Kotimaa

THL: 40 prosentilla tur­va­pai­kan­ha­ki­jois­ta masennus- ja ah­dis­tusoi­rei­ta – kaksi kolmesta Afrikasta tulleista miehistä kokenut kidutusta

THL:n tutkimuksessa selvitettiin vuoden 2018 aikana turvapaikkaa hakeneiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palvelutarpeita Suomessa. Arkistokuva Lammin vastaanottokeskuksesta Hämeenlinnasta. KUVA: Tomi Vesaharju
Kotimaa 18.6.2019 7:00 | Päivitetty 18.6.2019 7:17
Kaleva

THL:n tuoreen selvityksen mukaan yli puolet sekä aikuisista että lapsista raportoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän tai traumaattisen tapahtuman, kuten väkivallan kohteeksi joutumisen. Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kertoi merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista.

Tulokset selviävät tuoreesta Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta, jossa aineistona olivat yli tuhannelle Suomeen vasta saapuneelle turvapaikanhakijalle tehdyt haastattelut ja terveystarkastukset.

– Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulevilla oli masennus- ja ahdistuneisuusoireita enemmän kuin muualta tulevilla, peräti yli 60 prosentilla. Samalla ryhmällä oli eniten ennen Suomeen tuloa koettuja järkyttäviä tapahtumia, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Anu Castaneda.

Esimerkiksi 67 prosenttia Afrikasta tulleista miehistä raportoi kidutuskokemuksista ja 57 prosenttia naisista seksuaalisesta väkivallasta.

Raportin mukaan naisista suurempi osa, 49 prosenttia, myös raportoi että heillä on jokin pitkäaikainen sairaus tai terveysongelma, esimerkiksi tuki- ja lliikuntaelinsairaus, diabetes tai hengityselinsairaus. THL kertoo, että joka kymmenes naisista oli raskaana Suomeen tullessaan.

Suomeen turvapaikanhakijoina saapuneilla miehillä oli enemmän tapaturmien ja väkivallan aiheuttamia vammoja, peräti 55 prosentilla.

– Terveyteen liittyvää informaatiota olisi hyvä jakaa turvapaikanhakijoille entistä enemmän helposti lähestyttävässä ja ymmärrettävässä muodossa, THL:n projektipäällikkö Natalia Skogberg kertoo.

Tutkimuksen mukaan turvapaikanhakijoiden kannalta monissa muissa terveyden osatekijöissä oli ongelmia, esimerkiksi suunterveyden osalta. Suuri osa alaikäisistä ei ollut ennen Suomeen tuloa käynyt koskaan hammaslääkärissä.

Osa tuloksista on terveyden kannalta myönteisiä. Aikuisista turvapaikanhakijoista 85 prosenttia ei kertonut käyttävänsä lainkaan alkoholia, humalahakuista alkoholin käyttöä oli vain muutamalla prosentilla ja muidenkin päihteiden käyttö oli harvinaista. Myös infektiotautien oireita esiintyi vain vähän.

Maahanmuuttovirasto Migrin tilastojen mukaan Suomessa kirjattiin vuonna 2018 yhteensä 6 379 turvapaikkahakemusta. Myönteinen turvapaikkapäätös annettiin 2 740 tapauksessa, 1 976 hakemusta sai kielteisen päätöksen, 1 288 hakemusta jätettiin tutkimatta ja 375 hakemusta raukesi.

THL:n, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ja vastaanottokeskusten toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin vuoden 2018 aikana turvapaikkaa hakeneiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palvelutarpeita Suomessa.

THL:n mukaan Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (TERTTU) on toistaiseksi laajin turvapaikanhakijoiden terveyttä koskeva väestötutkimus kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla.

Lähde: THL

Uutisvirta

7:56
Ympäristötoimi keskeytti veden poispumppauksen louhoksella Kiimingissä – lähiojissa havaittu savista vettä ja leväkasvustoa
7:00
Yksityisyyden suoja vaatii tilannetajua Lukijalta
7:00
Louhokseen kirkasvetinen kalliojärvi – Kempeleeseen Zeniitin tulevalle matkailualueelle valmistuu kalliojärvi näillä näkymin vuonna 2024 Tilaajille
6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image