Kotimaa

THL: Koulujen olosuhteet aiheuttivat si­säil­ma­oi­rei­ta, mutta oireet eivät ole luotettava mittari sisäilman laadusta

Pohjois-Pohjanmaan koulurakennuksia on korjattu 2000-luvulla sisäilmaongelmien vuoksi ahkerasti. Esimerkiksi kesällä 2017 kunnostettiin Lumijoen esikoulua. Arkitokuva. KUVA: Matti Räty
Kotimaa 14.1.2020 8:00 | Päivitetty 14.1.2020 8:02
Anna Leinonen

Oppilailla on hieman enemmän sisäilmaoireita niissä koulurakennuksissa, joissa on kosteusvaurioita, ongelmia lämpötiloissa tai huono ilmanvaihto, kuin niissä rakennuksissa, joiden olosuhteet oli todettu hyviksi. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan koulurakennusten olosuhteiden yhteys oireiluun oli kuitenkin heikko. THL:n mukaan oireilun määrän perusteella ei pystytä luotettavasti arvioimaan, millainen on rakennuksen sisäilman laatu.

Koulujen olosuhteilla oli tutkimuksen mukaan yhteyksiä oppilaiden hengitys- ja yleisoireisiin, kuten nuhaan, yskään tai päänsärkyyn. Lisäksi havaittiin joitain yhteyksiä alahengitystie- tai iho-oireisiin, mutta ei silmäoireisiin.

THL:n mukaan myös aiempien tutkimusten perusteella näyttää siltä, että oireilu kuvaa huonosti sitä, onko rakennuksen olosuhteissa puutteita.

Sisäilman lisäksi oireiluun vaikuttavat muun muassa henkilön ikä, terveydentila ja kuormittavat asiat, kuten viihtyisyys ja tyytyväisyys töissä ja koulussa sekä käsitykset ja huolet sisäilmaan liittyvistä riskeistä. THL:n tiedotteessa todetaan, että sisäilmakyselyjen tuloksia tarkastellessa pitää huomioida, että ihmisten oireiluun vaikuttavat monet asiat.

– Rakennusten käyttäjille suunnatuilla kyselyillä saadaan arvokasta lisätietoa sisäilmatilanteen selvittämiseen. Korjauspäätösten pitää kuitenkin perustua ensisijaisesti tutkittuun tietoon rakennuksen kunnosta, sanoo ylilääkäri Jussi Lampi.

Tutkimukseen osallistui 129 ala- ja yläkoulurakennusta Helsingin alueelta. Rakennusten olosuhteiden arvio perustuu Helsingin kaupungin selvityksiin. Tiedot oppilaiden oireilusta kerättiin THL:n sisäilmakyselyn avulla. Kyselyyn vastasi reilut 12 000 oppilasta.

Tutkimus on julkaistu Environmental Health -tiedejulkaisussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Koneellisessa ilmanvaihdossa liikkuvan ilman määrä voi insinööri laskea. Insinöörit tykkää laskemisesta ja kontrollista. Painovoimaisessa näin ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko joku kertoa minulle selvällä suomen kielellä, mitä iloa on koneellisesta ilmanvaihdosta? Mitä vikaa on painovoimaisessa ilmanvaihdossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On julmaa leikkiä lasten terveydellä. Onhan se helppoa säästää ja riistää niiltä, joiden on mahdotonta asiasta valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomattoman röyhkeästi ihmisen terveydellä leikitään.
10 vuotta meidänkin koulussa sitkeästi johtoporras kokoontui kerran kuukaudessa sisäilmatyöryhmässä juttelemaan.
Tuona aikana moni aikuinen ja lapsi sairastui - mutta yhteyttä oireilun ja myrkyllisen sisäilman (mm. sädesienen yms kosteusvaurioiden) välillä
ei koskaan tunnustettu. Ei vielä tänäkään päivänä. Lattiamattoon asti ulottuva sädesieni ei aiheuttanut edes käyttökieltoa!!!
Kaupungin kerma kyllä siirtyi kiitettävän nopeasti kaupungintalon remontin tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on perinteinen tapa syyttää muita ja oppilaita, että heillä se terveydessä oma vika eikä koulussa. Nähtiin jo miten kävi oulun poliisilaitoksella ja väki sairastui ja siinä ei auta mennä enää pienempäänkään rakennukseen jossa vähän sisäilmaongelmia. Nämä jotka ovat altistuneet ja sairastuneet ovat herkempiä sisäilmaongelmalle kuin ne jotka eivät ole sairastuneet. Ennen ei ollut mitään sisäilmaongelmia koska ilma vaihtui eikä ollut matalaenergisiä pullo taloja. Tällä hetkellä on suositukset sisäilman ilman vaihtumisen suhteen eivätkä ne ole turhaan. Jos ilmastointeja aletaan laskemaan yöllä koska ei väkeä ole talossa niin sillä huononnetaan sisäilmaa. Se on ihan sama onko sisällä ihmisiä vai ei. Jos ilma ei vaihdu niin sillä synnytetään vaan ongelmia pitemmällä aikavälillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homemyrkyt eivät terveyttä tue. Jos sisäilmaongelmiin liittyvät homeet ja sädesienet olisivat hyväksi, eivät ihmiset oirehtisi ja sairastuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistokin heräsi asiaan kommentoimaan, kun Ammattikorkeakoulun opiskelijat tiimityönä tekivät sovelluksen, jossa on otettu samanaikaisia analyysimittauksia ja oppilaiden tuntemuksia samoille käyrätulostuksille. Vertailu on selvasti samansuuntainen mittaustuloksien kanssa.
Timmiläiset on palkittu. Hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat koulut oli parhaimpia ja niiden homehtumisen syy on yksinkertaisesti ollut se ettei niiden kunnosta ole pidetty huolta. Myös monissa vanhoissa kouluissa ei alapohjan tuuletusta ole noudatettu koska niissä pitäisi pohjan tuuletus räppänät aina muistaa käydä aukaisemassa talven jälkeen. Monissa vanhoissa kouluissa on nähty, että alapohjan aukon luukut paikoillaan ja siitä se homehtuminen johtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon sisäilmaongelmia on enemmän töissä/kouluissa joissa ei viihdytä mm. kiusaamisen, huonojen työolojen yms. vuoksi. Tai kuinkahan paljon kommentti "täällä on sisäilmaongelma" aiheuttaa sisäilmaongelmaoireita. Yhtään vähättelemättä huonoa rakentamista, jota varmasti on paljon, niin yllättävän paljon näitä on nyt vuosien varrella ilmentynyt milloin mistäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätään listaan vielä vouohottavat/neuroottiset vanhemmat, joiden mielestä jokaisen flunssan, nuhan tai yskän syy on koulun sisäilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

