Kotimaa

THL ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta: "Epidemia on rajoittunut Kiinaan, mutta meidän pitää varautua siihen, että tilanne muuttuu" – Kiina ilmoitti suuren hyppäyksen virusluvuissa

Pekingissä ihmiset pukivat kasvomaskit koronaviruksen uhan alla. KUVA: WU HONG
Kotimaa 13.2.2020 10:35
Joonas Kuikka

THL:n mukaan Suomi on valmistautunut hoitamaan Suomessa vakavasti sairastuneet. Tällä hetkellä tartuntaketjut katkaistaan, mutta jos epidemia ryöpsähtää, keskitytään hoitoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että Covid-19-koronaviruksen torjunta on toistaiseksi siinä vaiheessa, että epidemia pyritään rajoittamaan Kiinaan.

– Epidemia on rajoittunut Kiinaan, mutta meidän pitää varautua siihen, että tilanne muuttuu, sanoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Jos epidemia kuitenkin pääsee maailmanlaajuiseksi, laajat valtiolliset karanteenitoimet muuttuvat merkityksettömiksi.

Silloin paras suoja virusta varten olisi käsi- ja aivastushygieniasta huolehtiminen ja pysyminen kotihoidossa lievien oireiden aikana.

Suomen terveydenhuolto on valmistautunut hoitamaan kaikki vakavasti sairastuneet sairaaloissa.

Vaarallisuus vielä epäselvä

THL:n mukaan tällä hetkellä nähtävät virusluvut ovat vain jäävuoren huippu. Luvuissa korostuvat sairaalahoitoon joutuneet vakavasti sairastuneet, joista noin kaksi prosenttia on menehtynyt.

Suuri kotihoidossa lievempiä oireita saanut massa on piilossa. THL:n mukaan kokemukset ulkomailla sairastuneista viittaavat siihen, että tauti ei ole aivan niin tappava.

– Tauti näyttää vakavammalta, mitä se oikeasti on, tiivistää Mika Salminen.

Tautiin kuolleet ovat usein menehtyneet kahden viikon sairastamisen jälkeen.

Kiina julkaisi uudet luvut, merkittävä hyppäys

Kiinan uudistettua diagnosointimenetelmiä se julkaisi torstaina lähes 15 000 uutta koronavirustartuntaa. Kuolonuhreja tuli päivässä 242.

Kokonaiskuolleiden määrä on THL:n mukaan 1 369, joista vain yksi Kiinan ulkopuolella.

Tapausten kokonaismäärä uusien diagnoosien perusteella on Reutersin mukaan noin 60 000.

Virusta on löydetty useista EU-maista, mutta toistaiseksi tartuntaketjut on katkaistu.

THL:n mukaan virustutkimukset osoittavat, että virus on peräisin yhdestä lähteestä, eli se on kerran siirtynyt eläimestä ihmiseen ja levinnyt.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

No eiköhän se viimeistään kesäolympialaisten jälkeen leviä joka maailman kolkkaan koska ne aiotaan pitää taudista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua, että tässä koronaviirus asiassa on ikään kuin vain kaksi vaihetta.

Ensin todetaan THL:n suulla, että on helpompi voittaa lotossa seitsemän oikein, kuin löytää virusta Suomesta. Todetaan että mitään ei tarvitse siis tehdä! Se lottovoitto kuitenkin löytyi muutamassa päivässä.

Toisessa vaiheessa todetaan, että tilanne on vakava, mutta tässä vaiheessa ei voida enää tehdä mitään, sillä virus leviää rajusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL - mitään huolta ei ole.
WHO - virallinen nimi keksitty.

