Kotimaa

THL päivitti ohjeet ter­vey­den­huol­lol­le ja riskialueille mat­kus­ta­neil­le – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille

Garibaldin rautatieasemalla Milanossa näytti tiistaina näin hiljaiselta, kun koronaviruksen leviäminen pitää ihmisiä pois yleisiltä paikoilta. KUVA: Massimo Lapenda
Kotimaa 25.2.2020 14:29
Virpi Niemistö

Erityinen työryhmä ohjaamaan suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronavirukseen.

Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä.

Näin arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), joka päivitti tiistaina koronavirusohjeensa.

Tapausten nopea tunnistaminen on THL:n mukaan tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen.

Koronaviruksen tartuntariski on viime päivinä suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

– Manner-Kiinan lisäksi koronavirustartuntaa tulisi jatkoissa epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita ja ovat palanneet 14 vuorokauden kuluessa Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta, THL toteaa tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi puolestaan tiistaina asettaneensa työryhmän, jonka tehtävä on ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista koronavirukseen.

Ryhmän tehtävä on suunnitella ja tehostaa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista virukseen. Lisäksi se tukee Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, Fimeaa, Valviraa, aluehallintovirastoa ja kuntien sekä kuntayhtymien viranomaisia uhan torjumisessa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi tiistaina Twitterissä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saa torstaina terveysviranomaisten infon tilanteesta.

EU-maiden terveysministerit pitävät kokouksen koronan vuoksi helmikuun puolivälissä.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tuolloin, että tiedon jakaminen on olennaista varautumisen kannalta ja että Suomi varautuu tautitapauksiin "kaikilla keinoilla".

Huomio myös taloudellisiin riskeihin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan on paikallaan, että hallitus varautuu koronaviruksen Suomen taloudelle aiheuttamiin riskeihin terveydellisen varautumisen ohella.

– Myönteistä on, että elinkeinoministeri Lintilä on jo tähän asiaan tarttunut, Kurvinen toteaa tiedotteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt Kiinan Wuhanista alkunsa saaneen koronaviruksen vaikutuksia Suomeen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) painotti Lännen Median haastattelussa (17.2.) , että koronaviruksen vaikutuksia on äärettömän vaikea ennustaa, koska kukaan ei osaa ennakoida viruksen leviämistä ja kestoa.

Lintilän mukaan ykköshuoli suomalaisen elinkeinoelämän kannalta on se, että komponenttien saaminen Kiinasta on vaikeutunut tai jopa pysähtynyt, koska tehtaiden tuotantoa Kiinassa on pysähtynyt. Korvaavia komponentteja on vaikea löytää.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri ihmettelee omassa tiedotteessaan, mikseivät Suomen ulkoministeriö ja ministeri ole suostuneet kommentoimaan Kiinasta evakuoitujen suomalaisten määrää tai sitä, ovatko ihmiset karanteenissa.

Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi.

Yski nenäliinaan tai hihan yläosaan

Jos olet matkustanut koronan epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Lähde:THL

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mahdollisimman kattava omavaraisuus olisi viisasta tässä kaiken sulkeville kriiseille alttiissa maailmassa. Onko Suomi viisas ja kaukonäköinen? Huonolta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksethan on vuosikausia tehneet parhaansa että saadaan kaikki kotimainen maatalous alas. Suomi on matkalla kohti pimeyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ei näköjään mitään tehdä kunnolla. Se on sitten liian myöhäistä jo kun yhdessä kaupungissa paljastuu useampi tapaus yhtäkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peli on jo menetetty. Itsekkäistä lähtökohdista lähdetään lomille etelän aurinkoon, luullen olevan kuolemattomia, kunnes tullessa tartutetaan isovanhemmat ja muut heikko kuntoiset. Kuukauden päästä suomalaiset on kontillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen poliitikot eivät kyllä ole ottaneet mitään paineita tästä asiasta. Vähätellään vain ja nauretaan huolestuneille (krista kiuru sdp, oulussa 31.1)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä koronaviruspandemian pitänyt koskea suomalaisia ollenkaan! Alkaako THL:n puntti jo tutiseen kun ovat hyssytelleet ja väheksyneet tilanteen vakavuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lintilä puhuu kuten aikanaan min. Karjalainen (kepu): "Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin nopeasti se maailma muuttuu! Yht äkkiä uhkat onkin lähellä ja kaikenlaiset suunnitelmat menee myttyyn,saapa nähdä miten käy Tokion olympialaisten? Kesällä tilanne voikin olla jo sellainen, mitä kukaan ei ole osannut edes kuvitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs se passintarkastus ehkäisee taudin leviämistä...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei mitenkään vaan siinä samalla passin tarkastaja saa tartunnan ja levittää edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki liikenne seis Suomeen ja Suomesta pois. Sama kaikissa muissa maissa ja virus on nujerrettu muutamassa kuukaudessa. Mutta ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentoliikenne seis nyt vain rahtikoneet ilmassa tarkastuksia rajoille laivaliikenne ja autoliikenne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun ihmiset vaan matkustaa,sano se heille,pitää päästä lomalle vaikka väkisin,seuraamuksista piittaamatta! Yhtäkkiä ollaankin sekasorron seassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän politiikot vastaa kerrassaan mistään ja samanmoinen vastuunkanto thl:än sakilla. Tapahtu mitä vain, niin todetaan, näin kävi ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep näin on sori, olen yllättynyt, järkytyin jos ei mistään kyetä ottamaan vastuuta niin ULOS ja kotiin hiekkalaatikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin me asiantuntijoita tarvitaan, kun totuus tulee sylttytehtaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen ministerit ovat pelkkiä kyytiläisiä. Suomi tarvitsisi nyt kuljettajia ja johtajia!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:24
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image