Kotimaa

Thai­maa­lais­ten mar­jan­poi­mi­joi­den kolarissa louk­kaan­tu­neil­la ei hengenvaaraa – poimijat työs­ken­te­le­vät lappilaisen yhtiön palveluksessa

Onnettomuus tapahtui noin kymmenen kilometrin päässä Peräseinäjoelta. Pelastustoimi kuljetti kolariautot pois paikalta aikaisin aamulla. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 23.7.2019 11:47
Petteri Lindholm

Thain kieltä puhuva yöhoitaja toimi tulkkina hoitohenkilöstön ja loukkaantuneiden välillä.

Kukaan Peräseinäjoen vakavassa nokkakolarissa olleista 11 ihmisistä ei ole välittömässä hengenvaarassa, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä arvioidaan.

Hieman ennen viittä aamulla tapahtuneessa kolarissa törmäsi thaimaalaisia marjanpoimijoita kuljettanut pikkubussi ja suomalaisen keski-ikäisen miehen ajama henkilöauto.

– Kaksi henkilöä on vakavasti loukkaantuneita, mutta heidän tilansa on nyt vakaa, eikä välitöntä hengenvaaraa ole, sanoo väliaikainen johtajaylilääkäri Antero Lassila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Lassila kertoo, että kaikki kolarissa mukana olleet henkilöt ovat yhä Seinäjoen keskussairaalassa. Kahden vakavasti loukkaantuneen lisäksi kolme ihmisen tila edellytti välitöntä hoitoa, ja kuusi onnettomuudessa olleista loukkaantui lievästi.

Poliisin alustavien tietojen perusteella henkilöauto on ajautunut pikkubussin kaistalle, jossa ajoneuvot törmäsivät keulat edellä.

Henkilöautoa kuljettanutta miestä epäillään liikenteen vaarantamisesta, vammantuottamuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Thaita puhuva yöhoitaja toimi tulkkina

Onnettomuuspaikalla oli 11 ambulanssia sekä Tampereelta paikalle lentänyt lääkärihelikopteri.

Pelastushenkilöstö joutui irrottamaan pikkubussin etupenkillä matkustaneen henkilön.

Johtajaylilääkäri Lassila kertoo, että kolari oli vähällä täyttää suuronnettomuuden kriteerit, mikä olisi merkinnyt sitä, että loukkaantuneita olisi saatettu kuljettaa myös Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan.

– Nyt pystymme hoitamaan loukkaantuneet paikallisesti. Jos kriittisesti loukkaantuneita olisi ollut enemmän, olisivat resurssit tulleet vastaan.

Loukkaantuneista kymmenen henkilöä oli thain kieltä puhuvia, joten sairaalahoidossa tarvittiin thaita osaava henkilö.

– Samassa rakennuksessa sairaalan kanssa, terveyskeskuksen puolella oli onneksi kieltä puhuva hoitaja yövuorossa, Lassila sanoo.

Hoitaja tulkkasi keskusteluja henkilöiden ja sairaalahenkilöstön välillä.

– Näin saimme kysyttyä allergioista, kivuista ja loukkaantuneiden voinnista. Hän teki todella arvokasta työtä, Lassila toteaa.

Marjanpoimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa

Onnettomuuteen joutuneet thaipoimijat ovat lappilaisen Polarican palveluksessa, vahvistaa toimitusjohtaja Jukka Kristo Lännen Medialle. Hän ei ehtinyt tuoreeltaan kommentoida tilannetta tarkemmin.

Polarica tuo Suomeen tällä sesongilla noin 600 thaipoimijaa poimijaa.

Yhtiön poimijoista hieman yli puolet lähtee Lappiin poimimaan hillaa ja osa aloittaa Etelä-Suomessa mustikalla (LM 22.7.)

Onnettomuus tapahtui noin kymmenen kilometrin päässä Peräseinäjoelta.

MAINOS

Kommentoi

Juu näiden kanssa saa olla varovainen tienpäällä. Yleensä ajavat huonoilla autoilla ja hyvin alhaista nopeutta keskikaistan päällä. Itselläkin kokemusta. Satasen alueella tulikin autonperä mäenalla yllättävästi eteen. Silloin olimme moottoripyörällä liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Thaipoimijat ovat todella tyhjän päällä. Marjafirma pesee kätensä tapahtumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu juu, yksi rattijuoppo ajoi thaimaalaisten ajaman ajoneuvon keulaan.

Mutta mites thaimaalaisia marjanpoimijoita kuljettanut pikkubussi (B-kortilla ajettava?) jossa olikin kyydissä 10 henkilöä? Liikaa matkustajia? Ylikuormaa? Olihan kuljettajalla kansainvälinen ajokortti ja ajo-oikeus kunnossa? Suomalaisilta sellainen kv.ajokortti eli todistuslappu vaaditaan Thaimaassa. Toimiiko vastavuoroisuus-periaate?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thaikut on niin keveitä ja pieniä, että 1/3 osan ylityksen voi sallia. Se minua kiinnostaa, että saako suomessa ajaa thaikkujen ajokortilla lainkaan, ilman kv. ajokorttia. Saivathan kiinalaiset vasta pari vuotta sitten heidän kortilla ajoluvan suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että mitenköhän tämäkin saataisiin väännettyä ulkomaalaisten syyksi. Jos nyt suomi-poika pikku maistissa kaahaillut väärällä puolen tietä niin ei se vielä hänestä syyllistä tee. Liekö puuttunut Thai kuskilta joku lupalappu? Sehän se selvästiki aiheutti kolarin.
Thaimaassa asuneena ja siellä paljon ajelleena kukaan ei kyllä koskaan ole minulta kysellyt mitään kv ajokortteja, hyvä jos edes suomalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko poliisiin luottaa. Lähtökohtaisesti arvailee, että rattijuoppo olisi suoraan syyllinen tapahtumaan. Kymmenen thai-henkilön pikkubussi vasemmanpuoleisen liikenteen maasta aamun autiolla suomalasella tiellä iloisesti pulisemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvä työtapaturma! Marjafirmalla lienee vakuutukset kunnossa?Paljonkohan loukkaantuneet marjastajat saavat päivärahaa ansionmenetyksestä sairausloman aikana,kannattaako marjaan mennäkään tälle kesälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiväthän poimijat taida olla marjafirmalle työsuhteessa, vaan itse itsestään vastuussa. Marjafima vain järjestää kuljetukset, majoitukset ja mitä lie, mutta perii niistä maksun. Poimijat ovat kutsuttuina omalla riskillä, tosin liikennevakuutuksen korvaukset koskevat myös heitä.
Marjanpoimijoiden päivä lienee pitkä, jos aamuyöllä ollaan menossa poimimaan? No, kunhan lapissa marjat kypsyvät, yöt ovat vielä aika valoisia, voi päivää jatkaa kellon ympäri kahteen kertaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Laitostaan laajentava Oulun Vesi työntää 60 vuotta Oulujokivarressa asunutta Onteron pariskuntaa kodistaan – "Voi sanoa, että on ollut huonoa hallintoa" Tilaajille
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
6:36
Mies törmäsi maasturilla ravintolan seinään Saariselällä  – puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image