sanoo.

Työpaikan ilmapiirillä iso vaikutus

THL:n tekemästä tutkimuksesta selviää, että työpaikan ilmapiirillä on iso vaikutus siihen, millä tavalla ulkomaalaistaustaiset lääkärit sopeutuvat suomalaiseen työelämään.

Hyvä ilmapiiri vähentää ulkomaalaistaustaisiin lääkäreihin kohdistuvaa syrjintää.

– Mitä parempi työilmapiiri on, sitä vähemmän lääkärit ovat kokeneet syrjintää. Työilmapiiri vaikuttaa myös siihen, miten lääkärit kokevat potilaiden taholta tulevaa syrjintää, tutkimuspäällikkö Tarja Heponiemi sanoo.

Tulevaisuudessa ulkomaalaisten lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan määrä kasvaa, joka tuo omat haasteensa syrjinnän ehkäisemiselle.

– Ulkomaalaistaustaisen lääkäreiden taustoista pitäisi antaa avoimemmin tietoa. Jos ihminen saa oikeuden toimia Suomessa lääkärinä, silloin hänen ammattitaitonsa on validia. Myös työpaikoilla tarvitaan uudenlaisia työelämätaitoja, jotka tukevat monikulttuurisia työyhteisöjä, Annu Lehtinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

On kokemuksia parin kuukauden takaa, kirjauduin viikonloppuna työterveysaseman Oma terveys-palveluun, jonka chatissa asioin nimen perusteella itäeuroopplaisen mieslääkärin kanssa. Lähetin kuvia tulehtuneesta silmäluomesta, lääkäri lupasi päivittää silmätippareseptin, meni päivä ja toinenkin, ei reseptiä, sitten ensi arkena sain reseptivapaata lääkettä em vaivaan. En tiedä mikä meni vikaan, mutta tapaus horjutti luottamusta muuten hyvin toimivaan työterveyspalveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelläkään ei ole potilaasta vastuuta. Törkeimmissä mokissa vahingonkorvausmahdollisuus voi toteutua. Monikaan ei yksinkertaisesti jaksa, voi tai ymmärrä perätä oikeuksiaan. Kun on ollut henkitoreissa puoli vuorokautta päivystyksessä, kiittää että on selvinnyt operaatioista ja hoidosta. Toisaalta varmasti parhaansa tekevät, emme yleistä missään nimessä. Tekeville joskus sattuu joka ammatissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on terveydestä kyse, ei ole paikka poliittiselle korrektiudelle. Sillon vaaditaan ymmärrystä, taitoa ja osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyttären ranteen kipsasi virheellisesti venäläinen lääkäri?, jäi ikuinen vaiva ja toisen työpaikan etsintä.
Omalle kohdalle sattui virolainen lääkäri?, joka ei osannut suomea, ruotsia tai englantia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun on tapauksia, jossa lääkäri ilmeisesti kielivaikeuksien takia on sekoittanut potilaan paperit. On näyttö tuttavapiiristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla mahdollista että Suomessa on lääkäreinä henkilöitä jotka eivät osaa suomenkieltä ymmärrettävästi?? Voi tapahtua paljon virheitä jos kommunikointi ei pelaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaan oman tulevaisuuteni tuhosi suomeakin hyvin osannut
itä-saksassa kasvanut ilkeä ja ylimielinen erikoistuva naislääkäri, joka
välinpitämättömyydellään tähystystä tehdessään tuhosi suolistoani
- vaikka asiasta jo silloin toistuvasti huomautin mm. englanniksikin.

kielitaidossa ei ole kyse vain sanavarastosta tai rakenteista.
pitää haluta ymmärtää sekä osata kuunnella ja ilmaista vivahteetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi englanniksi huomautit kun lääkäri kerran osasi suomen kieltä hyvin?
Niin ja kielitaitoa todellakin on ymmärtäminen ja kuunteleminen, sillä ilman kielitaitoa nämä em. asiat eivät onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on huono kielitaito lääkärillä niin en mene sellaiselle lääkärille, muuten kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempia ovat kuin syntyperäiset suomalaiset. Heitä kiinnostaa oikeasti potilas, kun suomalaisissa tuntuu olevan turhan paljon "leipäpappeja", heitä joita kiinnostaa vain tilipäivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on lääkärin heikko suomen kielen taito. Keskustelu on joskus hyvin vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vein tytön terveyskeskukseen muutama vuosi sitten kun hän sairastui. Vastassa oli ulkomaalainen lääkäri. Hän ei "oikeasti" ymmärtänyt mitä yritin selittää ja minä en ymmärtänyt mitä hän selitti. -

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko syy siinä että kommunikointi ei monestikaan toimi niin hyvin kuin pitäisi jos tohtori on ulkomaalaisperäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ihme,,,itse kävin lääkärissä pitkän rajun päänsäryn takia ,,,oli venäläinen naislääkäri,,,laittoi muistitutkimukseen,,,kyllä siellä muistin tutkijakin ihmetteli miten minä jouduin tuohon tutkimukseen,,,,,,,onneksi päänsärky helpotti kun ilmat lämpeni,,,se tuli vetoisessa paikassa kaksi kuukautta työskenneltyäni,,,,,,,,,,nyt kierrän kaukaa ko. lääkärit,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä kannata pelätä. Olen käynyt matkoillani ja ulkomailla asustellessani köyhien eurooppalaisten valtioiden sairaaloissa ja lääkärivastaanotoilla potilaana, ja tutkimukset ovat olleet järkiään nopeita, perusteellisia ja reseptit sekä hoidot erittäin osuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt puhutaankin Suomesta ja ei lomareissuista, suuri ero. Monet Suomalaiset ei puhu kieliä joten ainoa on suomenkieli ja sitä odotetaan hoitavalta lääkäriltäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö huomaa etuoikeutettua asemaasi kun ilmeisesti osaat täysin sujuvasti kommunikoida, jollakin määrittelemättömällä kielellä, kaikkien "köyhien eurooppalaisten valtioiden" terveydenviranomaisten kanssa? Tuliko yhtään mieleenkään että tuollaista taitoa ei kaikilla suomalaisilla ole? Pitäisi edes joskus miettiä omaa napaansa pitemmälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaako ulkomaalaistaustainen lääkäri hyvää ja täysin ymmärrettävää suomen kieltä ja sen pieniä vivahteita?
Otanko sen riskin ettei osaa, vai valitsenko varmasti täydellisen kielitaitoisen lääkärin?Kommunikaatio ja toistensa ymmärtäminen sujuu paremmin äidinkielenään suomea puhuvan kanssa kun keskustellaan oireista ja tuntemuksista. Sillä ei ole mitäänntekemistä syrjinnän kanssa, vaan taidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se notta on niin että ulkolaisiin ei luoteta. Kokemuksia jaetaan somessa ja asenne tulee sen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on näiden syrjityiden ulkomaalaistaustaisten lääkäreiden kielitaidon taso? Se jäi epäselväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image