Siinäpä 2 turhaa virastoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin kyllä kuvitella sairastuneiden ottamassa yhteyttä terveyskeskukseen. Jonotat ja jonotat. Onnekkaille soitetaan EHKÄ takaisin, että meillä olisi tässä aika 4kk päästä. Että pysytkö hengissä siihen asti? Tietysti. THL on sanonut ettei koske suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulisin mielelläni miten käytännössä on varauduttu? Nyt jo hoitajapula. Viruksen pääsy Suomeen voitaisi estää, mutta tehdäänkö sen eteen mitään? Tuskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä mielessä voi ihailla Kiinan hallintoa, että siellä pykättiin pystyyn uusi sairaala alle vuorokaudessa. Suomessa pyöriteltäisiin papereita kuukausikaupalla ennenkuin ensimmäistä kaivinkonetta edes käynnisteltäisiin. Nyt pitäisi meillä olla jo uusien laitteiden? hankinta täydessä touhussa ja uusien tilojen suunnittelu käynnissä. Mutta tuskinpa on, kun ei mitään informaatiota asiasta anneta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kuulin jo lapsena 50v sitten tämän sanonnan. Nyt THL:ään päivitettynä, että luotan siihen puljuun yhtä paljon, kuin pikkulapsen takapuoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin niitä ulkomaanmatkoja varaamaan...Ei kai niiden ihmisten kannata olla peloissaan jotka niitä ulkomaan reissuja harrastaa...Sieltä kun voi tarttua mikä pöpö tahansa. Varatkaa vaan niitä matkoja mutta pysykää myös siellä kaukomaissa.
Suomessa olla niin maahanmuuttajavastaisia mutta annas olla kun suomi poikapa lähteekin ulkomaille, niin silloin passaa kansallisuus kuin kansallisuus (kaksoismoraalia).
Luulis että se matkailu avartaa muutakin kuin omaa pörssiä.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hoidetaan, mutta hengitysvaikeuksissa tarvittavia tehohoitopaikkoja ja laitteistoja on vain muutama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa ettei tehopaikkoja ole, mutta sairaalasta kuitenkin saa parempaa hoitoa kun lisähappea saa joka hieman parantaa hengitystä. Todellisuudessa nämä muutamat tehopaikat suomessa riittää jos mennään tiukoilla valvomisilla ettei suomeen pääse samaa tilannetta kuin kiinassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL vähättelee lausunnossaan tätä tautia ja sen uhkaa. Tietävät kyllä mikä totuus on mutta massoille ei kannata sitä kertoa. Ihmiset pidetään pimennossa ja rauhallisina. Tosiasiassa eihän THL tälle taudille mitään voi jos se pääsee leviämään. Mitä sitä höpöjä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on teitä totuuden esitaistelijoita jotka tietävät THL:llä olevan salattua totuutta jota ei ole kerrottu kenellekään.
On se elämä vaan jännittävää kaikkien näiden salaliittojen keskellä!
Mutta ihan julkista tietoa on kuolleiden osuus sairastuneista, se ettei virukselle ole vielä rokotetta ja ettei se ole Suomessa tai lähimaissa epidemia.
Kerrotko nyt niistä salaisuuksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinasin varata liput yhteen isoon konserttiin, ei Suomessa, mutta mitäpä sinne menee altistamaan, kun ei tiedä mistä pöpöjä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tilanne on se että kaikki liikenne Kiinaan pitäisi pysäyttää niin THL kehottaa pesemään kätensä koko hommasta. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäen kiinalaisten viestintä tavat epämiellyttävistä asioista niin " oikeat" luvut ovat oletettavasti ihan muuta kuin nyt tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL:n vakuutuksen uskottavuutta voi helposti arvioimalla, voiko se sanoa päinvastoin.

Kuvitelkaapa mikä paniikki iskisi, jos THL tunnustaisi Suomen olevan kyvytön huolehtimaan joukkosairastumisista vakavaan uuteen tautiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei THL:n tarvi sitä sanoa. Kaikki jo tietää, että hoitoon pääsemisessä on pitkät jonot. Niin siitä voi ite päätellä miten käy jos Koronavirus leviää suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku vaikka soitella tuonne THL- puljuun ja päivittää hieman tietoja.

Vaikuttaa tiedot siellä olevan ainakin kolmen- jopa neljän viikon takaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image