neuroottisia riittää mutta jos sairastuminen pitkittyy ja silmät sekä nenä vuotaa kouluun mennessä niin syy selvä. Jos paha sisäilmaongelma niin vaikuttaa huonovointisuuteen ja tulee päänsärkyä sekä joillekin allergiaa ihottumaan muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmasta valittavat saattavat kuitenkin polttaa tupakkaa pää punasena. Kun käyätkin luulemassaan ongelmakohteessa ei voi hengittää. Kotihan
pitäisi myös tutkia jos ongelmia on koska siellä ollaan suurimman osan ajasta.Varsinkin sellaiset jotka ovat vasta aloittaneet tupakanpolton tulee
jossain vaiheessa tupakkiyskä etenkin nuorilla. Pudasjärvelläkin oli ilmastoluokka johon kuului kaikki tupakoitsijat ja saivat painostettua että piti
tehdä uusi koulu. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ikinä tupakointia harrastanut antaa junttien harrastaa ja duunareiden. Iho menee pilalle ja vaatteet haisee. Kyllä haistan homeen heti jos jollaki haisee takki vaikka homeelle kaupassa. Mielummin vois tulla Ouluun tasokkaita kauppoja home takkisilla ei olisi mitään asiaa etteivät tuo hometoksiineja kauppoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin,onhan nykyään aivan jokapäiväistä,että julkisuudessa toistetaan itsestään selviä tosiasioita.Tosiasioita,jotka ilmeisesti eivät ole kaikille valjenneet tosiasioina kuten esim. tämä toteamus epäedullisista olosuhteista vallitsevassa tilassa,pääsääntöisesti suljetussa tilassa,jossa hengitettävä ilma nykyään vaihtuu valitettavasti yleensä koneellisen sekoittamisen(todellakin!)avulla.Ei siis painovoimaisesti,jossa partikkelit painovoiman ansiosta eivät lähde liikkeelle niin herkästi.Ja kannattaa tietysti imuroida se laskeutunut pöly silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotona ollaan vuorokaudessa paljon enemmän kuin koulussa/töissä. Nämä sisäilmailmakitisijät voisivat ensin tarkastuttaa kotinsa sisäilman ja jos se on kunnossa, ni sitte vasta koulu/työpaikka.
Hyvin usein oireilun syy löytyy kotoota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä kun oireet kotona vähenee kuten itselle kävi? Liian moni tuttu sairastunut allekirjoittanut mukaan lukien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotia ei ole syytä tarkistaa jos ei siellä oireile. Koulut on hyvä tarkistaa koska niiden kunnostamisessa on säästetty pitkään ja monissa kouluissa on säästetty lämmityksen sekä ilmastoinnin suhteen. Jos koulu jatkaa sitä, että ei saa lämmitykseen mennä paljon niin koulu on hyvä rakentaa alusta asti uudestaan. Taloista ei saa tehdä pulloja. Nähdäänhän se pullostakin jos siellä ei ilma ei vaihdu mitä sille käy vaikka siellä ei ihmisiä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten lie kouluissa, sammutetaanko ilmanvaihto viikonlopuksi?

Omassa työpaikassani teollisuuskiinteistössä ilmanvaihto sammutetaan viikonlopuiksi ja yöksi.
Aamuisin on työpaikallani tunkkainen ilma.... kuulemma tulee säästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saisi sammuttaa,vaan säätää n. 30%:in teho,kun kiinteistö on tyhjillään.Kun rakenteet vanhenee,niin syntyy "Emissioita" 24/7 tyyliin.
Ja kun vielä välttää ns. Pyörivää LTO-laitetta,jossa poistoilmaa sekoittuu tuloilmaan,niin siltä osin asiat olisi kunnossa.
On käytettävä Risti/vastavirtatekniikkaa.
Toki min. 6 L/s/sierainpari teho ilmanvaihdolle pitäisi löytyä,eikä kasvateta ryhmäkokoja summittaisisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

12:01
Syyttäjä vaatii rangaistusta yhdelle henkilölle Turussa 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä
11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
99
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
58
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
7
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image