Kotimaa

THL: Vakavia mie­len­ter­veys­häi­riöi­tä sairastavien fyysisten sairauksien hoito toimii heikosti – skitsofreniaa sairastavien ja muun väestön kuol­lei­suu­des­sa eroa jopa 10–20 vuotta

THL:n mukaan erityisesti syöpien ja sepelvaltimotaudin hoidossa on laatueroja vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien ja muun väestön välillä. Kuvituskuva. KUVA: Joel Karppanen
Kotimaa 23.10.2019 9:40
Mirko Siikaluoma

Fyysisen terveyden ongelmat ja niihin liittyvä ennenaikainen kuolleisuus ovat yleisiä vakavia mielenterveyshäiriöitä, kuten skitsofreniaa, sairastavilla.

THL:n mukaan erityisesti syöpien ja sepelvaltimotaudin hoidossa on laatueroja vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien ja muun väestön välillä. Esimerkiksi pallolaajennusten tai ohitusleikkausten määrä on skitsofreniaa sairastavilla pienempi kuin muilla sepelvaltimotautipotilailla. Ongelmia on myös lääkehoidon toteutumisessa.

– Vakavasta mielenterveyshäiriöstä kärsivällä on oikeus terveelliseen ja aktiiviseen elämään ja samaan fyysiseen terveyteen ja terveydenhoitoon kuin muillakin, mutta tämän periaatteen toteutumiseen on vielä pitkä matka, sanoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari.

Kuolleisuuden ero vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien ja muun väestön välillä on merkittävä ja skitsofreniapotilaiden elinikä on tilastollisesti 10–20 vuotta muuta väestöä lyhyempi. Viime vuosina ero kaventunut itsemurhakuolemien vähentymisestä johtuen.

THL nostaa esille selvityksessään, että psykiatrian alalla on puutteita fyysisten terveysongelmien tunnistamisessa ja hoitamisessa, kun taas muilla terveydenhuollon aloilla tarvittaisiin lisää osaamista ja aikaa mielenterveyshäiriöistä kärsivien erityistarpeiden huomioimiseen.

Tutkimusprofessori Jaana Suvisaari korostaa myös, että monilla vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on kognitiivisen toimintakyvyn vaikeuksia, minkä vuoksi he tarvitsevat selkeät ja kirjalliset hoito-hojeet. Potilaan voi olla myös vaikea kuvata oireitaan tai hän voi suhtautua hoitoon epäluuloisesti sairautensa takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ilmiön syyt ovat osin elintavoissa ja lääkehoidon aiheuttamassa painonnousussa, mutta ongelmia on myös fyysisten sairauksien hoidon toteuttamisessa. Vakavia mielenterveyshäiriöitä sairastavien oleellisin riskitekijä on tupakointi: skitsofreniaa sairastavat tupakoivat kolme kertaa useammin kuin muu väestö.

MAINOS

Kommentoi

Toisinpäin se vasta hullua olisikin. Mieletään terveiden kuolleisuus olisi korkeampi kuin mieltään sairaiden. Sittenkö olisi THL:n mielestä hyvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image