Kotimaa

THL: 40 prosentilla tur­va­pai­kan­ha­ki­jois­ta masennus- ja ah­dis­tusoi­rei­ta – kaksi kolmesta Afrikasta tulleista miehistä kokenut kidutusta

THL:n tutkimuksessa selvitettiin vuoden 2018 aikana turvapaikkaa hakeneiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palvelutarpeita Suomessa. Arkistokuva Lammin vastaanottokeskuksesta Hämeenlinnasta. KUVA: Tomi Vesaharju
Kotimaa 18.6.2019 7:00 | Päivitetty 18.6.2019 7:17
Kaleva

THL:n tuoreen selvityksen mukaan yli puolet sekä aikuisista että lapsista raportoi kokeneensa ennen Suomeen tuloa vähintään yhden järkyttävän tai traumaattisen tapahtuman, kuten väkivallan kohteeksi joutumisen. Jopa 40 prosenttia Suomesta turvapaikkaa hakeneista aikuisista kertoi merkittävistä masennus- ja ahdistuneisuusoireista.

Tulokset selviävät tuoreesta Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta, jossa aineistona olivat yli tuhannelle Suomeen vasta saapuneelle turvapaikanhakijalle tehdyt haastattelut ja terveystarkastukset.

– Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulevilla oli masennus- ja ahdistuneisuusoireita enemmän kuin muualta tulevilla, peräti yli 60 prosentilla. Samalla ryhmällä oli eniten ennen Suomeen tuloa koettuja järkyttäviä tapahtumia, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Anu Castaneda.

Esimerkiksi 67 prosenttia Afrikasta tulleista miehistä raportoi kidutuskokemuksista ja 57 prosenttia naisista seksuaalisesta väkivallasta.

Raportin mukaan naisista suurempi osa, 49 prosenttia, myös raportoi että heillä on jokin pitkäaikainen sairaus tai terveysongelma, esimerkiksi tuki- ja lliikuntaelinsairaus, diabetes tai hengityselinsairaus. THL kertoo, että joka kymmenes naisista oli raskaana Suomeen tullessaan.

Suomeen turvapaikanhakijoina saapuneilla miehillä oli enemmän tapaturmien ja väkivallan aiheuttamia vammoja, peräti 55 prosentilla.

– Terveyteen liittyvää informaatiota olisi hyvä jakaa turvapaikanhakijoille entistä enemmän helposti lähestyttävässä ja ymmärrettävässä muodossa, THL:n projektipäällikkö Natalia Skogberg kertoo.

Tutkimuksen mukaan turvapaikanhakijoiden kannalta monissa muissa terveyden osatekijöissä oli ongelmia, esimerkiksi suunterveyden osalta. Suuri osa alaikäisistä ei ollut ennen Suomeen tuloa käynyt koskaan hammaslääkärissä.

Osa tuloksista on terveyden kannalta myönteisiä. Aikuisista turvapaikanhakijoista 85 prosenttia ei kertonut käyttävänsä lainkaan alkoholia, humalahakuista alkoholin käyttöä oli vain muutamalla prosentilla ja muidenkin päihteiden käyttö oli harvinaista. Myös infektiotautien oireita esiintyi vain vähän.

Maahanmuuttovirasto Migrin tilastojen mukaan Suomessa kirjattiin vuonna 2018 yhteensä 6 379 turvapaikkahakemusta. Myönteinen turvapaikkapäätös annettiin 2 740 tapauksessa, 1 976 hakemusta sai kielteisen päätöksen, 1 288 hakemusta jätettiin tutkimatta ja 375 hakemusta raukesi.

THL:n, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ja vastaanottokeskusten toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin vuoden 2018 aikana turvapaikkaa hakeneiden terveyttä ja hyvinvointia sekä palvelutarpeita Suomessa.

THL:n mukaan Turvapaikanhakijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (TERTTU) on toistaiseksi laajin turvapaikanhakijoiden terveyttä koskeva väestötutkimus kansallisella sekä kansainvälisellä tasolla.

Lähde: THL

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image